Üçüncü Trimestre

Gebeliğin Üçüncü Trimestresi

Üçüncü trimestreye ulaştınız, artık gebeliğiniz son düzlüğündesiniz. Sadece birkaç haftanız var ancak gebeliğinizin bu dönemi zorlayıcı olabilir. Sadece fazla kiloları (doğum zamanınıza kadar 11 -15 kilo) taşıma güçlüğü çekmiyor, aynı zamanda rahatsız edici çeşitli belirtilerle de mücadele ediyorsunuz.

Bu makalede, gebeliğin üçüncü trimestresinde ne bekleyebileceğinizi öğreneceksiniz. Kesinlikle normal olanlar ile doktorunuzu aramanızı gerektirecek kadar ciddi belirtileri keşfedeceksiniz.

Vücudunuzdaki Değişimler

Vücudunuzdaki Değişimler

Sırt ağrısı. Aldığınız fazla kilolar sırtınıza fazladan basınç yaparak ağrımasına ve acımasına neden olur. Ayrıca bağ dokular doğuma hazırlanmak içim gevşediğinden, pelvis ve kalçalarınızda da rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sırtınızdaki basıncı azaltmak için doğru beden duruşunu uygulamaya çalışın. Dik konumda oturun ve iyi bir sırt desteği olan bir koltuk ya da sandalye kullanın. Geceleri, bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak, yan vaziyette uyuyun. İyi bir tabanlık desteği olan, alçak topuklu, rahat ayakkabılar giyin. Sırt ağrısını yatıştırmak için ısıtıcı bir ped kullanın ve doktorunuza asetaminofen almanızın uygun olup olmayacağını sorun.

Kanama. Lekelenme kanaması, plasenta previa (plasentanın aşağı konumda gelişerek rahim ağzını tıkaması), plasental abrupsiyon (plasentanın rahim duvarından ayrılması) ya da erken doğum dahil ciddi bir problemin belirtisi olabilir. Herhangi bir kanama fark ederseniz derhal doktorunuzu arayın.

Braxton Hicks kasılmaları. Rahminizi gerçek doğuma hazırlamak için ısındıran hafif kasılmalar hissetmeye başlayabilirsiniz. Braxton Hicks kasılmaları gebelikle gerçek doğum kasılmaları kadar yoğun değildir ancak doğum kadar fazla hissedilebilir ve sonunda doğuma ilerleyebilir. Gerçek kasılmaların en önemli farklarından biri gittikçe sıklaşmaya – ve yoğunlaşmaya- başlamasıdır. Eğer yüzünüz kızarmışsa ve kasılmalardan sonra nefesiniz kesiliyorsa ya da düzenli geliyorlarsa doktorunuzu arayın. 

Meme büyümesi. Gebeliğinizin sonuna kadar memeleriniz 1 kilo kadar büyür. Mutlaka destekleyici sütyenler takın, böylece sırtınız zarar görmez. Doğum zamanınız yaklaştıkça, meme başlarınızdan sarımsı bir sıvı sızıntısı fark edebilirsiniz. Kolostrum denilen bu madde doğumun ardından ilk birkaç gün bebeğinizi besleyecektir.

Akıntı. Gebeliğinizin son üç ayında vajinal akıntınızın arttığını fark edebilirsiniz. Eğer akıntınız çamaşırınızı tamamen ıslatacak kadar yoğun ise, doktorunuzu arayın. Doğum zamanı yaklaştıkça, daha yoğun, şeffaf ya da hafif kan rengi akıntı fark edebilirsiniz. Bu mukus dolgudur ve rahim ağzınızın doğuma hazırlanmak için açılmaya başladığının işaretidir. Eğer ani su boşalması yaşarsanız, bu suyunuzun geldiği anlamına gelebilir (ancak sadece gebe kadınların %8’inin kasılmalardan önce suyu gelir). Suyunuz geldikten sonra mümkün olduğunca çabuk doktorunuzu arayın.

Yorgunluk. İkinci trimestre boyunca enerjik hissetmiş olabilirsiniz, ancak aşırı yorgunluk geri dönmüştür. Fazla kiloları taşımanın, gece boyu birçok kez tuvalete gitmek için uyanmanın ve bebeğiniz için hazırlanmanın kaygısıyla baş etmenin enerji seviyeniz üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Enerjinizi yükseltmek için sağlıklı gıdalar tüketin ve düzenli egzersiz yapın. Yorgun hissettiğinizde kestirin ya da en azından oturun ve birkaç dakika için rahatlayın. Bütün kuvvetinizi bebeğinizin geldiği ve gerçekten hiç uyuyamayacağınız zamanlara saklayın.

Sık idrara çıkma. Artık bebeğiniz daha büyük ve bebeğin başı mesanenize baskı yapıyor olabilir. Bu ekstra basınç, daha sık – her gece pek çok defa – tuvalete gideceğiniz anlamına gelir. Ayrıca öksürdüğünüzde, aksırdığınızda, güldüğünüzde ve egzersiz yaptığınızda idrar sızması fark edebilirsiniz. Basıncı azaltmak ve sızıntıyı önlemek için ne zaman sıkışsanız tuvalete gidin ve her seferinde idrarınızı tamamen yapın. Geceleri istenmeyen tuvalet ziyaretlerini azaltmak için yatmadan önce sıvı içmekten kaçının. Olası her hangi bir sızıntıyı emebilmesi için bir çamaşır astarı giyin. İdrar yaparken yanma ya da ağrı hissederseniz doktorunuza bildirin. Bunlar bir idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olabilir.

Mide yanması ve kabızlık. Mide yanması ve kabızlık gibi rahatsız edici mide bağırsak belirtileri gebeliğiniz boyunca sıkıntı verebilir. Yiyecek ve asitleri midede tutan alt yemek borusundaki halka kaslar ve gıdaların bağırsaklarda ilerlemesini sağlayan düz kaslar dahil, tüm düz kasları gevşeten, artan progesteron hormonu üretiminden kaynaklanır. Mide yanmasını önlemek için gün içinde daha sık ve küçük öğünler yiyin; yemekten hemen sonra uzanmayın; yağlı, baharatlı ve asitli gıdalardan (turunçgiller gibi) kaçının. Kabızlık için, gıdanın bağırsaklarınızda daha kolay ilerlemesini sağlamak amacıyla lif alımınızı artırın ve bol su için. Eğer mide yanması ve kabızlık sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, belirtilerinizi rahatlatmak için hangi ilaçları almanın güvenli olacağını doktorunuzla konuşun.

Hemoroidler. Hemoroitler aslında variköz venlerdir - anüsün çevresinde oluşan şişmiş damarlar. Gebelik sırasında bu toplardamarlar genişler çünkü içlerinden geçen kan akışı ve gebelik kilolarının alana yaptığı basınç artmıştır. Kaşıntı ve rahatsızlığı hafifletmek için sıcak bir küvette oturun ya da oturma banyosu yapın. Doktorunuza reçetesiz hemoroit merhemleri ya da dışkı yumuşatıcıları kullanıp kullanamayacağınızı sorun. 

Nefes daralması. Rahminiz genişledikçe, göğüs kafesinizin altına oturana kadar yükselerek akciğerlerin genişlemesi için çok yer bırakmaz. Akciğerleriniz üzerindeki bu ilave basınç nefes almayı zorlaştırabilir. Egzersiz yapmak nefes darlığına yardımcı olabilir. Uyurken başınızı ve omuzlarınızı yastıklarla desteklemeyi de deneyebilirsiniz.

Örümcek ve variköz venler. Büyüyen bebeğinize fazla kan göndermek için kan dolaşımı hızlanır. Bu aşırı kan akışı, cildinizde örümcek venler olarak bilinen küçük kırmızı toplardamarların belirmesine neden olur. Örümcek venler üçüncü trimestrede kötüleşebilir ancak bebeğiniz doğduktan sonra yok olacaklardır. Büyüyen bebeğinizin bacaklarınıza yaptığı basınç da alt karnınıza kan akışını yavaşlatabilir bu da bacaklarınızdaki toplardamarların şişmesine ve mavi ya da morlaşmasına neden olabilir. Bunlara variköz ven denir. Her ne kadar variköz venleri önlemenin bir yolu olmasa da, gün içinde kalkıp hareket ederek, destek çorapları giyerek ve uzun süre oturmak zorunda kaldığınızda bacaklarınızı destek üzerinde yükselterek kötüleşmesini önleyebilirsiniz. Variköz venler doğumun sonrası birkaç ay içinde iyileşir. 

Şişkinlik. Bu günlerde yüzükleriniz sıkabilir ve ayak bileklerinizin ve yüzünüzün şişmiş göründüğünü fark edebilirsiniz. Hafif şişkinlik fazla su tutulumunun (ödem) bir sonucudur. Şişmeyi azaltmak için uzun süre otururken ayaklarınızı bir tabure ya da kutunun üzerine koyun ve uyurken ayaklarınızı yükseltin. Ancak, şişkinlik aniden başlarsa bu, tehlikeli bir gebelik komplikasyonu olan preeklampsinin bir belirtisi olabileceğinden derhal tıbbi bakım arayın.

Kilo alma. Gebeliğinizin üçüncü trimestresi boyunca haftada yaklaşık 250 gr ila 500 gr. kilo almayı hedefleyin. Gebeliğinizin sonuna kadar toplamda 11 ila 16 arasında kilo almanız gerekir (gebeliğinize çok zayıf ya da aşırı kilolu başlamışsanız doktorunuz daha fazla ya da daha az kilo almanızı önerebilir). Aldığınız fazla kilolar bebeğinizin ağrılığı, plasenta, amniyon sıvısı, artan kan ve sıvı hacmi ve ilave meme dokusundan oluşur. Eğer bebeğiniz göbeğinizin büyüklüğüne göre çok küçük ya da çok büyük görünüyorsa doktorunuz büyümesini kontrol etmek amacıyla ultrason isteyecektir.

Tehlike Belirtileri

Tehlike Belirtileri

Bu belirtilerden biri gebeliğinizde bir şeylerin yanlış gittiğinin işareti olabilir. Bunları konuşmak için düzenli doğum öncesi randevunuzu beklemeyin. Aşağıdakilerden birini yaşarsanız derhal doktorunuzu arayın:

  • Şiddetli karın ağrısı veya kramplar
  • Şiddetli bulantı ya da kusma
  • Kanama
  • Şiddetli baş dönmesi
  • İdrar yaparken ağrı ya da yanma
  • Hızlı kilo alımı (ayda 3 kilodan fazla) ya da çok az kilo almak

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

Ilk gebelik tansiyon cikti ve dort ay hastanede yattim 12 yasinda oglum ikinci gebelik oldu28haftalik plensanta ayirmasi sonucu dogum basladi ve bebeg... devamı