- İçindekiler
- Doğum Öncesi Vitaminler
- Folik Asit, Demir ve Kalsiyum
- Bütün Doğum Öncesi Vitaminleri Aynı mı?
- Bulantı İçin Çözümler
Doğum Öncesi Vitaminler
Doğum Öncesi Vitaminler Nelerdir?
Bir annenin, kendisi ve bebeğinin sağlığı için, gebeliği sırasında “doğum öncesi vitaminler” denilen takviyeleri alması önerilir. Bunlar, annenin beslenmesindeki besinsel eksiklikleri telafi eden özel olarak formüle edilmiş multivitaminlerdir. Takviyeler pek çok vitamin ve mineral içerseler de, folik asit, demir ve kalsiyum bileşenleri bilhassa önemlidir.
Folik Asit, Demir ve Kalsiyum
Gebe Kadınların Neden Folik Asit, Demir ve Kalsiyuma İhtiyacı Olur?
Folik asit bebeğinizin beyninde ya da omuriliğinde, “nöral tüp” denilen ciddi bir doğum defekti olmasını önleyebilir. Bebeğin kapanmamış bir omurga ile doğduğu spina bifida en yaygın nöral tüp defektidir Açıkta kalan sinirler hasarlıdır ve bebekte çeşitli derecelerde paralizi (felç), idrarını tutamama ve bazen de zeka geriliği oluşmasına neden olur.
Nöral tüp defektleri gebe kaldıktan sonraki 28 gün içinde, çoğu kadın gebe olduğunu fark etmemişken gelişir. Gebeliklerin yarısı planlanmadığı için, uzmanlar gebe kalmaya çalışırken her gün 400 mikrogram folik asit alınmasını ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca bu dozu sürdürmelerini önermektedir. Önceki bebeğinde nöral tüp defekti olan bir anne bir sonraki gebeliğinden önce kendisi için uygun dozu doktoru ile konuşmalıdır. Araştırmalar gebe kalmadan en az bir ay önce ve ilk trimester (gebeliğin üç aylık dönemi) boyunca daha yüksek dozlarda (4,000 mikrograma kadar) alımının faydalı olabileceğini göstermiştir.
Doğal folik asit kaynakları da vardır: Yeşil yapraklı bitkiler, kabuklu yemişler, bezelye ve turunçgiller. Ayrıca zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerde ve bazı vitamin takviyelerinde de folik asit bulunabilir.
Fetüs kemik gelişimi için kalsiyum kullanacağı için, gebelik sırasında kalsiyum alımı da, yeni annenin kendi kemik yoğunluğunu kaybetmesini önler.
Demir ise hem annenin hem de bebeğin kanının oksijen taşımasına destek olur.
Günlük vitamin destekleri sağlıklı bir diyetin yerini alamasa da, bu minerallerden yeterli seviyede alındığından emin olmak için çoğu kadının takviyelere ihtiyacı vardır.
Bütün Doğum Öncesi Vitaminleri Aynı mı?
Bütün Doğum Öncesi Vitaminleri Aynı mı?
Hayır. Yaklaşık olarak aşağıdakileri içeren bir takviye arayın:
- 400 mikrogram folik asit
- 400 IU D Vitamini
- 200 ila 300 mg kalsiyum
- 70 mg C Vitamini
- 3 mg tiyamin
- 2 mg riboflavin
- 20 mg niyasin
- 6 mikrogram B12Vitamini
- 10 mg E Vitamini
- 15 mg çinko
- 17 mg demir
Doktorunuz ya da ebe hemşireniz de bazı markalar önerebilir. Bazı durumlarda doktorunuz belli bir doğum öncesi vitamin türü için size reçete yazabilir.
Bulantı İçin Çözümler
Doğum Öncesi Vitaminlerim Bulantı Yapıyor, Ne Yapmalıyım?
Bazı doğum öncesi vitaminler, zaten bulantısı olan kadınlarda bulantıya neden olabilir. Eğer doğum öncesi vitaminleriniz bulantı yapıyorsa, doktorunuz ile konuşun. Size başka bir türde doğum öncesi vitamin yazabilir (örneğin bazı kadınlar bütün olarak yutulanların aksine çiğnenebilen ya da sıvı vitaminleri daha iyi tolere edebilirler).
Doğum öncesi kontroller artık evden de yapılabilecek
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
adet öncesi ğöğüslerin ağrıması ve akıntının sebebi nedir sevgili doktorum tşk ederim şimdiden... devamı
Bazal Vücut Isısı Yumurtlamayı Tespit Etmeye Yarar Mı?
Bebeğin Kromozom Yapısı Anne Kanında Belirlenecek
Sezaryende Obezite Riski
Hamilelikte Uygulanan Kemoterapi Bebeğe Zarar Vermiyor
Aşırı Kilolu Kadınlar Ivf Şansını Riske Atıyor