Gaziantep'te görme engellileri gitmek istedikleri bölgeye kimsenin yardımı olmadan sesle yönlendiren ''sesli göz'' adı verilen cihaz geliştirildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) bünyesinde kurulan özel araştırma ve geliştirme şirketi KK Teknoloji Ar-Ge uzmanı Kemal Karaoğlan ile elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan 4 kişilik heyet, cihaz için yaklaşık 350 bin lira bütçe ayırdı. 6 yıl süren çalışma sonucu görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçladıkları cihazı geliştiren ekip KOSGEB ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) da Ar-Ge desteği aldı.
Kemal Karaoğlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'te teorik ve tasarımı üzerinde çalıştıkları cihazın çalışabilirliğini etüt edip bilimsel ispatını yaptıktan sonra 2006'da patent başvurusunda bulunduklarını söyledi.
Türk Patent Enstitüsüne başvurduktan sonra Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını ifade eden Karaoğlan, geliştirdikleri cihazın görme engelli bireylerin günlük hayatını kolaylaştıracağını belirtti.
Karaoğlan, ''Gözümüz sağlam, baktığımız her noktayı görüyoruz. Görme engelliler de bu cihazla ya cihazı yönlendirerek ya da gözlüğünü takıp başını çevirerek görmesi gereken noktayı işitecek. O nedenle adını sesli göz koyduk. Bu cihaz, görme engelini azaltmaya yönelik bir sistemdir'' dedi.
''Toplu taşıma sistemine entegre edebiliriz''
Cihazdan görme engelli bireylerin yanı sıra turist rehberleri, yabancılar, posta dağıtıcıları ve emniyet teşkilatının faydalanabileceğini ifade eden Karaoğlan, şöyle konuştu:
''Sadece bireysel kullanıma yönelik bir cihaz değil, toplu taşıma sistemine entegre edebiliriz. Görme engelli birey bu cihazı kullanırken çok kalabalık bir ortamdaysa kulaklık ve gözlüğünü takacak yani elini meşgul etmeyecek. Başını çevirdiği tarafta bulunduğu ortamı ses yardımıyla öğrenebilecek.''
Sistemin bilgi verici ünitesi ve sesli göz alıcı ünitesi olmak üzere iki üniteden oluştuğunu belirten Karaoğlan, bilgi verici ünitelerinin şehrin farklı bölgelerine yerleştirildiğini, kullanıcının bu alana girdiği zaman bilgi vericilerden ses yardımı aldığını kaydetti.
Gözdeki görme engelini azaltmayı amaçladıklarını bildiren Karaoğlan, bu cihazla görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı istediklerini ifade etti.
Karaoğlan, ''Görme engelli vatandaş sesli gözle başını çevirdiğinde görülmesi gerekeni duyacak. Sistem bu mantık üzerine kurulu yani gözün optik olarak gördüğü görüntüyü bu cihaz sese aktaracak. Cihaz Türkiye'nin her yerinde kullanılabildiği gibi dünyanın da her yerinde kullanılabilecek. Cihaz tanımlanması gereken noktalara önceden yerleştirilen bilgi vericilerden alınan bilgiyi kullanıcıya iletiyor. Engelli birey isterse el cihazını kapıdaki bilgiye yönelterek duyabilir. Kalabalık ortamda ise sadece kulaklığı ve gözlüğü takarak herhangi bir şekilde elini meşgul etmeden başını çevirdiği tarafta kapıları, sokakları, binaları ve bunlarla ilgili bilgileri kulaklığından duyabilir.''
''Sesli göz''ün patentinin kendilerine ait olduğunu ifade eden Karaoğlan, cihazın benzerinin olmadığına dikkati çekti.
Türkiye'nin her yerinden görme engelli bireylerin, yerel yönetimlerin ve devlet kurumlarının cihazın kurulması için çalışma başlattığını kaydeden Karaoğlan, cihazın seri üretimine başladıklarını sözlerine ekledi.
Katarakt Nedir?
Uzm. Dr. Tarık TURFAN
Merhaba hocam 8 senedir kronik hepatit b hastasıyım engelli raporu alabilirmiyim? Alırsamda % kaç rapor oranı verirler?... devamı
Arpacık Tedavisi
Diyabetik Göz Hastalığı (Retinopati)
İris İltihabı (İritis)
Kortikal Görme Bozukluğu
Kontakt Lensler