Hamilelik Sonrası
Hamilelik sonrası menstrual döngü, hamilelik sonrası kadın sağlığı hakkında birçok kadının cevap aradığı sorulardan biridir. Sisteminizde ve vücudunuzun tamamında gerçekleşen değişikliklere bağlı olarak hamilelik ve doğum sonrasında, menstrual döngünüzün geçireceği birçok değişiklik bulunur. Bu değişiklikler tamamen normal ve doğal olduğundan, kaygılanacak bir şey yoktur. Hamilelik sonrasında menstrual döngüde yaşanan değişiklikler fiziksel özelliklere, emzirmeye, hormonal yapıya ve diğer bileşenlere bağlı, her kadın için farklı olacaktır.
Hamilelik sonrası menstrual döngünün biraz dengesizleşmesi ve düzensizleşmesi yaygın yaşanır. Regl dönemleri birçok kadında 5 ila 6 ay gecikebilir ve kadınlar, hamilelikten sonra birkaç ay düzensiz menstrual döngü yaşar. Ayrıca, birçok kadın hamilelikten sonra yoğun bir menstrual döngü yaşar. Bu, vücudun normal işlevine dönmesinin zaman almasından kaynaklanır. Hamilelik sonrası menstrual döngüden önce PMS yaşanabilir ve bazı kadınlarda kramplar görülebilir. Bu durum, genellikle birkaç ay içerisinde düzelir.
İlk Döngü
Hamilelikten Sonraki İlk Menstrual Döngü
Hamilelikten sonraki ilk menstrual döngüyle başa çıkmak zor olabilir. Vücudunuz yakın zamanda birçok değişiklik geçirdiğinden ve hala bazı değişiklikler geçirmekte olduğundan, hamilelikten sonraki ilk menstrual döngünüz ağrı ve rahatsızlık verebilir. Aynı zamanda kusmanın ve hafif baş dönmesinin eşlik ettiği PMS ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Birçok kadın lokiyayı, yani doğumu izleyen vajinal akıntıyı, hamilelikten sonraki ilk menstrual döngüyle karıştırır. Lokiya, doğumdan hemen sonra görülür ve kanla beraber hamilelik sırasında uterus duvarını kaplayan mukustan ve dokulardan oluşur. Menstrüasyon sırasında görülen kan akışına benzerdir, ama daha yoğun miktarda olabilir ve aynı zamanda bazı pıhtılar oluşabilir. Lokiya bir ila iki hafta boyunca devam eder.
Döngü Ve Emzirme
Hamilelik Sonrası Menstrual Döngü Ve Emzirme
Emzirme, hamilelikten sonra menstrual döngüyü etkileyen önemli bir faktördür. Emzirme olgusu vücudunuz için yeni olduğundan, vücudunuz reglinizi geciktirerek ayak uydurmaya çalışır. Düzenli olarak emzirirseniz, emzirmeyi tamamen kesene kadar regl olmayabilirsiniz. Bunun sebebi, emzirmeyle hipofiz bezinin prolaktin olarak bilinen, yumurtalıkların yumurtlama gibi işlevlerini bastıran bir hormon salgılamasıdır. Yumurtlamanın bastırılması, aynı zamanda, bebeğinizi emzirirken hamile kalmanızı önler. Yanı sıra prolaktin, hamilelikten sonraki düzensiz menstrual döngünün de sebebidir. Bebeğinizi emzirirken biberonla da besliyorsanız, doğumdan 4 ay kadar sonra regl olmaya başlayabilirsiniz. Fakat bu oldukça yoğun ve düzensiz bir menstrual döngü olabilir. Bebeğinizi yalnızca biberonla beslerseniz, bir ila iki ayda regl olmaya başlayabilirsiniz.
Düzenli Döngü
Hamilelik Sonrası Menstrual Döngünün Düzenli Hale Gelmesi
Vücut, doğumdan sonra birkaç ay içerisinde normal işlevlerini görmeye başlar. Ancak, buna rağmen bazı kadınlar menstrual döngülerinin normale dönmesinde zorluklar yaşar. Bu durumda, hamilelikten sonra menstrual döngünüzün düzenli hale gelmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey bulunur. Egzersiz ve beslenme normal döngülerinize kavuşmanıza yardımcı olabilir. Hafif bir egzersizle bütün temel besinleri ve mineralleri içeren dengeli bir beslenme uygulayın. Gün boyunca bol su, meyve ve sebze suyu tüketin. Menstrual döngünüz normale dönene kadar alkol ve abur cubur tüketmekten ve sigara içmekten uzak durun. Strese girmekten kaçının, yeterince uyuyun ve dinlenin.
Hamilelik sonrası menstrual döngünüzle ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız doktorunuza danışın.
Menstrual Döngü Nasıl Hesaplanır?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Ben mayis 11 de kurtaj oldum kanama bitti leke geliyor baya karnima bucak gibi ağrı oluyor ve baş döngüsü bulanti tansiyon sürekli düşüyor napmam ge... devamı
Düşük Östrojen Düzeyleri
Vantuz (Vakumla Doğum)
Hamilelik Süresinde Migren
Yumurtalık Kistim Var. Ne Yapmalıyım?
Anne Karnındaki Bebek İle Anne Arasında Duygusal İlişki Nasıl Kurulur?