Nedir
Golfçu Dirseği
Golfçu dirseği ön kol kas tendonlarının dirseğinizin iç kısmındaki kemikli bölüme bağlandığı yerde meydana gelen dirseğin iç kısmındaki ağrı ve iltihaplanmadır. Ağrı ön kolunuza ve bileğinize de yayılabilir.
Golfçu dirseği - medial epikondilit - tenisçi dirseğine benzer. Fakat golfçu dirseğinin ağrısı dirseğin dışında değil, içindedir. Tenis oyuncuları ve bileklerini sık kullanan veya parmaklarını sık kapatan insanlarda da golfçu dirseği gelişebilir.
Golfçu dirseğinin ağrısı sizi sevdiğiniz aktivitelerden uzak tutmak zorunda değildir. Dinlenme ve uygun tedaviyle nesneleri savurmaya geri dönebilirsiniz.
Belirtileri
Belirtiler
Golfçu dirseğinde şu özellikler görülür:
- Dirseğin üst kısmında ağrı ve dokunca acıma. Bazen ağrı ön kolun içine kadar uzanır.
- Katılık. Dirseğiniz katı olabilir ve yumruk yapmak canınızı acıtabilir.
- Güçsüzlük. Elleriniz ve bilekleriniz güçsüz olabilir.
- Uyuşma veya karıncalanma Golfçu dirseği rahatsızlığı olan birçok insanda bir veya iki parmağa – genellikle yüzük ve serçe parmağına – uzanan bir uyuşma veya karıncalanma hissi olur.
Golfçu dirseğinin ağrısı birdenbire ortaya çıkabildiği gibi yavaş yavaş da ortaya çıkabilir. Şu durumlarda ağrınız kötüleşebilir:
- Golf sopası veya raket savurduğunuzda
- Bir topu tuttuğunuzda veya sıktığınızda
- El sıkıştığınızda
- Kapı tokmağını çevirdiğinizde
- Avucunuz aşağı bakarak bir şey aldığınızda
- Bileğinizi ön kolunuza doğru büktüğünüzde
Doktora gitme vakti
Dinlenme, buz koyma ve reçetesiz ağrı kesiciler kullanma dirseğin dururken veya kullanırken ağrısını azaltmıyorsa doktora başvurun. Şu durumlarda hemen hastaneye başvurun:
- Dirseğiniz sıcak ve iltihaplanmışsa, ateşiniz varsa
- Dirseğinizi bükemiyorsanız
- Dirseğiniz de şekil bozukluğu görülüyorsa
- Bir kemik kırığından şüpheleniyorsanız
Sebepleri
Sebepler
Golfçu dirseğine bileğinizi ve parmaklarınız kontrol eden kas ve tendonlardaki hasar neden olur. Hasar tipik olarak özellikle zorlayıcı bilek ve parmak hareketleri içeren aşırı veya tekrarlanan stresten kaynaklanır. Bazen Golfçu dirseği dirseğe veya bileğe ani bir darbenin ardından başlar.
Birçok aktivite Golfçu dirseğine neden olabilir:
- Golf. Golf sopalarını yanlış tutmak ve savurmak kaslarınıza ve tendonlarınıza büyük yük bindirebilir.
- Raketli sporlar. Çok fazla üst faso (topspin) dirseği zedeleyebilir. Çok küçük, çok ağır veya telleri çok gerilmiş raketler kullanmak yaralanmaya yol açabilir.
- Fırlatma sporları. Fırlatma sporlarında kötü teknik de dirseğe zarar verebilir.
- Halter kaldırma. Yanlış bir teknikle ağırlık kaldırmak, mesela bisep egzersizi sırasında bileği bükmek dirsek kaslarına ve tendonlarına aşırı yüklenmeye sebep olabilir.
- Diğer faaliyetler. Boyama, odun kesmek, çekiç kullanmak, daktilo kullanmak ve diğer tekrara dayalı el kol hareketlerinde bulunmakta golfçu dirseğiyle sonuçlanabilir.
Risk faktörleri
Risk Faktörleri
Golfçu dirseği 20 ila 49 yaş arasında yaygındır; fakat bileklerini tekrar tekrar kasarak kullanan herkesin başına gelebilir.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Tedavi edilmezse Golfçu dirseği şunlara neden olabilir:
- Kronik dirsek ağrısı
- Hareket kabiliyetinin sınırlanması
- Dirseğinizin uzun süre bükük kalması
Muayene
Randevunuza Hazırlanmak
Buz uygulama, reçetesiz ağrı kesicilerle iyileşmeyen golfçu dirseği belirti ve işaretlerine sahipseniz, doktorunuzla randevu ayarlayın. Doktorunuz ilk muayeneden sonra sizi bir spor tıbbı uzmanına veya kas iskelet bozukluklarında uzman başka bir doktora sevk edebilir.
İşte randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak ve doktordan ne bekleyebileceğinizi gösteren kimi bilgiler.
Ne yapabilirsiniz
- Belirtilerinizi ve ne kadar zamandır var olduklarını not edin.
- Size teşhisi konmuş diğer hastalıkları, kullandığınız bütün ilaçları, vitaminleri ve takviye ilaçları not ederek önemli tıbbi bilgilerinizi yazınız.
- Tipik gündelik aktivitelerinizi, yaptığınız sporların uzunluğu ve şiddetini ve dirseğinizi fazla kullanmanızı gerektiren diğer faaliyetleri not edin.
- Doktorunuz son zamanlarda jimnastik egzersizlerinizin tipinde, sıklığında veya şiddetinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını bilmek isteyebilir.
- Ekleme hasar vermiş olabilecek yakın zamandaki yaralanmaları not edin.
- Doktorunuza soracağınız soruları not edin.
Sorularınızı önceden hazırlamak doktorla geçireceğiniz vakti en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olur.
Sizi olası bir Golfçu dirseği için muayene eden doktora sorabileceğiniz kimi basit sorular şunlardır: Doktoru ziyaretiniz sırasında aklınıza başka bir soru gelirse sormakta tereddüt etmeyin.
- Belirtilerimin en olası nedeni nedir?
- Başka olası sebepler var mı?
- Teşhisin doğrulanması için herhangi bir teste girmem gerekiyor mu?
- Ne tür bir tedavi yaklaşımı tavsiye ediyorsunuz?
- Tedaviyle birlikte dirsek problemlerime yol açan spora veya aktiviteye geri dönebilecek miyim?
- Dirsek problemlerime yol açan spordan veya aktivitelerden ne kadar bir süre uzak durmam gerekiyor?
- İyileşme sırasında emniyetli bir şekilde yapabileceğim egzersizler nelerdir?
- Kendimi korumak için başka nelere dikkat etmem gerekir?
- Ameliyat ihtimali nedir?
- İyileşmemi izlemek için beni ne sıklıkta görmeniz gerekir?
- Bir uzmana görünmeli miyim?
Doktorunuzdan ne beklemeli
Doktorunuz büyük ihtimalle size bir dizi soru soracaktır. Bunları cevaplamaya hazır olursanız, daha fazla zaman ayırmak istediğiniz konuları görüşebilirsiniz. Doktorunuz şunları sorabilir:
- Belirtileriniz nelerdir?
- Belirtileri ilk defa ne zaman fark ettiniz?
- Belirtilerinizin sebebi sizce nedir?
- Dirseğinizi kullandığınız gündelik eylemler - mesela bir şeyi kaldırmak, tutmak, taşımak, daktilo kullanmak veya el sıkışmak - ağrıya neden oluyor mu?
- Ağrınız sürekli mi? Şiddetli mi?
- Belirtileriniz uyumanıza engel oluyor mu?
- Belirtileriniz gündelik işlerinizi yerine getirmenize engel oluyor mu?
- Tipik egzersiz veya spor rutininiz nedir?
- Yeni bir teknik veya yeni bir raket, alet, antrenman rutini gibi son zamanlarda yaptığınız bir değişiklik var mı?
- İşte ne gibi aktivitelerde bulunuyorsunuz?
- En çok nasıl dinleniyorsunuz ve hangi hobi faaliyetlerinde bulunuyorsunuz?
- Şu zamana kadar evde herhangi bir tedavi uyguladınız mı? Faydası dokunan bir şey oldu mu?
- Son zamanlarda başınızdan eklem hasarına neden olabilecek bir kaza geçti mi?
- Size başka bir hastalık teşhisi konmuş muydu?
- Vitaminler ve takviyeler dahil olmak üzere şu anda ne tür ilaçlar kullanıyorsunuz?
Bu sırada yapabilecekleriniz
Randevunuzla aranızda olan vakitte evde kendi kendinize bakmayı deneyin. Doktorunuzla görüşene kadar eklemi ağrınızı artıracak şekillerde kullanmaktan kaçının. Etkilenmiş bölgeye buz koymak ve ağrı kesici kullanmak faydalı olabilir.
Testleri
Teşhis
Golfçu desteği genellikle tıbbi geçmişinize bakarak ve fiziksel muayene ile teşhis edilir. Doktorunuz ağrıyı ve katılığı değerlendirebilmek için etkilenmiş bölgeye baskı uygulayabilir veya sizden dirseğinizi, bileğinizi veya parmaklarınızı belli şekillerde hareket ettirmenizi isteyebilir.
Röntgen çektirmek doktorunuza dirsek ağrısını olası başka nedenlerini, örneğin kırıkları ve artriti elemede yardımcı olur. Bazen manyetik rezonans MR görüntüleme gibi daha kapsamlı taramalar yapılır.
Tedavisi
Tedavi
Tedaviye ne kadar erken başlarsanız, normal faaliyetlerinize o kadar çabuk dönersiniz.
- Dinlenme. Ağrınız kaybolana kadar golfa veya diğer tekrara dayalı faaliyetlerinize ara verin. Eğer bu faaliyetlere çok çabuk geri dönerseniz, durumunuz kötüleşebilir.
- Sakatlanan alana buz uygulayın. Birkaç gün boyunca günde dört kez dirseğinize 15 ila 20 dakika boyunca buz uygulayın. Teninizi korumak için buz torbasını ince bir havluya sarın. Dirseğinizin iç kısmına günde iki veya üç kez beş dakikalığına masaj yapmanın faydasını görebilirsiniz.
- Arızalı bölgeyi esnetin ve güçlendirin. Doktorunuz size özel esneme ve güçlendirme alıştırmaları verebilir. Fiziksel veya mesleksel terapi de yardımcı olabilir.
- Dirseğinizdeki yükü azaltın. Dirseğinizi elastik bir bantla veya bandajla destekleyin. Bütün kaldırma faaliyetlerinde bileğinizi düz tutmayı unutmayın.
- Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlardan alın. Aspirin, ibuprofen veya acetaminophen gibi ağrı kesicileri deneyin.
- Diğer ilaçlara da bakın. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler etkili olmazsa, doktorunuz ağrıyı ve şişi azaltmak için kortizon enjeksiyonu tavsiye edebilir.
- Yavaş yavaş normal aktivitelerinize dönün. Ağrınız kalmayınca yaptığınız spor veya faaliyetin kol hareketlerinin alıştırmasını yapın. Bir öğretmenle golf veya tenisteki kol savurma tekniğinizi gözden geçirin ve gerekli değişiklikleri yapın.
- Doktorunuza ameliyat için en iyi zamanlamayı sorun. Ameliyat nadiren gerekmektedir. Fakat belirtileriniz her zamanki tedavilerle iyileşmiyorsa ameliyat bir seçenek olabilir.
Hastalığınızın şiddetine bağlı olarak, kendinizi zorlamayıp kolunuz için önerilen egzersizleri yerine getirmiş olsanız bile ağrı aylarca sürebilir. Bazen ağrı tekrar gelir ve kronikleşir. İyileşme sürecindeyken dinlenmenin önemini unutmayın. Dirseğiniz iyileşmeden bir golf kaçamağı yapmak kendinizi daha iyi hissettirmeyecektir. İyileşmeniz bu yüzden uzayabilir.
Önleme
Önlem
Golfçu dirseğini önlemek için bazı adımlar atabilirsiniz:
- Ön kol kaslarınızı güçlendirin. Hafif ağırlıklar kullanın ve tenis topu sıkın. Basit egzersizler bile kaslarınızın ani fiziksel stresin enerjisini daha iyi emmesini sağlar.
- Spor ve aktivitelerden önce esneme hareketleri yapın. Kaslarınızı ısındırmak için birkaç dakika koşun veya yürüyün. Sonra da maça başlamadan önce nazikçe esneme egzersizleri yapın.
- Tekniğinizi düzeltin. Golf oynuyorsanız, tutuş ve savurma tekniklerinizi kontrol etmesi için bir öğretmenden yardın isteyin. Golfta vuruş hareketi ta bacaklara kadar bütün vücudu kapsar. Bazen vuruşunuzdaki problemler bilek kaslarınızı olması gerekenden daha fazla kullanmanıza neden olabilir.
Tenis oynuyorsanız, forehand vuruşlarındaki tekniğinizi bir öğretmene kontrol ettirin. Topspin sayısını azaltmanız gerekebilir. Roketin boyu ve tellerin gerginliği de önemlidir.
- Akıllıca kaldırın. Bir şey kaldırırken bileğinizi düz ve sabit tutun, böylece dirseğinize gelen ağırlığı azaltabilirsiniz.
Ne zaman dinlenmek gerektiğini bilmek gerekir. Dirseğiniz ağırır ağırmaz ara verin. İyileşmek için sadece dirseğinize özen göstermek yetmez, zamana da ihtiyacınız vardır.
Nöral Terapi ile Tedavi Edilen Hastalıklar Nelerdir?
Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ
merhaba hakan bey benim annem iltihaplı ateşli romatizma elleri dirsekleri yamuluyor çok kötü ağrılar çekiyor son 10 gündür hiç yataktan kalkamıyor bi... devamı
Dirsek Bursiti
Hematom
Apse
Golfçu Dirseği
Morluklar Ve Çürükler