Erken ergenlik dönemi, çocukların psikolojilerini çok derinden etkileyebilir. Çünkü ergenlik dönemi çocukların vücutlarına, kendilerine çok fazla odaklandıkları bir zaman dilimidir. Bu nedenle bir ergenin kendi yaşıtlarından farklı olduğunu görmesi, onu derinden sarsabilmektedir.

Çocuk kendini akranları ile karşılaştırabilmekte, bu karşılaştırmalar sonucunda akranları, onun daha değişik olduğunu vurgulayan sıfatlar kullanabilmektedir. Bu durum, çocukların neden diğerlerinden farklı olduklarını sorgulamalarına neden olabilmektedir.

Ergenliğe erken giren bir ergen, cinselliğe daha erken hazır hale geldiği için, kendini yaşıtlarından farklı hissedebilmektedir. Bu farklılık duygusu, ergenin kendi içine kapanmasına yol açabilmektedir.

Kişilik bozuklukları

Bu daha hızlı büyüme hali, erkek çocuklarda üstü örtük de olsa bir özgüven yaratabilmektedir. Bu ise onları daha ileri yaşlarda, belli kişilik bozuklukları geliştirmeye yatkın hale getirebilmektedir. Anti sosyal kişilik bozukluğu, daha agresif ve saldırgan tutumlarla seyreden bu dönemki davranış biçimleri, ergende ileriki yaşlarda gelişecek bir kişilik bozukluğunun altyapısını da hazırlayabilmektedir.

Bu çocuklar, aynı zamanda obeziteye yatkınlık da geliştirebilmektedirler. Özellikle kız çocukları erken ergenlik döneminde daha hızlı boy artışı, irilik, daha gösterişli olmak gibi gelişmeler sonucunda, ileriki dönemde kilo sorunları ve daha fazla yağlanmayla yüz yüze gelebilmektedir.

İLGİLİ MAKALE

Erken ergenlik nedir?

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı