Vücutta görülen ilk değişiklik tüylenmedir. Koltuk altındaki ve genital bölgedeki tüylerin renkleri değişir ve kıvrılmaya başlarlar.
Kızlarda meme oluşumu baş gösterir. Meme başlangıçta küçük bir kabarıklık, ardından ele gelen kıkırdaksı bir yapı şeklinde oluşur. Bundan 1 yıl sonra ise adet görürler. Adet oluncaya kadar geçen bu dönem, kız çocukları açısından en hızlı uzadıkları dönemdir. Boyları yaklaşık 10 santim uzar.
Erkek çocuklarda ise tüylenmeye, haya derisindeki renk değişikliği eşlik eder. Renk kahverengiye dönerken, penisin de boyu uzamaya başlar. Bunlar erkek çocuklardaki ergenlik belirtileridir.
Çocukların ergenlik çağında fiziksel değişikliklerine eşlik eden ve belki de bundan daha önemli olan psikolojik değişiklikler olmaya başlar. Çünkü ergenlik, kimlik dönemidir. Bu dönemde birey kendi kimliğinin bilincine varır. Kimlik, benzerlerin arasında sivrilebilmektir ve bu oldukça zorlu bir dönemdir.
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
Merhaba ben 24 yaşındayım ama penisim henüz ergenliğe girmemiş bir erkek penisi gibi ve sperm de az ne yapmalıyım..?... devamı
Bebekler İshalden Nasıl Korunur?
Bebekken Yaşananlar İnsan Hayatını Nasıl Etkiler?
R’Leri Söyleyememe Nasıl Oluşur?
Çocuklarda Gece Terörü Nedir?
Utangaç Çocuklar İletişim Kurmada Hangi Sorunları Yaşarlar?