- İçindekiler
- Sağlıklı Olan Nedir
- Kilo Alma Rehberi
- Kiloluysanız
- Zayıfsanız
- Gebelik Kiloları Nereye Gider
- Kilo Alma
- Menü
- Rehberiniz Doktorunuz
Sağlıklı Olan Nedir
Gebelikte Kilo Alma: Sağlıklı Olan Nedir?
Bebeğinizin gelişimini desteklemekten gebelik sonrasında kilo vermeye kadar işte, size, gebelikte kilo almanın neden bu kadar önemli olduğu.
Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, gebelikte kilo almak kaçınılmazdır. Bebeğinizin büyümesi ve gelişimi buna bağlıdır. Ancak bir yerine iki kişiliğe göre beslenmeye başlamak, normal miktarın iki katı yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Gebelik kilonuzu kontrol altında tutmak, bebeğinizin sağlığını desteklemek ve doğumdan sonra fazla kilolarınızdan kolayca kurtulmak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını kullanın.
Kilo Alma Rehberi
Gebelikte Kilo Alma Rehberi
Gebelikte kilo alma konusunda herkese uyacak bir yaklaşım yoktur. Ne kadar kilo almanız gerektiği, gebelik öncesi kilonuz ve vücut kütle indeksiniz (VKİ) gibi çeşitli faktörler kadar sizin ve bebeğinizin sağlığına da bağlıdır.
Sizin için neyin uygun olduğunu saptamak için doktorunuzla birlikte çalışın. Gebelikte kilo alımı için aşağıdaki genel yönergeleri göz önünde bulundurun:
Gebelik öncesi kilo | Önerilen kilo alımı |
Normal kilonun altı (18,5’ten az VKİ) | Yaklaşık 13 ila 18 kilo |
Normal kilo (18,5 ila 24,9 arası VKİ) | Yaklaşık 11 ila 16 kilo |
Kilolu (25 ila 29,9 arası VKİ) | Yaklaşık 7 ila 11 kilo |
Obez (30 ya da daha fazla VKİ) | Yaklaşık 5 ila 9 kilo |
Eğer ikiz bebek taşıyorsanız, muhtemelen daha fazla kilo almanız gerekecektir. Yine, sizin için neyin uygun olduğunu saptamak için doktorunuzla birlikte çalışın.
Kiloluysanız
Kiloluysanız
Her ne kadar fazla kilolar –gebelik diyabeti ve yüksek kan basıncı gibi– riskler taşısa da gebelik kilo verme zamanı değildir. Eğer gebelikten önce de kiloluysanız, gebelik sırasında sağlıklı miktarda kilo almanız önemlidir.
Elbette tartıya bakmak da önemlidir. Eğer gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alırsanız ve bebek doğduktan sonra bu kiloları veremezsiniz, fazla kilolarınız hayat boyu sağlık risklerinizi artıracaktır.
Zayıfsanız
Zayıfsanız
Eğer normal kilonun altındaysanız, gebeliğiniz sırasında –özellikle de ikinci ve üçüncü trimesterde (üç aylık dönem)– uygun miktarda kilo almanız önemlidir. Kilo almadığınızda bebeğiniz erken doğabilir ya da beklenildiğinden küçük olabilir.
Gebelik Kiloları Nereye Gider
Gebelik Kiloları Nereye Gider?
Bebeğinizin aşağı yukarı 3 ila 3,6 kilo olduğunu varsayalım. Bu, aldığınız kiloların bir kısmını açıklıyor. Peki, ya geri kalanı? İşte, size basit bir analiz:
- Bebek: Yaklaşık 3 ila 3,6 kilo
- Büyüyen memeler: Yaklaşık 1 ila 1,4 kilo
- Genişleyen rahim: Yaklaşık 1 kilo
- Plasenta: Yaklaşık 0,7 kilo
- Amniyotik sıvı: Yaklaşık 1 kilo
- Artan kan hacmi: Yaklaşık 1,4 ila 1,8 kilo
- Artan sıvı hacmi: Yaklaşık 1,4 ila 1,8 kilo
- Yağ depoları: Yaklaşık 2,7 ila 3,6 kilo
Kilo Alma
Kilo Alma
İlk üç ayda çoğu kadının kilo almaya çok da ihtiyacı olmaz –sabah bulantıları yaşayanlar için iyi bir haberdir.
Eğer sağlıklı beslenmeye başlarsanız, gebeliğinizin ilk birkaç ayında en fazla iki kilo almanız muhtemeldir —ancak vücudunuzdaki değişimler nedeniyle daha fazla almış gibi hissedebilirsiniz. Bunu günde fazladan 150 ila 200 kalori alarak yapabilirsiniz, bu yaklaşık230 gramaz yağlı yoğurttaki kalori miktarıdır.
İkinci ve üçüncü trimesterde istikrarlı kilo alımı daha önemlidir -özellikle sağlıklı beslenmeye başladıysanız ya da normal kilonun altındaysanız. Bu, genellikle doğuma kadar ayda 1,4 ila 1,8 kilo almak anlamına gelir. Günde fazladan 300 kalori -fıstık ezmeli ve reçelli yarım bir sandviç ve bir bardak az yağlı süt– bu amacınıza ulaşmanız için yeterli olabilir. Eğer gebeliğiniz siz normal kilonun altındayken başlamışsa doktorunuz kalori alımınızı daha fazla arttırmanızı isteyebilir.
Menü
Menü
Abur cuburlar ile diyetinize kalori eklemek kolay olacaktır ancak abur cuburlar, bebeğinize ihtiyacı olan besinleri vermez. Daha da önemlisi aşırı yemek yemekten kaçınmak ve besin değeri yüksek seçimler yapmak gereklidir. Aşağıdaki önerileri dikkate alın:
- Tam tahıllı ekmek ve makarna alın
- Hamburger ve kızartmalar yerine az yağlı soslu bir salata ya da siyah fasulye tercih edin
- Kurabiye yerine dilimlenmiş meyve tüketin.
- Kalsiyum ve diğer besinlerle zenginleştirilmiş meyve sularını tercih edin.
Rehberiniz Doktorunuz
Doktorunuzla Birlikte Çalışmak
Doktorunuz, kilonuzu yakından takip edecektir. Sağlıklı gıdaları tüketerek ve doğum öncesi kontrollerinize uyarak, siz de üzerinize düşeni yapın. Doktorunuz, hedeflediğiniz gebelik kilosunu korumanız için kalori alımınızı arttırmanızı ya da azaltmanızı önerebilir.
Yalancı Gebelik
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
25 yasındayım 48 kilodayım kilo almak istiyorum ne yapabilirim... devamı
Hamile Kalmadan Sigarayı Bırakın
Gebelik Süresince Kaçınılacak Gıdalar
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
Tehlikeli Kürtajlarda Artış
Hamilelikte Folik Asit Takviyesi