Hassas bağırsak sendromunun belirtileri kişiden kişiye büyük ölçüde değişkenlik gösterebilir ve çoğunlukla diğer hastalıkların işaretlerine benzer. En sık görülen belirtiler şunlardır:
- Karın ağrısı ya da kramp
- Midede şişkinlik hissi.
- Midede gaz
- İshal ya da kabızlık (Bazen birbirini izleyen kabızlık ve ishal nöbetleri)
- Dışkıda mukus.
Birçok kişi gibi, siz de hassas bağırsak sendromunun sadece hafif belirtilerine sahip olabilirsiniz. Ancak bazen bu problemler günlük hayatı kısıtlayıcı olabilir. Bazı durumlarda, ilaç tedavisine iyi yanıt vermeyen şiddetli belirtileriniz olabilir. İBS belirtileri başka hastalıklarla birlikte ortaya çıkabildiği için, bu belirtileri doktorunuzla konuşmak en iyisidir.
Belirtilerin kötüleşebileceği ya da iyileşip tamamen yok olabileceği zamanlar olabilse de, birçok kişi için İBS kronik bir sorundur.
Doktora ne zaman gitmeli?
Birçok kişi hassas bağırsak sendromu belirtilerine sahip olsa da, bunların yarısından azı tıbbi yardım için başvurur. Ancak eğer tuvalet alışkanlıklarınızda devamlı bir değişiklik varsa ya da İBS’nin diğer belirtilerine sahipseniz doktorunuza görünmeniz önemlidir. Çünkü bunlar kolon kanseri gibi daha ciddi bir duruma işaret ediyor olabilir.
Doktorunuz belirtileri azaltma yolları bulmanıza yardımcı olmanın yanı sıra ülseratif kolit ve Crohn hastalığı (bunlar iltihabi bağırsak hastalığı türleridir) ve kolon kanseri gibi daha ciddi kolon hastalıklarını olasılık dışı bırakır. Doktorunuz aynı zamanda kronik ishal gibi sorunların sebep olabileceğikomplikasyonlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Prof. Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ
Hocam,bağırsak sarkması ameliyatı geciktirilebilir mı?... devamı
Bebeklerde Reflü Doğuştan Mıdır?
Safra Kesesinin Yol Açabileceği Riskler Nelerdir?
Laktoz Duyarlılığının Riskleri Nelerdir?
Bebeklerde Reflüye Anne Sütü İyi Gelir Mi?
Hassas Bağırsak Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?