Bazen hamile olduğunuzu bebeğin kalp atışlarını duyana, ultrasonda onu görene ya da hareketlerini fark edene kadar tam olarak hissedemeyebilirsiniz. Rahimdeki bebeğin tekmelemesi her anne adayının iple çektiği bir şeydir. Bebeğinizin hareketleri ne kadar normal ve iyi bir şekilde geliştiğine de işaret edebilir. Hamileliğin daha 7. haftasında bebek aslında hareket etmeye başlar ancak anneler bunu 16. hafta civarında hissedebilir. Bu aşamada artık tekmelerini fark ettirecek kadar büyümüştür.

Bazı anneler diğerlerinin de bunu görmesi için ya da farklı sebeplerle bebeğinin hareket ettiğini hissetmek isterler. Peki hamileyken bebeğin tekmelemesi için neler yapılabilir?

Bir şeyler atıştırmak bunun yollarından biridir. Birçok anne yemek yedikten sonra bebeğinin pozisyon değiştirdiğini hisseder. Sade kraker, peynir, yoğurt, muz, elma, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz. Kan şekerinizdeki yükseliş bebeğin tekmelemesine yol açabilir. Bazı anneler özellikle aşerdikleri şeyleri yedikten sonra bebeklerinin hareketlendiğini belirtmiştir.

Soğuk bir şeyler içmek de bebeği hareketlendirebilir. Su veya meyve suyu olması fark etmez; bebekler soğuğa tepki verirler ve bu sindirim sisteminizden geçen bir içecek de olabilir karnınıza koyacağınız bir buz torbası da.

Hamileyken bebeğin tekmelemesi için karnınızı nazikçe dürtebilir ya da göbeğinizi oynatabilirsiniz. Bazı bebekler en ufak dokunuşlara bile tepki verirler. Ultrason sırasında doktorunuz karnınıza dokununca da bunu tecrübe edebilirsiniz. Ancak çok fazla yapmamaya özen gösterin.

Hafifçe egzersiz yaptığınızda veya pozisyon değiştirdiğinizde bebeğiniz de heyecanlanabilir. Eğer doktorunuz hamilelik egzersizleri yapmanıza izin verdiyse tempolu yürüme ya da esneme hareketleri hatta biraz dans bebeğinizi harekete geçirebilir.

Banyo yapmak hamileyken bebeğin tekmelemesi için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Sıcak ya da soğuk bir duş almak ısı değişimi sebebiyle bebeğinizi uyandırır ve hareket etmesine neden olur. Bir başka teori ise banyo sırasında rahatladığınız için bebeğinizin rahimdeki hareketlerini daha iyi hissettiğinizdir.

Bebeğiniz 28. haftada gözlerini açmadan önce, 16. ila 22. haftadan itibaren ışığa tepki vermeye başlar. Dolayısıyla göbeğinize ışık tutmak da onun dikkatini çekebilir. Bunun için bir el fenerini alın ve karnınızın bir kısmına doğrultarak yakın. Eğer bebeğiniz uyanıksa ışığa doğru ya da ışıktan uzaklaşacak şekilde hareket edebilir. Ayrıca 18. haftadan itibaren seslere tepki verdiği için onunla konuşmak, şarkı söylemek ya da müzik dinletmek de işe yarayabilir.

İLGİLİ MAKALE

Hamilelik ve Grip

Op. Dr. Sinan GÖKER

11 Aylık bebekte sağ ve sol gözünde kayma ve sol göz kapağı düşüklüğü ve sol göze gelen sinirde kuruma var ne yapabiliriz ?... devamı