H. pilori enfeksiyonlarını her zaman önleyemeseniz bile, aşağıdaki öneriler gastrit riskini azaltmaya yardımcı olabilir:
- Yediklerinize dikkat edin. Hazımsızlık sorununuz varsa, mide asidinin etkisini azaltmaya yardımcı olmak için, daha sık ve ufak öğünler yiyin. Ayrıca, baharatlı, asidik, kızartılmış veya yağlı gıdalar gibi midenizi tahriş edecek gıdalardan uzak durun. Bu uygulamalar gözlemlediğiniz belirtileri azaltabilir; fakat mide iltihabını engellemez.
- Alkol tüketimini sınırlayın veya alkolden kaçının. Aşırı alkol tüketimi midedeki mukus astarını tahriş edebilir ve yıpratabilir. Bu da midede iltihaplanmaya ve kanamalara neden olur.
- Sigara içmeyin. Sigara midedeki koruyucu astarı yıpratır ve midenizi gastrit ve ülsere karşı daha duyarlı hale getirir. Sigara aynı zamanda mide asidini arttırır, midenin iyileşme sürecini geciktirir ve mide kanseri riskini arttırabilir. Sigarayı bırakmak özellikle yıllardır sigara içiyorsanız kolay değildir. Sigarayı bırakma yöntemleri ile ilişkili olarak doktorunuzla görüşün.
- Ağrı kesicinizi değiştirin. Mümkün ise aspirin, ibuprofen ve naproxen gibi steroid içermeyen iltihap sökücülerden uzak durun. Reçetesiz ilaçlar mide iltihabına neden olabilirler veya var olan mide iltihabı vakalarını tahriş edebilirler.
- Doktorunuzun önerilerine uyun. Doktorunuz, mide iltihabının tekrar oluşumunu engellemek için reçetesiz antasit veya asit önleyiciler almanızı önerebilir.
İLGİLİ MAKALE
Diş Ağrısı Hayatınızı Kabusa Çevirmesin
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Tüp kaldırma sebebi ile kalça ve bacağımda agrı meydana geldi 5 ayı aşkın bir süredir bu ağrıları çekiyorum mr. Emg ve tomografi çekimleri sonucunda b... devamı
Hassas Bağırsak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Laktoz Duyarlılığının Riskleri Nelerdir?
Hassas Bağırsak Sendromunda Nelere Dikkat Edilimelidir?
Reflüsü Olan Bebekler Nasıl Beslenmelidir?
Bebeklerde Reflüye Anne Sütü İyi Gelir Mi?