Avantajlar

Ciddi sorununuzun işaretçisi çenenizde olan ağrı mı?
  • Diğer diş beyazlatma işlemlerinden daha hızlı sonuçlar verir.
  • En güvenli diş ağartma yöntemidir.
  • Daha yoğun (önceki jeller gibi dişlerin içine sızmayan) peroksit jeller ve potasyum nitratla flüorür gibi hassasiyet gidericilerin kullanımı sayesinde diş ve diş eti hassasiyeti (ofis tipi beyazlatmanın önceden neden olduğu sorunlar) artık günümüzde daha kontrol edilebilirdir. 

Nedir

Profesyonel klinik diş beyazlatma, günümüz dünyasında en popüler kozmetik diş işlemidir. Düşük dozda beyazlatma maddeleri içeren evde kullanılan beyazlatma sistemlerinin aksine klinikte yapılan beyazlatma (aynı zamanda bleaching, diş parlatma, profesyonel beyazlatma veya diş ağartma olarak bilinen) kıyasla daha yüksek konsantrasyonlarda olan beyazlatıcı jelin acısız bir şekilde kontrollü ve güvenli kullanımını sağlayan, dikkatlice denetlenen şartlar altında gerçekleştirilir ve anında görülebilir sonuçlar verir.

Dezavantajlar

  • Ofis tipi beyazlatma, evde yapılabilen alternatiflere kıyasla daha pahalıdır.
  • Yaş, kalıtım ve mevcut olan leke tipine bağlı olarak sonuçlar tahmin edilemez olabilir.
  • Ofis tipi beyazlatma kalıcı bir çözüm değildir. Tedavinin gerçekleştirilmesi ardından kısa bir süre içerisinde dişlerde birikmekte olan lekeler geri döner. Birçok diş hekimi de bu nedenle diş üzerinde daha uzun süre tutulabilen, daha düşük yüzdeli beyazlatıcılarla evde yapılan bir bakım takibi önerir. 

Ofis Tipi Beyazlatma Hangi Lekeler için En İyisidir

Muayenehanede yapılan beyazlatma öncelikli olarak aşağıdakilerin neden olduğu organik lekeleri ve renk bozuklukları ortadan kaldırır:
  • Yaşlanma. Zamanla dişler sarı, kahverengi, yeşil veya gri bir kaplamayla kararır (buna kalıtsal nedenler ve/veya beslenme alışkanlıkları olabilir). Sararmış dişler genelde en kolay beyazlayandır.
  • Belirli gıdaların tüketilmesi (özellikle kahve, kırmızı şarap, gazlı içecekler ve koyu renkli sebzelerle meyveler).
  • Tütün kullanımı.

Ofis Tipi Beyazlatmaya Dayanıklı Lekeler

  • Belirli lekelere (genelde inorganik olanlara) sahip dişler ofis tipi beyazlatmaya çok iyi yanıt vermez. Doğrusu, etrafında bulunan dişler beyazlatıldıktan sonra bu dişler daha da koyu görünebilir.
  • Dentinin kararmasına neden olan travmalar.
  • Diş oluşumu esnasında alınan tetrasiklin antibiyotikler. Bu ilaçlar dişin hem minesinin hem de altında bulunan dentinlerin kristal yapısıyla kimyasal bir şekilde bağlanır.
  • Flüorüre fazla maruz kalmak; bu flüoroza neden olabilir ve dişin renk değiştirmesiyle sonuçlanabilir. 

Uygun Bir Aday Olabilir Misiniz

Bu işlem aşağıdaki durumlara sahip olanlar için uygun değildir:
  • Diş ve diş etinde aşırı hassasiyet. Aşırı hassasiyet nedeniyle ileri gelen bir tepkimeden kaçınmak amacıyla diş hekiminiz büyük olasılıkla size hidrojen peroksit kadar güçlü olmayan karbamit peroksiti düşük dozlarda içeren ev tipi beyazlatma kalıplarını önerecektir.
  • Derin ve tedaviye dirençli lekeler. Bazı lekeler yüksek konsantrasyonlu ofis tipi beyazlatıcılara dirençlidir. Böylesi durumlarda diş hekimleri yoğun ev tipi beyazlatmadan oluşan denetimli bir dozaj veya diş yapıştırma, kron veya porselen kaplamalar gibi peroksit beyazlatma alternatifleri önerebilir.
  • Yaşla dişlerin transparan hale gelmesi. Bu baştan beri ince olan ön dişler için özellikle geçerlidir.

Ortodonti

Diş yüzeyinizde ve diş aralarınızda toplanmış olan plakı ve birikintileri temizlemek için dişlerinize büyük ihtimalle profilaktik bir temizlik yapılacaktır.
  • Aşırı derecede diş çürümesi, çatlaklar ve diş eti hastalığı kontrolü yapmak için dişleriniz muayene edilecektir (genellikle profilaktik temizlikle birlikte). Beyazlatıcılar bu durumların var olması halinde değişen derecelerde tahrişe yol açabilir. Diş hekiminiz böylesi sorunlar ortadan kaldırılana dek büyük ihtimalle beyazlatma işlemini erteleyecektir.
  • Dişlerinizin bir fotoğrafı çekilebilir ve rengi bir gölge ölçeği üzerinde değerlendirilebilir. Bu beyazlatma sürecinizi değerlendirmek açısından bir temel ölçüt oluşturur.

Ofis Tipi Beyazlatma İşlemi

Detaylar değişiklik gösterebilse de oldukça standart bir rutin takip edilmektedir. Yapılan adımlar genellikle acı veya rahatsız verici değildir; aslında birçok hasta işlem esnasında uykuya dalar veya bir DVD ya da televizyon izler.
  • Ağzınıza tüm “estetik bölgesi” dişleri (güldüğünüz zaman görülen dişleriniz) ortaya çıkaran bir yanak ekartörü takılır. 
  • Diş etlerinizi beyazlatıcı jelden ileri gelebilecek herhangi bir hasara karşı korumak için diş eti dokularınıza sıvı bir diş izolasyon lastiği veya sertleşen reçine sürülür.
  • Estetik bölgesinde bulunan dişlere hidrojen peroksit içeren bir beyazlatıcı jel sürülür ve yaklaşık olarak 15 ila 30 dakika bekletilir.
  • Beyazlatıcı jel emilerek veya yıkanarak çıkarılmaktadır ve yine 15 ila 30 dakikalık bir süre boyunca yine taze jel sürülür.
  • Bazı beyazlatıcı tedaviler dişlerin üzerine odaklanan ve beyazlatıcı süreci etkinleştirdiği veya arttırdığı söylenen yoğun bir ışık da içerir. Bu ışıkların beyazlatıcı etkiyi artırıp arttırmadığına dair düşünceler bulunur.
  • Jel uygulamaları arasında dişlerin ne kadar beyazladığını ve daha fazla beyazlatıcının uygulanması gerekip gerekmediğini görmek için dişler kontrol edilir.
  • Son jel uygulaması ardından yanak ekartörleri çıkarılır, hasta ağzını çalkalar ve hemen tedavi sonrası renk değişikliği ölçülür. Dişler iki veya üç ton kadar az ya da sekiz (toplam 16 üzerinden) ton kadar çok beyazlayabilir.  Beyazlama etkisinin bir kısmı beyazlatma süreci esnasında meydana gelen su kaybından ileri gelir; bu dişleri doğal renginden daha beyaz gösterir. O renk birkaç gün sonrasında ortaya çıkar.
İstenilen düzeyde beyazlama elde edilmemişse diş hekiminiz ileride takip bir ofis tipi beyazlatma işlemi ve/veya bir dizi ev tipi beyazlatma kalıbı önerebilir. 

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Seçenekleri

Günümüzde, diş kliniklerinde çok sayıda markalı beyazlatıcı sistemler kullanılır. En kolay erişilebilen ürünlerin listesi şöyledir:

BriteSmile

Yumuşaklığı ve erişim kolaylığıyla tanınan BriteSmile beyazlatıcı sistemi, ülke içerisinde katılımcı diş hekimliklerinde ve bağımsız BriteSmile beyazlatıcı yerlerinde bulunabilir.

BriteSmile beyazlatıcı işlemini, beyazlatıcı etkisini en yüksek dereceye getirmek için pH dengesi bulunan ve dişteki su kaybını önlemek için gliserin ve su içeren özel hidrojen peroksit beyazlatıcı jeller içerir (yüzde 15 ve yüzde 25’lik konsantrasyonlar). Diş hekimlikleri her iki jeli sunarken BriteSmile tesisleri yalnızca yüzde 15’lik jeli bulundurur.

Jeller genel olarak dişin üzerine üç adet 20 dakikalık süre boyunca uygulanır.

Her bir uygulama esnasında dişler aynı zamanda büyün estetik bölgeye vurmak üzere tasarlanan mavi bir ışık sistemiyle aydınlatılır.
Toplam oturma süresi: Yaklaşık olarak bir saat.

Opalescence Boost

Diş Gıcırdatma

Beyazlatıcı jelinin akışmazlığı (diş beyazlatmada büyük bir artı olarak görülen yapışkan bir özellik) sayesinde beğeni toplayan Opalescence Boost, etkisini göstermek için kimyaya dayanır ve özel bir ışık etkinleştiricinin kullanımını gerektirmez. Yüzde 38’lik hidrojen peroksit jel solüsyonu PF olarak adlandırılan benzersiz ve patentli bir bileşim içerir, bir potasyum nitrat karışımı (diş beyazlatmayla ilgili hassasiyeti gideren) ve flüorür (çürük riskini azaltan bir diş minesi güçlendiricisi). 

Toplam oturma süresi: Bir ila iki saat.

Den-Mat Holding tarafından Sapphire Professional Whitening

Hassas dişler ve dişetlerine karşı duyarlı olmasıyla tanınan Den-Mat Sapphire Chairside Whitening sistemi yüzde 25’lik hidrojen peroksit jel solüsyonunu hassasiyet giderici artırıcısıyla bir araya getirir. Bu iki bileşen dişler üzerine sürüldükten sonra Whitening Cyrstal olarak bilinen bir ışık 30 dakika boyunca tam olarak dişlerin önüne konulur ve bundan sonra hem jel hem de hassasiyet giderici çıkarılır. Dişler bundan sonra beyazlama açısından kontrol edilir ve gerekli olması halinde yine 30 dakikalık bir süre için beyazlatılır.

Toplam oturma süresi: Yaklaşık olarak bir saat.

Zoom Chairside Whitening

Yaygın bir şekilde ülkemizde ve dünyada kullanılan Zoom sistemi yüzde 25’lik bir hidrojen peroksit jelle beyazlatma sürecini hızlandırdığı söylenen Zoom Gelişmiş Güç Koltuk Kenarı Lambasından oluşur. Genel olarak hidrojen peroksit üç defa uygulanır, her uygulama 15 dakika sürer. Hemen ardından hassasiyeti azaltan flüorür bir macun-jel dişlere uygulanır.

Dişlerinizin beyazlığını korumak için size özel beyazlatıcı kalıplar içeren bir Zoom! Ev tipi yenileme kiti verilir.

Toplam oturma süresi: Yaklaşık olarak bir saat.

Deep Bleaching

Deep Bleaching bir diş beyazlatma markası değil de olağan klinik koltuğu beyazlatmanın bir tersini içeren ve ardından ev tipi beyazlatma gelen çok aşamalı bir protokoldür. Bu teknik en inatçı lekeleri (örneğin, tetrasiklin veya flüoroz nedeniyle olan) beyazlatmasıyla ve uzun bir süre boyunca dişlerin beyazlığını korumasıyla tanınır.

1. Adım

Klinik ziyareti esnasında diş hekimi dişin ve diş eti çizgisinin çok detaylı görüntülerini alır. Bu görüntülere dayanarak beyazlatıcı jel rezervuarlar içeren vinil kalıplar özel olarak üretilir. Modern ortodontide kullanılan ayar aletlerine benzeyen bu kalıplar doğrudan diş eti çizgesine kadar sıkıştıran benzersiz bir eşleşme sağlar. Amaç beyazlatıcı jeli içeride kapalı bir şekilde tutmak ve böylece diş eti tahrişi ve jelin tükürükle karışmasını önler.

Toplam oturma süresi: 30 dakika.

2. Adım

Diş hekimi muayenehanesine bir “bakım ziyareti” için tekrar gidilir. Buradaki amaç dişleri beyazlatmak değil, daha çok onları oksijene karşı daha geçirgen hale getirir.
  • İlk olarak dişlerin dış yüzeyi süngertaşı tozuyla cilalanır.
  • Daha sonra dişlerin üzerine iki kat hassasiyet giderici bakım maddesi sürülür.
  • Size özel hazırlanan beyazlatıcı kalıplarınız yüzde dokuzluk hidrojen peroksit jelle doldurulur ve dişlerinizin üzerine bastırılır. Kalıplar kısmen dişetlerini korumak üzere tasarlandığından ekartörlerin ve diş izolasyon lastiklerin kullanımı isteğe bağlıdır, yine de bu aşırı hassas dişler için tavsiye edilir. Kalıplar 20 dakika boyunca tutulur.
  • Jel kalıpların içinden ve dişlerin üzerinden vakumla alınır.
  • Kalıplar tekrar doldurulur, 20 dakikalığına tekrar takılır ve sonra çıkarılır.
  • Yine iki kat hassasiyet giderici dişlerin üzerine sürülür.
Toplam oturma süresi: Yaklaşık olarak bir saat.

3. Adım

Ağız Korumaları

Dişlerinizi ve dişetlerinizi travmadan korumaya yardımcı olur.

Eve giderken size kalıplarınızı, 14 müteakip gece kullanmak üzere yetecek kadar karbamid peroksit (tükürük akışı en az düzeyde ve peroksitin beyazlatıcı fonksiyonuna en az müdahale edecek olduğu zaman) ve sıkılabilir bir şişe içerisinde diş hassasiyeti gidericisi içeren bir kit verilir. Amaç hem dişleri beyazlatmak hem de onları oksijene karşı daha geçirgen hale getirmektir.

4. Adım

Artık dişleriniz beyazlatıcının oksijenleyici etkisine karşı daha açıkken diş hekiminizin muayenehanesine dönersiniz; bu sefer ekartörler ve diş izolasyon lastiğiyle standart bir güç beyazlatma oturumu için. Ev tipi kalıpları kullanarak dişlerinizin ne derece beyazlatıldığına bağlı olarak diş hekiminiz yüzde dokuzluk veya yüzde 27’lik bir hidrojen peroksit solüsyonu kullanacaktır.

Klinikte yapılan beyazlatmanın ardından dişleriniz maksimum düzeyde beyazlatılmıştır.

Toplam oturma süresi: Yaklaşık olarak bir saat.

5. Adım

Maksimum beyazlığı koruyabilmek için Deep Bleaching Kalıplarınızı her bir ila üç ayda bir kere kullanmaya devam etmeniz gerekir. Günlük olarak kırmızı şarap içiyorsanız, kalıpları her iki haftada bir kere gece boyunca kullanmanız önerilir.

Deep Bleaching işlemimi kullanan diş hekimleri, hastaların bakım talimatlarına uymaları halinde bu işlemin kalıcı beyazlık sağladığını ifade eder.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı