- İçindekiler
- Nedir
- Avantajlar
- Bilinmesi Gerekenler
- Beyazlatma Kalıpları
- Beyazlatma Bantları
- Fırçayla Uygulanan Beyazlatıcılar
- Beyazlatıcı Diş Macunları
- Peroksit İçeren Diş Macunları
- Aşındırıcı İçeren Diş Macunları
- Beyazlatıcı Diş İpleri
Nedir
Modern peroksit bazlı diş beyazlatma tekniği 1990'ların başında popülerlik kazandığında, bu teknik, sadece diş hekimi ofislerinde bulunabilen ve ölçüye göre dizayn edilen beyazlatma kalıplarıyla sınırlı kalmıştır. Bu beyazlatıcılar, "gülümsemede devrim" sloganıyla ün kazanmıştır; artık günümüzde uzmanlar tarafından reçete edilen veya mağazalarda ya da internet üzerinde satışı yapılan, her bütçeye ve her yapıya uygun düzinelerce beyazlatma seçeneği bulunur. Pek çok diş beyazlatıcı önceden karıştırılmış olarak kullanıma hazır halde bulunurken, bunların dışındakilerin evde karıştırılıp hazırlanması gerekir.Diş hekimlerince reçete edilen beyazlatma kalıpları ve beyazlatma bantlarının, belirtildiği şekilde kullanıldığında, diş hekimi ofislerinden alınan uzun vadeli beyazlatma tedavilerinden bile daha başarılı olabileceği konusunda görüş birliği bulunur.
Bu beyazlatıcıların sürekli kullanımı ve az miktardaki beyazlatıcının 36 saate kadar dişlerin yapısında kalması gerçeği bir araya gelince bu durumun temel nedeni oluşur. Önceki günün peroksit dozunu yitmeyen bir dişe yeni bir beyazlatıcı dozu uygulandığında, ortaya çıkan etki daha da büyür.
Avantajlar
- Uzun dönem sonuçlar: Diş hekimlerine göre dişlerin beyazlığının korunmasının tek yolu, tercihen her dört ila altı ayda bir düzenli olarak ev tipi beyazlatma ürünlerinin kullanılmasıdır. Ama son yıllarda, birçok diş hekimi, çok koyu lekeli veya tetrasiklinden etkilenmiş dişlere sahip insanlarda optimal sonuçların elde edilebilmesi için bir ayın üzerinde bir süre boyunca (veya bir yıla kadar) evde beyazlatma işlemine devam edilmesini önerir. İlginç olan şudur ki, tüketici pazarına sürülen en son diş beyazlatma bantları, fırçalama veya diş ipi kullanımına benzer şekilde, her gün beş dakika kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
- Çeşitlilik: Beyazlatma kalıpları, bantları veya “sürülen” beyazlatıcı ürünlerin yanı sıra sayısız beyazlatma aksesuarı arasından seçim yapma şansına sahipsiniz.
- Kolaylık:Evde beyazlatma işlemini günün veya gecenin herhangi bir anında, kısa veya uzun süreler boyunca uygulayabilirsiniz.
- Taşınabilirlik: Ev tipi beyazlatma bantlarını aynı zamanda seyahat halinde veya ofisinizde kullanabilirsiniz.
Bilinmesi Gerekenler
Reçetesiz satılan beyazlatıcıları bir diş hekiminin tavsiyesi olmadan alabilmenize rağmen, aşırı miktarda veya hatalı kullanımları durumunda, diş minesine zarar verebilir ve dişeti dokusunu tahriş edebilir. Aynı zamanda, aşırı miktarda yapılan beyazlatma işlemi, istenmeyen mavimsi bir renge, kireçli bir beyazlığa veya dengesiz sonuçlara (teknikolor etki olarak da bilinir) yol açabilir.Bir diş hekimi tarafından yapılacak olan bir kontrolle bu sorunlar önlenebilir. Sağlıklı gülüşler elde etmek için, reçetesiz satılan bir diş beyazlatıcı seçmeden ve beyazlatma işlemine başlamadan önce diş hekiminize başvurun. Diş hekimleri, bu ürünler hakkında pek çok şey bilir ve doğru seçim yapmanıza ve doğru bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilirler.
Ayrıca unutmayın ki:
- Daha güçlü peroksit formülüle daha hızlı etkiler elde edilir; daha zayıf formüllerle daha uzun süreler boyunca güvenli bir şekilde dişlerin üzerinde kalabilir. Haftanın her gecesi gece boyunca kullanılan düşük yüzdeli bir beyazlatıcı, yedi gün boyunca günde bir saat dişler üzerinde kalan yüksek yüzdeli bir "günlük beyazlatıcı" ile aynı sonuçları verecektir.
- Bir diş temizleme uzmanının profilaktik amaçlı temizliğinden hemen sonra, evde beyazlatma işlemine başlamak için en uygun zamandır. Bu işlem, plakların yüzey tabakasını ve beyazlamayı engelleyen kirleri ortadan kaldırır.
- Diş ve ağız bakım şirketleri, her türlü, evde veya hareket halinde yapılan beyazlatma işlemlerinden hemen önce diş fırçalama ve diş ipi kullanma çağrısı yapar. En iyi sonuçlar için, beyazlatma işlemi sonrası birkaç saat içinde yiyecek ve içecek (su dışında) tüketmeyin.
Beyazlatma Kalıpları
Diş hekimlerine göre, beyazlatmada en iyi sonuçlar, diş hekimlerince reçete edilen evde kullanılan kitlerle, özellikle de uzun süreler boyunca kullanılan ürünlerle elde edilir. Bu kitler, reçetesiz satılanlara göre daha fazla oranda beyazlatıcı içerir ve genellikle şunlardan oluşur:- Esnek bir plastik malzemeden imal edilen özel takılmış uygulama kalıpları. Özel kalıplar çeşitli faydalar sunmaktadır:
- Maksimum beyazlatma için, beyazlatıcının dişlerle temas halinde kalmasına yardım eder.
- Bu kalıplar, tükürüğün beyazlatma ajanı ile temas etmesini engeller (Bu temas beyazlatıcının gücünü azaltabilir).
- Diş etlerinin üzerine akan (ve potansiyel olarak tahriş eden) beyazlatıcı miktarını azaltır.
- Beyazlatma bileşimleri kalıplara önceden yerleştirilmiş veya şırınga içinde saklı halde bulunur ve kullanımdan hemen önce kalıplara yerleştirilir. Pek çok durumda, diş hekiminiz beyazlatıcı konsantrasyonunun üzerinde ince ayar yapabilir ve uygulama öncesi ya da sonrasında bir desensitizan (hassasiyet giderici) ajan ekleyebilir. Genellikle bu kitler, yıllık iki haftalık bir tedaviye yetecek kadar, ayrıca bir günlük ya da iki günlük rötuşlar için yeterli olacak jel sağlar.
Beyazlatma Bantları
Beyazlatma jeliyle kaplı olan bu ince ve esnek zarlar, dişlerin şekline uyacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanımları çok rahat ve kolay olup, karıştırma veya kalıplama işlemleri gerektirir. Dahası, iş yerinde, yolculuk veya alışveriş esnasında kullanıldığında neredeyse hiç göze çarpmaz.
Bununla birlikte, beyazlatma bantları dişlerdeki lekeleri sökmede kalıplara göre daha az etkili olup eğri dişler için de uygun değildir. Ayrıca, tükürük, beyazlatma bantları altında daha kolay yolunu bularak etkisini azaltır. Bazı beyazlatma bantlarıysa, geniş bir gülümsemeyi örtecek kadar uzun değildir ve kaymaya meyillidir.
%14 oranında hidrojen peroksit (beyazlatma bantları içerisinde şu anda kullanılan en yüksek doz) içeren bir ürün, diş hekimi ofislerinde reçete edilir. Bu bantlar altı tane dişi örtmeye yetecek kadar geniştir.
Fırçayla Uygulanan Beyazlatıcılar
Fırçalı ya da sünger uçlu uygulayıcıya sahip olan ve beyazlatma kalıpları ve bantlarına alternatif olarak yemeklerden sonra doğrudan ya da günlük rejimlerde kullanılan bu beyazlatıcılar, çoğu zaman, özellikle de yeni tüketilen kırmızı şarap olmak üzere, gıdalardan bulaşmış olan taze lekelere karşı anlık bir "panzehir" olarak kabul edilir.
Ama diş hekimleri arasında, boyalı beyazlatıcıların etkinliği sebebiyle oluşmuş bir görüş farklılığı bulunur. Bazıları bunların ofis içi veya kalıp beyazlatıcıları için faydalı bir yardımcı olduğunu düşünürken, bazılarıysa bu beyazlatıcılarla ilgili anlamlı sonuçlar elde etmediğini bildirir.
Beyazlatıcı Diş Macunları
Teknik açıdan, bütün diş macunları, diş yüzeyindeki plakları ve kalıntıları çıkardığı için beyazlatma amaçlıdır. Fakat bunların sadece birkaçı bazı önemli beyazlatıcı maddeleri içerir: Yüksek konsantrasyonda kimyasal beyazlatıcılar ve aşındırıcılar.
Düzenli olarak kullanıldığında, bu diş macunları diş beyazlatma işlemi için yedekleme desteği sunabilir. Tabii ki, fırçalama süresinin bir iki dakikayla sınırlı olduğunu göz önüne alırsak, bu desteğin minimum düzeyde olduğu söylenebilir. Ama hepimiz her gün fırçalama işlemini gerçekleştirdiğimizden, bazıları bu diş macunlarının potansiyel olarak beyazlığı artırdığını düşünür.
Peroksit İçeren Diş Macunları
Diş macunları ağız içinde her yerde köpürdüğü ve yutulduğu için, içerdiği herhangi bir beyazlatıcı yüzdesi tahrişi önlemek amacıyla daha düşüktür.
Aşındırıcı İçeren Diş Macunları
Diş macunlarının çoğu, silika alüminyum oksit, kalsiyum karbonat ve kabartma tozu gibi ince öğütülmüş aşındırıcı maddelerle dişleri temizler. Aşırı kullanımın daha fazla lekeye yol açabileceği ve aynı zamanda diş kronları ve kaplamalarının yüzeyini matlaştırabileceği paradoksuna rağmen, beyazlatıcı diş macunları bu aşındırıcı maddelerin daha fazlasını içerir.
Beyazlatıcı Diş İpleri
Diş ipleri, özellikle de dişlerle sadece 1-2 saniyelik bir temas halinde bulunurken, diş beyazlatma rejiminin sıra dışı bir parçası gibi görünebilir. Ama uzun dönemde, beyazlatma iplerinin günlük kullanımı, diş hekimi ofislerinde uygulanan beyazlatma işlemlerinde bile ulaşmanın zor olduğu dişler arasındaki dar aralıklardaki lekelerin çıkarılması konusunda yardımcı olabilir.Beyazlatıcı diş ipleri, genelde silika gibi hafif aşındırıcıların kullanılması bakımından standart diş iplerinden farklıdır.
Kozmetik Diş Hekimliğini Düşünün
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Diş Parlatıcıya Sınırlama Geliyor
Evde Diş Beyazlatma
Tütün Kullanımı Ve Ağız Sağlığı
Mevcut Diş Beyazlatma İşlemleri