Gebe Kalma

Çoğu doktor gebeliğin başlangıcını son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplar. Buna “menstrüal yaş” denir ve genellikle gerçek gebe kalma zamanından iki hafta öncesine denk gelir.

İşte size gebe kalma üzerine bazı temel bilgiler.

Yumurtlama

Yumurtlama

Her ay, bir kadının iki yumurtalığından birinde, foliküller denilen küçük sıvı dolu kistlerin içinde olgunlaşmamış bir grup yumurta gelişmeye başlar. Normalde gelişimi tamamlaması (matürasyon) için foliküllerden biri seçilir. Bu "dominant folikül” diğer bütün foliküllerin gelişimini bastırarak gelişimlerini ve dönüşümlerini durdurur. Olgunlaşan folikül çatlar ve yumurtalıktan bir yumurta bırakır (ovülasyon ya da yumurtlama). Yumurtlama genellikle kadının normal menstrual (adet) döneminin başlamasından iki hafta önce gerçekleşir.

Korpus Luteum Gelişimi

Korpus Luteum Gelişimi

Yumurtlamanın ardından çatlayan folikül, korpus luteum denilen ve progesteron ve östrojen olmak üzere iki hormon salgılayan bir yapıya dönüşür Progesteron, endometriumu (rahim zarı) kalınlaştırarak embriyonun tutunması için hazırlar.

Yumurta Bırakılması

Yumurta Bırakılması

Yumurta bırakılır ve döllenme (yumurta ve spermin birleşimi, aşağıda) sırasında tek bir sperm içeri girene kadar durduğu yer olan fallop tüp içine ilerler. Yumurta yumurtlamadan yaklaşık 24 saat sonra döllenebilir. Ortalama olarak yumurtlama ve döllenme son menstrual dönemden iki hafta sonra gerçekleşir.

Adet Görme

Adet Görme

Eğer yumurtayı dölleyecek bir sperm yoksa, yumurta ve corpus luteum bozularak yüksek hormon seviyelerini giderir. Bu durum, endometriumun dökülmesine neden olarak menstrual kanama ile sonuçlanır. Daha sonra bu döngü kendini tekrarlar.

Döllenme

Döllenme

Eğer sperm yumurtlamanın ardından yumurtaya ulaşarak içine girer ise, onu dölleyecektir. Sperm yumurtanın içine girdiğinde, diğer spermlerin girişini önlemek için çevresindeki protein tabakada değişimler meydana gelir. Döllenme anında bebeğinizin cinsiyeti de dahil genetik yapısı tamamlanmıştır. Anne sadece X kromozomu verebileceğinden (XX), eğer yumurtayı bir Y sperm döller ise bebeğiniz erkek (XY), bir X kromozomu döllerse de bebeğiniz kız (XX) olacaktır.

İmplantasyon (Yerleşme)

İmplantasyon (Yerleşme)

Döllenmeden 24 saat sonra yumurta hızla birçok hücreye bölünmeye başlar. Yaklaşık 3 gün boyunca fallop tüpte kalır. Döllenen yumurta (zigot) fallop tüpün içinden rahme doğru yavaşça ilerlerken bölünmeye devam eder, bir sonraki görevi endometriuma tutunmaktır (implatasyon süreci). Önce zigot katı bir hücre topu halini alır, daha sonra blastosist denilen içi boş bir hücre topuna dönüşür . İmplantasyondan önce blastosist koruyucu tabakasından çıkarak kurtulur. Blastosist endometrium ile temas ettiğinde, hormonların değiş tokuşu blastosistin tutunmasını sağlar. Bazı kadınlar implantasyon zamanında lekelenme (ya da hafif kanama-yerleşme kanaması) fark eder. Endometrium kalınlaşmaya ve rahim ağzı mukus dolgusu ile kapanmaya başlar.

Üç hafta içinde bu küçük topun içinde blastosist hücreler kümelenerek büyümeye başlar ve bebeğin ilk sinir hücreleri artık oluşmuş olur. Gelişmekte olan bebeğinize gebe kalma anından gebeliğin 8. haftasına kadar embriyo denir. 8 haftadan sonra doğuma kadar, gelişmekte olan bebeğiniz fetüs adını alır.

Gebelik Hormonları

Gebelik Hormonları

İnsan Koryonik Gonadotropini (hCG), plasentayı oluşturan hücreler tarafından üretilen ve gebe kalma anından itibaren kanınızda bulunan bir gebelik hormonudur. Bu hormon gebelik testinde tespit edilir, ancak genellikle gebelik testi ile tespit edilebilecek düzeye, son adet döneminizin ilk gününden itibaren üç ila dört hafta sonra ulaşır.

Gebeliğin gelişim evreleri trimester ya da üç aylık dönemlerle ifade edilir, çünkü her üç aylık evrede belirgin değişimler gerçekleşir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam iyi gunler esimde dna hasiri cikti ama sprem ve hareketliligi iyi 3aylik ilac tedavisi goruyor normal yolla gebe kalma sansim varmi tskler... devamı