İpuçları

Göğüs sütünün, hızlı ve kolay alınması ve saklanması için 10 ipucu:

Bebeğinize bakmak, keyifli bir iştir. Özellikle ilk 6 ve 12. aylar boyunca, bu keyif kaynağını neredeyse 24 saat boyunca yanınızda tutarsınız. Daha fazla değil. Ama onunla 24 saat birlikte olamadığınız koşullarda bile, kendi sütünüzle beslemeniz yine de mümkündür. Eğer çalışan bir anneyseniz, göğüs pompaları size bu olanağı sağlayacaktır. Göğüs pompaları, sütünüzü sağmanızı, daha sonra biberonla bebeğinizi beslemek üzere buzdolabında saklamanızı, kısaca Tabiat Ana’yı paketlemenizi sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Bebek bakımı uzmanlarına göre: “Modern göğüs pompalarının faydaları inanılmazdır. İnanılmaz ölçüde işlevseldir. Özellikle de aynı anda her iki göğüsten süt sağabilen çift pompaya sahipse, işlemin tamamı çok hızlı ve kolay gerçekleşir. Daha da önemlisi, neredeyse her anne ve bebek için anne sütüyle beslenmeyi olanaklı kılar.”

Birçok kadın için, bütün pompa işlemleri, kullanılan göğüs pompasının türüne bağlı olarak 15-20 dakikada tamamlanabilir.

Doğru Göğüs Pompası

Doğru göğüs pompasının bulunması

Elle kullanılabilen ve maliyeti az olan göğüs pompası modellerini ya da elektrik veya pille çalışan daha gelişmiş ve pahalı modelleri seçebilirsiniz. Bu konudaki temel ölçüt, kişisel tercihiniz ve mali durumunuzdur. Bu konuda bir standart yoktur. Bir kadın için işe yarayan şey, diğer kadın için gerekli olmayabilir. Birçok şey, ne kadar süt sağacağınıza ve göğüs pompalarını ne kadar süre boyunca kullanmak isteyeceğinize bağlıdır.

Eğer aylarca her gün süt pompalamayı planlıyorsanız ve bunun için zamanınız sınırlıysa, kimi uzmanlar tam boyutlu profesyonel otomatik göğüs pompalarını öneriyorlar. Bu pompalar büyüktür ve çoğu taşınabilir değildir, ama pompalama işini çok hızlı yaparlar.

Çoğunlukla bu pompalar, yerel hastane ya da emzirme kuruluşlarından kiralanabilir. Bu göğüs pompaları, süt üretiminizin devam etmesini de uyardıklarından, bebeğiniz erken doğduğu ve hemen meme emecek durumda olmadığı koşullarda özellikle faydalıdır.

En yeni elektrikli göğüs pompaları, genellikle iki göğsü birden aynı anda sağar. Hızlı ve sessiz oldukları, kolayca kullanılabildikleri söylenir. Bu pompalar pahalıdır, ama taşınabilir oldukları için, işyerinde süt sağmak zorunda olan anneler açısından gerçek bir kazançtır.

Eğer süt sağmaya ara sıra ihtiyacınız oluyorsa, örneğin bebeğinizden bir iki günlüğüne uzaklaşıyorsanız göğüs pompasını hiç kullanmadan, sütünüzü bir kap içine doğrudan elinizle de sağabilirsiniz.

Sütünüzün Saklanması

Göğüs sütünüzün saklanması

Bebeğinize süt sağlamak için sütün pompalanması ilk adım olmakla birlikte, işin sadece yarısıdır. Birçok kadın açısından daha büyük zorluk, beslenme saatinden önce sütlerinin bozulmasını önlemektir.

Konunun uzmanlarına göre, sağma sonrasında sütünüzü, çok hızlı bir şekilde buzdolabında koymalısınız. Eğer bunu yapma olanağınız yoksa aşağıdaki genel güvenlik talimatlarını takip edin:

  • Süt, serin bir ortamda (15 derecenin altında) buzdolabı olmaksızın 24 saate kadar dayanır.
  • Isı, 19 derece ila 22 derecede olduğunda, sütünüz 10 saate kadar taze kalır.
  • Eğer ısı, 26 derecenin üstüne çıkarsa, süt 4 ila 6 saatten fazla taze kalamaz.
  • Yüksek sıcaklıklarda, göğüs sütünü taze tutmak için buz torbalarına ihtiyacınız olacaktır.

Göğüs sütü, bir kez buzdolabına konulduğunda, birkaç gün korunur, ama en iyisi pompalamadan hemen sonra kullanılmasıdır. Çünkü bebeğiniz sütü ne kadar çabuk tüketirse, besin değeri o kadar yüksek olacaktır.

En yararlı olanı taze süttür, ama bunun olanağı yoksa uzmanlar, çalışan annelerin sütlerini sadece destek seçeneği olarak sağmalarını ve dondurmalarını söylüyorlar. Ayrıca, “Göğüs sütü donduğunda, koruyucu bağışıklık faktörlerinin yüzde 40’ını kaybedersiniz. Kadınlara, bir sonraki gün verilmek üzere, günlük miktarda süt sağmalarını ve buzdolabında saklamalarını öneriyoruz” diye ekliyorlar.

Bununla birlikte, işyerlerinde süt sağma olanağı olmayan anneler de vardır. Bu koşullarda da, bebeğinize donmuş anne sütü vermek, mamaya geçmekten daha faydalıdır. Çünkü uzmanlara göre, bebeğinize donmuş anne sütü verdiğinizde bile, mamayla beslemenize oranla yüzde 60 daha fazla bağışıklık koruması sağlıyorsunuz. Bu nedenle, günlük olarak sağma imkanınız olmayacağını biliyorsanız, işe başlamadan üç ay öncesinden sütünüzü dondurmaya başlayabilirsiniz.

Donmuş anne sütü, eğer sıklıkla sıcak hava akımına maruz kalacak olan buzdolabının kapağında saklanırsa 2 hafta dayanacaktır. Donmuş süt, eğer buzluğunuzun içindeki ayrı bir bölmede saklanırsa 4 aya kadar dayanabilir. Eğer 0 derecede ya da daha altında dondurulursa 6 aya kadar dayanabilir.

Sütünüzü Pompalamak

Anne sütünü pompalamak ve saklamak için ipuçları

Anne sütünün güvenle saklanması için, aşağıdaki 10 ipucunun dikkate alınmasında fayda vardır:

  1. Göğsünüzü tutmadan ya da sütü sağmadan önce her zaman ellerinizi yıkayın.
  2. Anne sütünü, sıkı kapaklı kavanozlarda ya da plastik bakımevi kaplarında saklayın. Sütü sıradan plastik kaplarda ya da mama kaplarında saklamayın.
  3. Buzdolabında 72 saatten fazla kalan bütün sütleri atın.
  4. Eğer sütü donduruyorsanız, 3 ila 6 ay saklamak için 0 derecede koruyun.
  5. Sütünüzü ortalama bir beslenme için gerektiği kadar ve tek kullanımlık porsiyonlar halinde, yani yaklaşık 55 ila 100 mililitre miktarda dondurmaya çalışın.
  6. Dondurulmuş süte, taze süt eklemeyin.
  7. Donmuş sütü eritmek için buzdolabında tutun ya da süt kabını ılık suyla dolu bir tasa yerleştirin.
  8. Sütü çözmek için hiçbir zaman mikrodalga fırın kullanmayın ya da bu fırınlarda süt ısıtmayın. Isıtma, sıklıkla dengesiz olur, bebeğinizin ağzını ve dilini yakabilir. Dahası, yüksek ısı, sütteki bazı besinleri yok edebilir.
  9. Anne sütünü hiçbir zaman tekrar dondurmayın. Eğer bebeğiniz bir beslenmede sütü bitirememişse kalanını atın; buzdolabında erimiş süt 24 saat içinde kullanılmalıdır.
  10.  Kullanılmış şişedeki sütü saklamayın ya da bebeğinizin bitirmediği sütü daha sonra vermek üzere buzdolabına koymayın.

 

 

Uzm. Dr. Hande BAŞAT

hande hocam batefek pompa takılı yinede kasılmalarım artıyo neden acaba YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDIDEN TŞKÜRLER... devamı