- İçindekiler
- Uzak Durmanız Gerekenler
- Civa Oranı Yüksek Deniz Mahsulleri
- Çiğ, Pişmemiş Ya da Kirlenmiş Deniz Mahsulleri
- Az Pişmiş Kırmızı Et, Kümes Hayvanları, Yumurta
- Pastörize Edilmemiş Gıdalar
- Yıkanmamış Meyve ve Sebze
- Fazla Miktarda Karaciğer
- Aşırı Kafein
- Bitki Çayları
- Alkol
Uzak Durmanız Gerekenler
Gebelik Süresince Kaçınılacak Gıdalar
Daha fazla yemenin, sizin ve bebeğinizin sağlığına etkisi sandığınız gibi olmayabilir. Gebelik süresince kaçınmanız gereken gıdaları keşfedin.
Bebeğiniz için doğal olarak en iyisini istersiniz. Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreğinize meyve dilimleri eklemenizin, en sevdiğiniz tariflere sebze eklemenizin ve yemeğin ardından yoğurt yemenizin nedeni budur. Ancak gebelikte hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Gebelikte beslenmenin temel ilkelerinden başlayın. Hangi gıdalardan uzak durmanız gerektiğini anlamak, kendiniz ve bebeğiniz için en sağlıklı seçimleri yapabilmenize yardımcı olur.
Civa Oranı Yüksek Deniz Mahsulleri
Civa Oranı Yüksek Deniz Mahsullerinden Kaçının
Deniz mahsulleri harika protein ve demir kaynaklarındandır ve çoğu balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri bebeğinizin beyin gelişimini destekleyebilir. Aslında araştırmalar, gebelik sırasında deniz ürünlerinden yoksun kalmanın çocuğun konuşma becerilerinin zayıf olmasına, davranış ve diğer gelişim sorunlarına neden olacağını göstermiştir. Ancak bazı balıklar ve kabuklu deniz hayvanları, cıva seviyeleri bakımından potansiyel tehlike arz eder. Çok fazla cıva, bebeğinizin sinir sistemi gelişimine zarar verebilir.
Balığın boyutu ve yaşı ne kadar büyükse, içerebileceği cıva seviyesi de o kadar çok olur. Uzmanlar, gebe kadınların aşağıdakilerden kaçınmasını tavsiye eder:
- Kılıçbalığı
- Köpekbalığı
- Büyük uskumru
- Kiremit balığı
Peki, ya güvenli olan nedir? Bazı deniz ürünleri çok az cıva içerir. Her ne kadar konserve ton balığındaki cıva seviyeleriyle ilgili kaygılar artmış olsa da uzmanlar, gebe kadınların aşağıdakilerden haftada340 gramya da iki orta boy porsiyonu güvenle yiyebileceğini söylemektedir:
- Karides
- Konserve light ton balığı (akrokinoz ton balığı ya da ton balığı bifteğini haftada 170 gramdan fazla tüketmeyin)
- Somon
- Kömür balığı
- Yayınbalığı
- Morino
Çiğ, Pişmemiş Ya da Kirlenmiş Deniz Mahsulleri
Çiğ, Pişmemiş Ya da Kirlenmiş Deniz Mahsullerinden Kaçının
Zararlı bakteri ve virüslerden korunmak için:
- Çiğ balık ve kabuklu deniz mahsullerinden kaçının. Özellikle istiridye ve deniztarağından kaçınmanız önemlidir.
- Füme balık gibi dondurulmuş füme deniz mahsullerinden kaçının. Güveçte ya da diğer yemeklerle birlikte pişirilmesi durumunda füme deniz mahsullerini tüketebilirsiniz. Konserve ya da uzun raf ömrü olan versiyonları da güvenli olabilir.
- Bölgesel balık tavsiyelerini anlayın. Eğer yerel sulardan balık tüketiyorsanız, -özellikle su kirliliği konusunda endişeler varsa– lokal balık tavsiyelerine kulak verin. Kimyasal kirleticilerle kirlenmiş büyük olta av balıkları bebeğin gelişimi için potansiyel zarar arz edebilir. Eğer bu konuda tavsiyelere ulaşamazsanız, yerel sulardan haftada 170 gramdan fazla balık tüketmeyin ve o hafta başka balık yemeyin.
- Deniz mahsullerini doğru pişirin. Balıkların çoğunu iç sıcaklığı 67 C’ye ulaşana kadar pişirin. Balık, parçalara bölündüğünde ve balığın her tarafı mat hale geldiğinde pişmiş demektir. Karides, ıstakoz ve deniztarağını süt beyazı olana kadar pişirin. Midye ve istiridye gibi kabukluları, kabukları açılana kadar pişirin. Açılmamış olanları yemeyin ve atın.
Az Pişmiş Kırmızı Et, Kümes Hayvanları, Yumurta
Az Pişmiş Kırmızı Etten, Kümes Hayvanlarından Ve Yumurtadan Kaçının
Gebelik sırasında metabolizmanızdaki ve dolaşım sisteminizdeki değişimler, bakteriyel gıda zehirlenmesi riskini artırabilir. Vücudunuzun tepkisi, gebe olmadığınız zamandakinden çok daha şiddetli olabilir. Nadiren, bebeğiniz de hastalanabilir.
Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için:
- Tüm kırmızı etleri ve kümes hayvanlarını yemeden önce tam olarak pişirin. Etin suyunun berrak olup olmadığını kontrol edin ancak emin olmak için bir et termometresi kullanın.
- Sosis, sucuk ya da salam gibi işlenmiş etleri, buhar çıkaracak kadar ısınana dek pişirin – ya da hiç tüketmeyin. Nadir ancak potansiyel olarak ciddi olan ve listeriyoz olarak bilinen gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilirler.
- Dondurulmuş ezme ya da et mezelerinden kaçının. Ancak konserve ya da raf ömrü uzun versiyonlarını tüketebilirsiniz.
- Önceden doldurulmuş kümes hayvanlarını almayın. Çiğ etin suyu, içinin doldurulduğu malzemeye karışarak bakteri üremesine neden olabilir. Ancak donmuş halde pişirilmeleri durumunda, önceden doldurulmuş donmuş kümes hayvanları güvenlidir.
- Yumurtayı, sarısı ve beyazı katılaşana kadar pişirin. Çiğ yumurtalara zararlı salmonella bakterisi bulaşmış olabilir. Eggnog (çiğ yumurta içeren bir kokteyl) ve holandez sosu gibi çiğ ya da kısmen pişirilmiş yumurtayla hazırlanan yiyecek ve içeceklerden kaçının.
Pastörize Edilmemiş Gıdalar
Pastörize Edilmemiş Gıdalardan Kaçının
Kaymağı alınmış süt, mozzarella peyniri ve süzme peynir gibi -çoğu az yağlı süt ürünü diyetinizin sağlıklı bir parçası olabilir. Ancak pastörize edilmemiş süt içeren gıdalar yasaktır. Bu ürünler gıda kaynaklı zehirlenmelere yol açabilir.
“Pastörize sütle yapılmıştır” etiketi bulunmadıkça aşağıdaki yumuşak peynirleri yemeyin:
- Brie peyniri (bir tür Fransız peyniri)
- Feta peyniri (bir tür Yunan beyaz peyniri)
- Camambert peyniri (bir tür Fransız peyniri)
- Mavi peynir (rokfor, gorgonzola, stilton ve point reyes peynirleri gibi)
- Queso blanco, queso fresco ve panela gibi Meksika peynirleri
Ayrıca pastörize olmayan içecekleri de içmeyin.
Yıkanmamış Meyve ve Sebze
Yıkanmamış Meyve Ve Sebzelerden Kaçının
Zararlı bakterileri yok etmek için bütün çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkayın ve hasarlı kısımlarını kesip atın. Çiğ alfalfa (kaba yonca ya da şark yoncası), yonca, turp ve mung fasulyesi dahil -her türlü çiğ filizlerden de kaçının.
Fazla Miktarda Karaciğer
Fazla Miktarda Karaciğerden Kaçının
Gebelik sırasında karaciğer tüketebilirsiniz ancak çok tüketmeyin. Karaciğer, A vitamini bakımından zengindir ve çok fazla A vitamini doğum defektlerine neden olabilir.
Aşırı Kafein
Aşırı Kafeinden Kaçının
Kafein, plasentayı geçerek bebeğinizin kap hızını etkileyebilir. Bazı araştırmalar çok fazla kafein tüketiminin, doğum kilosunda az oranda düşüşe ve düşük ya da ölü doğum riskinde artışa neden olabilir. Aslında 2008 yılında yapılan büyük bir araştırma, gebelik sırasında günde 200 mg kafeinin –yaklaşık (354 mililitre) demlenmiş filtre kahve– fetal gelişimi yavaşlatabilir.
Bebeğinizin gelişimine potansiyel etkileri nedeniyle doktorunuz diyetinizdeki kafein miktarını günde 200 mg’ın altına düşürmenizi önerebilir.
Bitki Çayları
Bitki Çaylarından Kaçının
Her ne kadar bitki çayları rahatlatıcı olsa da –gebe kadınlar için pazarlanan bir bitki çayı olsa bile– doktorunuz onaylamadığı takdirde bitki çaylarından kaçının. Bitkilerin, bebek gelişimi üzerine etkileri konusunda çok az veri mevcuttur. Ve ahududu yaprağı gibi bazı bitki çaylarından fazla miktarda tüketmek kasılmalara neden olabilir.
Alkol
Alkolden Kaçının
Bir kadeh, muhtemelen bebeğinize zarar vermez ancak gebelik sırasında alkolün hiçbir seviyesinin güvenilirliği kanıtlanmamıştır. En güvenli yol, alkolden tamamıyla uzak kalmak olacaktır.
Riskleri göz önünde bulundurun. Alkol içen annelerin, düşük ve ölü doğum riski yüksektir. Gebelik sırasında çok fazla alkol tüketmek, yüz bozuklukları, kalp sorunları, düşük doğum kilosu ve zeka geriliği gibi problemlere yol açabilecek fetal alkol sendromuna neden olabilir. Orta seviyeli içki tüketimi, bebeğinizin beyin gelişimine etki edebilir.
Eğer hamileliğinizi öğrenmeden önce alkol içtiğiniz için endişeliyseniz ya da alkolü bırakmak için yardım almanız gerektiğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Mrb hocam esimle yasadigim iliskiden 14 gun sonra gebelik icin kan testi yaptirdim negatif cikti erken surede bu sonuc dogrumudur 14 gunde belli olurm... devamı
Doğum Kontrol Yöntemleri
Gebelik Ve Balık
Gebelik Süresince Kaçınılacak Gıdalar
Tehlikeli Kürtajlarda Artış
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?