Doç Dr. Lembet, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin yüzde 12'lik erken doğum oranıyla dünyada 56'ıncı sırada olduğunu ifade etti.
Erken doğumun bebek ölümlerinde önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Lembet, spastikliğin yüzde 50'sinin, çocukluk çağı körlüklerinin de yüzde 30'unun erken doğuma bağlı geliştiğini belirtti.
Arda Lembet, ''Erken doğum risk faktörleri, korunma, tahmin ve tedavi yolları hakkında bilinçlendirme ve eğitim ile yüzde 75 oranında azaltılabilir'' dedi.
Erken doğan sosyal uyum zorluğu çekebilir
Erken doğan çocukların okul başarısında düşüklük gözlenebildiğini ve sosyal uyum bozuklukları yaşayabildiğini vurgulayan Lembet, çocukluk çağındaki nörolojik sorunların yarısının da erken doğuma bağlı geliştiğini bildirdi.Rahim içinde veya dışında gelişen enfeksiyonların, birden fazla çocuğa gebe olunmasının, rahimdeki yapısal bozuklukların, rahim içindeki kanamaların ve genetik etkenlerin erken doğuma yol açabildiğini anlatan Doç. Dr. Lembet, annenin 17 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük olmasının da riski artırdığını kaydetti.
''Tahmin etmek zor ama imkansız değil''
''Erken doğumu tahmin etmek zor ama imkansız değil'' ifadesini kullanan Lembet, bu alanda ''erken doğum tahmin, tedavi ve korunma'' programları uygulandığını kaydetti.Doç. Dr. Lembet, bu özel takip programlarında yaş, doğum sayısı, önceki gebelik öyküsü, sigara kullanımı, beslenme, mevcut gebelik, rahim ağzı açıklığı ile ultrasonografik bulguların dikkate alındığını bildirdi.
Erken doğum yapan annelerin yarısının geçmişinde erken doğum riski doğuracak bulgu olmadığına dikkati çeken Lembet, bu nedenle gebelik süresince yapılacak düzenli kontrollerin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Gebe Kalma Riskleri
Op. Dr. Serkan DEMİRYOĞURAN
hocam iyi günler.3-4 yıl böbregimde çok şişdetli ağrılarım oldu karsta defalarca hastaneye gitti bişen yok deyip gönderdiler. ağrılarım devam edince 1... devamı
Erken (Prematüre) Doğum
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
16 Milyon Genç Kız, Erken Doğum Yapıyor
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Döllenme Ve Hamilelik Hakkında Yanlış İnanışlar