Çocukların gün içinde diş gıcırdatmaları bruksizm denilen bir şikayetleri olduğu anlamına gelir. Bu problemin belirtileri çeneyi kasmak ve dişleri birbirine sürtmektir. Bruksizm 10 çocuktan 2’sini etkilerken, çocukların dişlerine ve çene kaslarına önemli hasarlar verebilir. Çocuklarda diş gıcırdatmasının çözümleri için diş doktoruna danışılması gerekmektedir.
Genellikle diş gıcırdatması üst dişlerin alt dişlere sürtülmesi şeklinde olsa da bazı çocuklar çenelerini sağlamca sıkar ancak dişlerini birbirine sürtmezler. Kulak ağrıları, baş ağrıları, çene ağrısı ve diş hassasiyeti bruksizmin belirtileri arasındadır. Çocuğunuzun rahatsızlık duymadan çenesini tamamen açması mümkün olmayabilir ve çene hareketlerini kontrol eden kaslar kasılmış olabilirler. Çene kaslarının kasılmasından dolayı çocuğunuz sakız çiğniyor gibi görünebilir. Zaman zaman diş minesinde aşınmalar olabilir ve çocuğunuz ağzını açarken tıklama sesi duyulabilir. Bunun sebebi çocuklarda diş gıcırdatmasının sebep olduğu temporomandibular eklem hastalığıdır.
Bruksizmi tetikleyen esas sebebin ne olduğu bilinmemektedir ancak genellikle stres katkı yapan bir faktördür. Çocuklar bile sınavlar, sosyal sorumluluklar, bir aile üyesinin veya evcil hayvanın ölümü, ebeveynlerin tartışmaları veya boşanmaları sebebiyle stres yaşayabilirler. Düzgün olmayan dişlerin bruksizme yol açması da olasıdır. Gıcırdatma sonucunda kulak enfeksiyonu ortaya çıkabilir veya kulak ağrısı yaşanabilir. Eğer çocuğunuz hiperaktif ise veya depresyon ilaçları alıyorsa, bu faktörler gün içinde diş gıcırdatma olasılığını artırır.
Çocuklarda diş gıcırdatmasının tedavisi genellikle sebebine göre değişir. 3 ila 10 yaşları arasında bruksizm yaşayan çocukların yarısı 13 yaşına kadar bu alışkanlıklarını bırakmış olurlar. Eğer çocuğunuz stres yaratıcı bir olay yaşıyorsa, onunla konuşun, hislerini anlatmasını sağlayın ve beraber çözümler bulmaya çalışın. Eğer çocuğunuzun stresli problemine yardımcı olamıyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanıyla görüşme ayarlayın ve uzman desteği alın. Rahatlama tekniklerinin öğrenilmesi, stres ve endişeden ortaya çıkan bruksizmi tedavi edebilir. Çocuğunuzun sıcak bir banyo yapması veya sakinleştirici müzikler dinlemesi onu rahatlatabilir. Boyna, omuzlara ve yüze yapılan masajların diş gıcırdatmayla alakalı kaslar üstünde rahatlatıcı etkisi olabilir. Eğer çocuğunuzun dişleri düzgün değilse bir diş doktorundan randevu alın. Gıcırdatmanın sebep olduğu ağrıyı azaltmak için bölgeye buz koyabilir veya sıcak kompres yapabilirsiniz.
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
2 Yaşındaki Çocuğunuzun Sosyal Ve Duygusal Becerileri
Biberon Çürüğü
Salgın Bakterilerin Gen Haritası Çıkarıldı.
Boşanmış Anne Babanın Yaptığı 5 Hata
Çocukların Beslenmesi: Aman, Acı! Eyvah, Ekşi!