Nedir
Glokom
Glokom, optik sinire zarar veren bir grup göz hastalığı için kullanılan isimdir. Gözden beyne bilgi taşıyan optik sinir, gözün arkasındadır. Sinir zarar gördüğünde, görüşünüzü kaybedebilirsiniz.
İlk başta glokomlu insanlar yandan görüşü kaybederler. Ama eğer hastalık tedavi edilmezse, görüş kaybı kötüleşebilir. Bu da zamanla tümüyle körlüğe yol açabilir.
Üç çeşit glokom vardır:
- Açık-açılı glokom, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yaygın tiptir. Bu tip glokomda optik sinir, biraz biraz hasar görür. Bu da yavaş bir şekilde görüş alanının kaybına yol açar. Bir göz, diğerinden daha fazla etkilenebilir. Bazen görüş alanınızın çoğu, onu fark etmeden kaybolabilir.
- Kapalı-açılı glokom, en az görülenidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm glokom vakalarının yaklaşık yüzde 10’u, kapalı-açıdır. Bu tip glokomda, gözün renkli kısmı (iris) ve lensler, gözünüzün odacıkları arasında sıvı hareketini engeller. Bu, basıncın birikmesine ve irisin gözün boşaltım sistemine baskı yapmasına neden olur (İris ve lenslerin resimlerine bakınız). Alakalı bir şekli de ani (akut) kapalı-açılı glokomdur. Çoğunlukla bir acil durumdur. Bu akut şekline yakalanırsanız, gözünüze kalıcı zarar gelmesini önlemek için hemen tıbbi yardıma ihtiyacınız olacaktır.
- Doğuştan gelen glokom, bazı bebeklerin doğuştan sahip olduğu ender görülen bir glokom çeşididir. Bazı çocuklar ve genç yetişkinler de hastalığın bu şekline yakalanabilirler.
Glokomu erken keşfetmek ve tedavi ettirmek, körlüğü önlemek için önemlidir. Hastalık için yüksek risk taşıyorsanız, hiçbir belirtiye sahip olmasanız bile bir göz doktoru (oftalmolog) tarafından kontrol edildiğinizden emin olun.
Glokoma yakalanma riskiniz, 40 yaşından sonra ve 70 yaşından sonra çok daha çabuk şekilde artar. Irk, aynı zamanda bir etmendir. Siyahilerin hastalığa yakalanmaları beyazlara göre daha muhtemeldir. Şeker hastalığınız varsa veya yakın aile üyelerinden birinde glokom varsa da risk grubundasınız.
Sebepleri
Sebepler
Optik sinire gelen zarar, çoğunlukla gözdeki artan basınçtan (göz içi basıncı) kaynaklanır. Bu, gözün çok fazla sıvı ürettiği veya iyi akıtamadığı zamanlar gibi fazla sıvının gözde biriktiği zaman oluşabilir. Ama glokomun bazı vakaları, artan basınçla oluşmaz. Bu vakalarda sebep bulunamayabilir.
Bir göz yaralanmasından sonra, göz ameliyatından sonra veya bir göz tümörü yüzünden glokoma yakalanabilirsiniz. Diğer hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar (kortikosteroid), glokoma neden olabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Açık-açılı glokomunuz varsa, muhtemelen dikkat edeceğiniz tek belirti, görme kaybıdır. Ciddi olana dek dikkat etmeyebilirsiniz. İlk başta etkilenmeyen gözün kayba neden olmasından dolayıdır. Yandan görüş, çoğunlukla merkezi görüşten önce kaybolur.
Kapalı-açılı glokomun belirtileri, sadece kısa bir zaman süren bulanık görüş gibi belirtilerle hafif olabilir. Kapalı-açılı glokomun ciddi işaretleri, göz çevresinde veya içinde bulanık görüşün veya ağrının daha uzun süren kısımlarını içine alır. Aynı zamanda ışığın çevresinde haleler görebilirsiniz, kırmızı gözleriniz olabilir veya mideniz bulanabilir ve kusabilirsiniz. Doğuştan gelen glokomda, işaretler sulu gözlü olmayı ve ışığa karşı hassasiyeti içerebilir. Bebeğiniz, çoğu zaman gözlerini ovuşturabilir, kısabilir veya kapalı tutabilir.
Teşhisi
Teşhis
Doktorunuz, belirtilere dair sorular soracaktır ve genel bir sağlık muayenesi yapacaktır. Doktorunuz, glokomunuz olduğunu düşünüyorsa, daha fazla test için sizi bir oftalmologa yönlendirecektir. Bu, birden fazla vizite olabilir.
Bir oftalmolog veya bir optometri uzmanı, glokomu teşhis ve tedavi edebilir. Bir optisyen, bu hastalığı teşhis ve tedavi edemez.
Görüşünüzde kör noktalara dikkat ettiyseniz veya zamanla görmede daha fazla sorun yaşıyorsanız, doktorunuzu görün. Açık-açılı glokomun bir aile tarihçesine sahipseniz, 70 yaşın üzerindeyseniz veya şeker hastalığınız varsa hastalığı kontrol ettirmek iyi bir fikirdir.
Tedavisi
Tedavi
Glokom, genelde göz damlası gibi ilaçlarla tedavi edilir. Göz damlanız için günlük bir program takip ettiğinizden emin olun, böylece işe yaramaları gerektiği gibi çalışırlar. Yaşamınızın geri kalanında ilaç almanız kuvvetle muhtemeldir. Aynı zamanda lazer tedavisi veya ameliyata da ihtiyacınız olabilir.
Yetişkinlerde tedavi, kaybolan görüşü geri getiremeyebilir, ama görüşünüzün daha da kötüleşmesini engelleyebilir. Tedavi, optik sinire daha fazla zarar verme durumunu gözlerdeki baskıyı düşürerek durdurmayı amaçlar.
Yaşam Tarzı
Glokom ile Nasıl Başa Çıkarsınız?
Glokomunuz olduğunuz öğrenmek, zordur; çünkü görüşünüzün çoğu fark edildiği zaman gitmiş olabilir. Danışmayla ve eğitimle yaşam kalitenizi korumanın yollarını bulabilirsiniz. Azalmış görüş alanı ile başa çıkmaya yardım eden büyük baskı malzemeler ve özel video sistemleri gibi görüş yardımlarını kullanabilirsiniz. Zor işlerde insanlara yardım edebilen bir destek grubu da yaratabilirsiniz.
Glokomun türleri
Op. Dr. Sinan GÖKER
yaş 86,bir göz tamamen kapalı,diğer gözün görme alanı az.Geçmişte katarakt ameliyatı oldu.Glokom teşhisi kondu.Glokomda Genetik geçmiş var.Zaman zaman... devamı
Kriptokokoz
1. Tip Diyabet
Göz Yaralanmaları
Diyabetik Ketoasidoz (Dka)
Astigmat Nedir Ve Tedavisi