Sırt Ağrısız Yaşam
Kronik veya tekrarlayan sırt ağrısından şikayetçiyseniz ve çok az veya hiç sırt ağrısı olmadan nasıl yaşanır öğrenmek istiyorsanız, düzenli fiziksel aktiviteye dönüş yapmak ve sırt kaslarınızı güçlendirmek, yeni yaşam biçiminiz olmalıdır.
Sırt ağrısından şikayetçi olan çoğu insan, çok büyük bir hata yapar: Sırtlarını bazen gereğinden fazla korur. Sırtlarına potansiyel olarak zararı olabileceğini düşündükleri herhangi bir hareketten veya faaliyetten kaçınmanın en iyi yolun bu olduğunu varsayarlar. Gerçekte, sürekli aşırı korumacı tavır, sadece sorunu şiddetlendirir. Bu yüzden genellikle sırt ağrısına karşı yaşam boyu bir çözüm olarak düşünülemez. Dinlenme ve tedbir, bir incinme oluştuğu zaman tavsiye edilir. Ama eğer çok az veya hiç sırt ağrısı olmaksızın yaşamayı dilerseniz bu asla yeni bir yaşam şekli olamaz.
• Geçmiş 300.000 yıl boyunca atalarımız (homo sapiens) yürüme, koşma, tırmanma, avlanma, balık tutma, toplayıcılık, inşa etme gibi faaliyetlerle aşırı aktiflerdi. Aktif bir hayata göre tasarlanmış, bu faaliyetlerde bizi destekleyen ve aşırı derecede güçlü olma imkanına sahip sırtları miras aldık. Ama son 200 yılda daha az aktif ve daha çok oturan bir tür olduk. Sonuç olarak sırtımız ve sırt kaslarımız giderek zayıfladı. Ayrıca çalışmalar gösteriyor ki oturmak, zayıf sırtlar için en yorucu pozisyonlardan biri. Oturmak, güçlü bir sırt için çok az sorun oluşturur ama zayıf bir sırt için bir felaket olabilir. Sırt kaslarının daha da güçlendiren herhangi bir hareket ya da egzersiz yapmayan, işte, evde veya yolda tüm gün oturan bir kişinin, nasıl kronik sırt ağrısına sahip olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Sonuç, neredeyse kaçınılmazdır.
• Tıbbi çalışmalar, sırt ağrısı vakalarının yüzde 80 ila 90’ının zayıf kasların ve tekrarlanan ve uzun süren yanlış duruş sonucu olduğunu göstermiştir. Sırt ağrısı vakalarının sadece yüzde 10 ila 15’i, ciddi bir incinme, hastalık, yapısal bozulma veya omurga sakatlığından kaynaklanır.
• Uzun süre oturma ile birleşen fiziksel aktivite eksikliği, sırt kaslarının zayıflamasına yol açar. Zayıf kaslar, kolaylıkla aşırı yüklenir ve özellikle yorucu oturma pozisyonlarında sizi kötü duruşları benimsemeye zorlar. Kaslar, aşırı yüklendiğinde kasılırlar ve böyle olduğunda çevreleyen ağrı sinirlerini sıkıştırır. Sırtın bir tarafı acıdığında ağrı hissini durdurmanıza izin verecek bir pozisyon bulmaya çalışırsınız ama aslında yaptığınız şey çevreleyen ağrı sinirlerini kasacak, sıkıştıracak ve harekete geçirecek yeni bir dizi kasa aşırı yüklenmektir. Ve böylece ağrı sırtınızın geneline, omuzlarınıza veya boynunuza yayılır; hatta bazen de baş ağrılarına sebep olur. Bu durum geceleri sizi uyutmayabilir de. Sonucunda ağrı sinirleri acımasızca harekete geçer. Sırtınızı aşırı koruyarak başardığınız tek şey, genellikle sorunu daha da kötüleştirmektir. Aşırı korumayla kaslarınız daha da zayıflayacaktır. Hiçbir ağrı kesici, ameliyat veya mucize bu sonucu önleyemez. Kaslarınız daha da zayıfladıkça, istemediğiniz şekilde yanlış kaslara daha aşırı yüklenme eğilimine sahip olacaklardır.
Durumu Değiştirmek
Durumu Nasıl Tersine Çeviririz?
Fiziksel aktiviteye dönüş yaparak ve sırt kaslarını güçlendirerek. Bunun için bir yaş sınırı yoktur. Tüm seviyeler ve tüm yaşlar için egzersiz çeşitleri mevcuttur. Ve egzersiz fikrinden nefret edenler için üzgünüm, bu durumdan kurtulmanın tek yolu, yine de egzersizdir.
Refleksoloji, yeni egzersiz programına başlamadan önce, başlangıçta veya sonrasında ağrıyı azaltmaya etkili bir şekilde yardım edebilir ama sırt kaslarınızı güçlendirmez. Bunun yanısıra egzersiz yapmanız gerekmektedir. Bunlar, bir dizi tıbbi çalışmanın sonuçlarıdır.
Başlamak
Nereden Başlamalısınız?
Ağrılar içindeyseniz, yapmanız gereken ilk şey, ağrıyı azaltmaktır. Bölgenizde iyi bir refleksoloji uzmanı bularak işe başlayabilirsiniz. Refleksoloji, bir bilim dalıdır. Sonuçlar, hastadan hastaya değişir ama birkaç hafta içinde kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Bir veya iki hafta boyunca haftada en az iki, mümkünse üç kez olacak şekilde refleksoloji seanslarına zaman ayırın.
Ağrı oluştuğunda doktorunuza gidin ve ona sırtınızı güçlendirmek istediğinizi söyleyin. Durumunuzu açıklayın. İyi bir fizik tedavi uzmanı bulun, eğer bir spor hekimi bulabilirseniz daha iyi olur. Spor hekimleri, ek tedbirler gerektiren zamanı ve hastayı biraz daha zorlamak gereken zamanı tam olarak bilebilirler. Gittiğiniz fiziki tedavi merkezinin bir egzersiz salonu olmalıdır. Fiziki tedavi uzmanı, ihtiyaçlarınıza özel bir program tasarlayacaktır. Eğer omurgasında yapısal hasarı olan (ciddi skolyoz, bel fıtığı, kemiğin ön yüzündeki eklemlerin hasarı gibi incinme, bozulma vb) sırt ağrısından şikayetçi grubun yüzde 10 ila 15’inden biriyseniz, bunu yapmak son derecede önemlidir.
Soru sormaktan çekinmeyin, sırtınızdaki çeşitli kas gruplarını bilmeye çalışın, hangi egzersizin ne yaptığını ve size nasıl faydalı olduğunu anlayın. Bir fizik tedavi merkezinde egzersiz programına başlamanın avantajı, sadece ihtiyaçlarınıza ve sınırlamalarınıza uyacak program bulunması değil, aynı zamanda ilerlemenizin de bir uzman tarafından izlenip denetlenmesidir.
Uzmanlar, karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunla acilen ilgilenilecektir. Ayrıca bir profesyonel gözetim altında kendinizi incitme riskiniz sıfıra yakındır. Fizik tedavi uzmanınız onun gözetimi olmaksızın bir jimnastik merkezine gitmeye hazır olduğunuzu düşündüğü zaman, size rehberlik edecek ve ihtiyacınız olan bütün tavsiyeleri size verecektir.
Eğer doktorunuz iyi bir spor hekimi bilmiyorsa, etrafta soruşturun. Bunu en iyi bilecek kişiler örneğin, çocuğunuzun spor öğretmeni, spor kulüplerindeki profesyoneller, yüzme havuzundaki hoca veya herhangi bir spor antrenörü olabilir. Etrafta soruşturun, kimin gerçekten iyi olduğunu ve kimin daha az iyi olduğunu bilen birisi her zaman vardır. Ayrıca bazı hastaneler sırt konusunda uzmanlaşmış fizik tedavi birimlerine sahiptir.
Eğer ağrınız tekrarlıyor ama arada sırada oluyorsa ve daha çok “felç eden ve yoran” olmaktan ziyade “can sıkıcı” kategorisine giriyorsa, –sizi bilen bir sağlık uzmanının fikrini almak her zaman daha akılcı olmasına rağmen– kendi kendinize egzersize başlamak isteyebilirsiniz Yüzmek, bu durum için mükemmel bir seçenektir. Jimnastik ve egzersiz ekipmanı, ağırlık aletleri ve yetkili eğitmenleri olan bir jimnastik merkezine gitmek de diğer bir doğru seçenek olabilir. Sırtınız biraz daha kuvvetlenmişse ve artık tekrarlayan ağrı halleri yaşamıyorsanız, sırtınızı güçlendiren programınıza ek olarak başka sporları da düşünebilirsiniz.
Sırtınızı güçlendirmeye başlamak için hangi seçeneği seçerseniz seçin, kas ağrınızın devam edeceğini bilin. Kas ağrısı, sizi sorunu halletmekten alıkoymadığı sürece iyi bir şeydir. Bu, kasların daha da güçlendiği anlamına gelir. Kaslarınız şu an zayıf olsa bile, omurganızın ve sırtınızın genelde güçlü, çok sağlam ve dirençli yapılar olarak tasarlandığını hatırlayın ve egzersiz yapmaktan korkmayın.
Yürümek Ve Koşmak
Yürüme Ve Koşmaya Dair Ne Düşünüyorsunuz?
Hem yürüme hem de koşma, mükemmel kalp-damar sağlığı egzersizleridir ama bacaklarınızdaki kasları –sırtınızdakileri değil– güçlendirecektir. Birçok hasta, koştuklarından bu yana sağlıklı olmaları gerektiğini ve bu yüzden sırtlarına dair yapılacak hiçbir şey olmadığına inanırlar.YANLIŞ! Düzenli bir şekilde hangi faaliyeti yaparsanız yapın genelde yaptığınız faaliyetler sağlığınız için mükemmeldir, ama bu sırt ağrınızı azaltmaya ya da yok etmeye yardımcı olmayacaktır veya sırt kaslarınızı güçlendirmeyecektir. Sırtınızı daha da güçlendirmek için yukarıdaki tavsiyeleri takip edin, ağrının çabucak kaybolduğunu hissedeceksiniz, öyle ki sırtınızı güçlendiren bir program olmaksızın yaşayamayacaksınız.
ÖNEMLİ: Hızlı yürüdüğünüzde veya koştuğunuzda sırtınızda ağrı hissediyorsanız, yanlış ayakkabı giymiş olabilirsiniz. Bu durumu çabucak düzeltmeniz gerekebilir, çünkü omurganıza zarar veriyor olabilirsiniz. Yürürken de koşarken de sırtınızda herhangi bir ağrı hissetmemelisiniz.
Op. Dr. Aytun AKTAN
Adetim gayet düzenli bir şekilde olurdu fakat bu ay 5 gün gecikti ve son 3 gündür idrarımla birlikte kanama oluyor ağrısız hiç zorlamadan ayrıca 3.gün... devamı
Hamilelikte Mide Bulantısının Nedenleri Nelerdir?
Egzoz Gazları, Erken Doğuma Neden Oluyor
Suni Sancı Verilebilmesi İçin Uygun Koşullar Nelerdir?
Hamileliğin 2. Haftasında Aslında Neler Yaşanır?
Hamilelikte Hoçkin Lenfoma