Bilindiği gibi kadın yaşı arttıkça, reprodüktif kapasite- doğurganlık olumsuz etkilenmektedir.  Acaba bu azalmanın oranını tam olarak hesaplayabilir miyiz ?  Bu konu üzerine kafa yoran bazı matematikçiler (Cotton R) sayesinde, doğurganlığın azalmasının figürsel olarak gözümüzde canlanabilmesi artık daha kolay hale geldi!

Bu hesaplamada birincil olarak, aylık  fekundite oranı (MFR) başka deyişle düzenli ilişki ve korunma yöntemi kullanmadan her ay gebe kalabilme oranı kullanılmaktadır. Sağlıklı 25 yaşındaki bir kadında bu oran 25 iken,  35 yaşında 10’ lara inmektedir !  Bu bilgi, bazı formülasyonlar kullanılarak matematikçilerce figürize edildiğinde, aşağıdaki grafik ortaya çıktı..

Elde edilen grafiğe göre; 2 yılın sonunda hemen hemen tüm 25 yaşındaki kadın gebe kalmaktadır. Grafikte de görüldüğü gibi kadın yaşı arttıkça,  gebe kalma olasılığı düşüşe geçmektedir. Başka deyişle; kadın yaşı arttıkça gebe kalınana dek geçen süre uzamaktadır.  Grafik incelendiğinde; 25 ve 35 yaş arasındaki dönemde gebe kalınmasına dek geçen süredeki uzama çok aşırı olmasa da, 40-45 yaş arasındaki 5 yıllık sürede gebeliğe ulaşma süresinde çarpıcı bir uzama görülmektedir.

Sadece kadın yaşı cephesinde durum böyleyken, çiftlerde olabilecek diğer olumsuzlukların varlığında (erkek faktörü vb ), gebe kalınmasına dek geçen sürenin daha da uzayacağı bilinen bir gerçek olmaktadır. Bu gerçek bizlere; infertil çiftlere tedavilerini geciktirmemelerini tekrar tekrar hatırlatmamızı gerektiriyor.

 

İLGİLİ MAKALE

1 ve 2. Haftalar

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam iyi gunler esimde dna hasiri cikti ama sprem ve hareketliligi iyi 3aylik ilac tedavisi goruyor normal yolla gebe kalma sansim varmi tskler... devamı