Nedir
Başa çıkmanıza Yardım Edecek Gerçekler
Hamilelik elbette ki ebeveynler için çok heyecan verici ve anlamlı bir dönemdir. Kadın ve erkeğin birbirlerine aşklarının doruk noktasıdır. Aynı zamanda yeni bir birey dünyaya gelmek üzeredir. Hamileler kendilerine iyi bakmalıdır. Bu sadece kendinize değil, doğmamış bebeğinize de iyi bakmak demektir. Hamile bir kadının bağışıklık sistemi değişime uğrar, bu nedenle pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Genellikle, hamile kadınlar soğuk algınlığı ve öksürüğe yakalanırlar. Bu durum tehlikelidir çünkü soğuk algınlığı ve öksürük bronşit gibi daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle hamile bir kadının soğuk algınlığına yakalanmamak için daha fazla özen göstermesi gerekir. Bronşit, bronşların iltihaplanması şeklinde tanımlanır. Belirtileri, yaygın olarak görülen soğuk algınlığına çok benzer. Eğer hamileyseniz soğuk algınlığına yakalanabileceğiniz durumlardan uzak durmalısınız.
Önleme
Bronşiti önlemenin Basit Yolları
Bronşite yakalanmamak için, belirtilerinin oluşmasını engellemelisiniz. Bunu yapmak için de basitçe, soğuk algınlığına yakalanmamalısınız. Aşağıda soğuk algınlığı ve öksürükten kaçınmak için yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz. Ellerinizi olabildiğince sık yıkayın. Eğer lavabo bulunmayan bir yere yolculuk ediyorsanız, yanınızda elleriniz için dezenfektan ya da alkol bulundurun. Ev içinde ya da dışında temizliği muhafaza edin. Dokunmak zorunda olduğunuz şeyler özellikle çok temiz olmalı. Mikrop kırıcı dezenfektanlara alın ve evinizi temizlerken onları kullanın. Soğuk algınlığı ve öksürüğü olan insanlardan uzun durun. Şu anki durumunuzda soğuk algınlığı ve öksürük kapmaya çok yatkınsınız, o yüzden soğuk algınlığı ya da öksürüğü olan kişilerle etkileşime girmeniz hiç tavsiye edilmez.
Nasıl Etkiler
Bronşit Hamile bir Kadını Nasıl Etkiler?
Bronşit, hamile bir kadını birkaç yönden kötü etkileyebilir. Devamlı öksürük, bronşitin belirtilerinden biridir. Bu durum bebeğinize zarar verebileceği gibi, çok rahatsız olmanıza ve sıkıntı çekmenize de neden olabilir. Bronşitin bir diğer belirtisiyse hafif ateştir. Yapılan tıbbi çalışmalara göre, hamilelikte ateşi 38-39 derecenin üzerine çıkan kadınlar özürlü bir bebek doğurabilir. Yani ateşinizin yükselmesi, bebeğinizi de kötü etkiler. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı gibi belirtiler hamile kadınlarda büyük sıkıntılara neden olur. Buna rağmen eğer zamanında kontrol edilirse bu belirtiler bebeğinize muhtemelen hiçbir zarar vermeyecektir.
Yapılması Gerekenler
Bronşit Belirtilerinin Farkına Vardığınızda Yapmanız Gerekenler
Eğer kendinizde bronşit belirtileri gözlediyseniz, hastalığın kronik hale gelmemesi için bazı tedbirler almanız gerekir. Bu aynı zamanda, hamile bir kadında ortaya çıkmaması gereken ve bronşitin neden olduğu rahatsızlıklardan da uzak durmanız anlamına gelir. Bol miktarda kafeinsiz sıvı tüketin çünkü bu mukus salgılanmasını kolaylaştırır. Bronşit olan hamilelere bol miktarda su, taze meyve suyu ve çorba gibi sıvılar tüketmesi şiddetle önerilir. Eğer soğuk algınlığınız varsa evinizde nemlendirici bir cihaz bulundurmak size yardımcı olacaktır. Burun tıkanıklığını engellemek için burun damlası kullanabilirsiniz. Her gün ılık suyla duş alın. Araştırmalar, ılık duşun sadece mukusu temizlemekle kalmadığı aynı zamanda burun tıkanıklığını engellediğini gösteriyor. Bol bol dinlenin. Rahatlamak son derece önemlidir. Bir kadın doğum uzmanı ya da jinekologla görüşün ve durumunuzu ona anlatın.
İlaçları
Bronşit İlaçları
Hamileyken bile ilaçlardan kaçınmanız mümkün değil. İlaçlar durumunuzu kontrol etmeye ve daha iyiye götürmeye yardımcı olur. Genellikle, soğuk algınlığı ya da alerjisi olan hamileler, dekonjestanlarla (burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan bir ilaç sınıfı) tedavi edilir. Birçok balgam sökücü ve öksürük baskılayıcı ilaç da, hamile kadınları öksürük nedeniyle hissedilebilecek rahatsızlıklardan korur. Bu ilaçlardan herhangi birini kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeyi unutmayınız. Kendinizi ve doğmamış çocuğunuzu bu şekilde koruyabilirsiniz.
Çocuklarda Bronşit Nasıl Anlaşılır?
Op. Dr. Aytun AKTAN
BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı
Hamilelikte Aşerilen Her Şey Yenir Mi?
Düşük Yapma Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
Suni Sancı Verilmeden Önce Bir Hazırlık Yapmak Gerekli Midir?
Hamilelikte Trombositopeni (Trombosit Sayısı Düşüklüğü)
Gebelik Zehirlenmesinin Nedenleri Nelerdir?