Saksı Çiçekleri

Ev içi alerjileriniz mi var? Aman dikkat. Küf, toz ve hayvan döküntüsü her köşede, hiç umulmayacak yerlere gizlenir.

Evdeki bitkilere şöyle dikkatle bir bakın. Küf sporları saksılarda çoğalarak zemine yayılabilir. Bunu en aza indirmek için ölü yaprakları temizleyin, saksı altına tabak koyun ve fazla su vermemeye çalışın.

Hayvanların Takıldıkları Yerler

Evcil havyan alerjileri yaygındır, ama hayır, gerçek suçlu Boncuk’un tüyleri değil. Asıl problem hayvan döküntüleri, yani ölü deri artıklarıdır. Her yere uçuşurlar, halılara, mobilyalara, yatak örtülerine yerleşirler.

Hayvanlarınızı belli odalardan uzak tutmak ancak kısmen yardımcı olmaktadır. Evin içinde hava akımı döküntüleri her yere taşır. İpucu:  Sık sık temizlik yapıp elektrik süpürgesini kullanın ve evcil hayvanınızla oynadıktan sonra elinizi yıkayın.

Kilimler ve Halılar

Halılar ve kilimler odalara istemediğiniz tarzda bir hayat getirebilirler.

Bunlar toz topladığı için mikroskobik toz keneleri için iyi bir yuva görevi görürler. Toz kenelerinin vücut parçaları ve dışkıları adı kötüye çıkmış ev içi alerjenlerdir.

Sorunu en aza indirmek için HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi kullanın. Ya da halılardan toptan kurtulabilirsiniz.

Kitaplar

Beyninizin gıdası haşereler için de gıda olabilir. Kitap tozu kenelere, küf sporlarına liman görevi görebilirler.

Eğer  kitaplara dokunmanın sizde alerji geliştirdiğini görürseniz, kitapları kapalı yerlerde tutma veya sık sık elektrik süpürgesiyle temizleme seçeneklerini düşünebilirsiniz.

Doldurulmuş Mobilyalar

İçi çeşitli malzemelerle doldurulmuş olan mobilyalar toz keneleri için sıcak bir yuva oluştururlar. Mobilyaların kumaşlarını sık sık elektrik süpürgesiyle temizleyin. Deri, vinil veya diğer kaygan yüzeyler alerjileri azaltır.

Rutubetli yerlerde, örneğin bodrumda tutulan mobilyalarda küf sporları büyüyebilir. Rutubetli odalarda rutubeti azaltmak için nem toplayan cihazlar kullanabilirsiniz.

Yatak Örtüleri

Her gece yatakta sekiz saat harcayınca geriye toz keneleri için çok çekici olan ölü deri parçaları bırakırız.

Bu haşereleri yatağınızdan uzak tutmanın en etkili yolu yatağa, bazaya ve özellikle yastıklara alerjen önleyici kılıflar takmaktır.

Çarşaflarınızı her hafta yıkayınız. Yıkanamayan yastık ve örtülerden uzak durun.

Tüylü Oyuncaklar

Eğer çocuğunuzda toz kenesi alerjisi varsa, onun yumuşacık dostları hastalığını kötüleştiriyor olabilir.

Peluş oyuncakları yasaklamanız gerekmez. Bunun yerine makinede yıkanabilenleri alın ve haftada bir kez onları sıcak suda yıkayın. İyice kurulayın.

Çocuğunuz çok sevdiği için yıkayamıyorsanız, bunun yerine haftada bir kez kurutucuya koyun.

Banyolar

Duş fayanslarında küfe hepiniz rastlamışsınızdır. Bunlar sıcak ve nemli yerlerde yaşamayı seven küf sporlarının işidir. Gizli yerlerde ayrıca siyah küf yerleşir, bunlar zemin altında veya duvar arkalarında bulunurlar.

En iyi savunma banyoyu temiz ve kuru bırakmaktır. Akıtan muslukları ve diğer su kaynaklarını durdurun. Duştan sonra havalandırma fanını çalıştırın. Ve yüzeyleri düzenli olarak bir ağartıcıyla temizleyin.

Mutfak

Küflerin en sevdiği yerdir. Eğer buzdolabınızda damlalık varsa, onu düzenli olarak çıkarıp temizleyin. Durgun su küf çeker. Eski, küflü besinlerde alerjileri tetikler.

Ayrıca çöp kutularının ağzını kapalı tutarak yiyecekleri hamam böceklerinin ulaşamayacağı ağzı sıkı sıkıya kapalı kaplarda tutun. Gece ortaya çıkan böcekleri görmek zordur, ancak bunlar birçok insanda alerjiye neden olurlar.

Klimalar

Klimalar evinizi serin ve kuru tutar ve alerjenlerle savaşta faydalıdır.  Fakat bazen problemin bir parçası haline gelebilirler. Toz serinletici borularda toplanırken, küf, tıpkı kolodosprorium mantarı gibi burada yaşamaya başlayabilir.

Güçlü toz filtreleri takıp onları düzenli olarak temizleyerek tozu uzak tutun. Klimalar her yıl temizlenerek dezenfekte edilmelidir.

İLGİLİ MAKALE

Astım ve Çocuğunuz

Op. Dr. Aytun AKTAN

Kafa hapı kullandikdan sonra. 2 saat sonra eve gitdim ev kilodonda bir damla kan vardı acaba kızlık zarima bişey oldu mu bunu çok merak ediyorum bu Ms... devamı