Herkes endişe ve kaygıdan ileri gelen sindirim sistemi bozuklukları yaşayabilir. Ama eğer hassas bağırsak sendromunuz varsa, karın ağrısı ve ishal gibi strese bağlı sorunlar daha sık ve daha şiddetli olur. Stresle başa çıkma yolları bulmak, semptomların önlenmesine ya da azaltılmasına yarayabilir:
- Danışmanlık desteği. Bazı durumlarda bir psikolog ya da psikiyatrist, olaylara nasıl tepki verdiğinize bakarak ve sonra o tepkiyi azaltmak ya da değiştirmek için sizinle çalışarak stresi azaltmayı öğrenmenize yardımcı olabilir.
- Biyolojik geri bildirim (Biyofeedback). Bu stres azaltıcı teknik, bir makineden gelen geribildirim yardımıyla kas gerginliğinizi azaltmaya ve kalp atış hızınızı yavaşlatmaya yardımcı olur. Daha sonra size bu değişiklikleri kendi kendinize gerçekleştirmeniz öğretilir. Amaç, stresle daha kolay baş edebilmek için gevşemiş bir hale gelmenizi sağlamaktır.
- İlerlemeli gevşeme egzersizleri. Bu egzersizler vücudunuzdaki kasları tek tek gevşetmenize yardımcı olur. Önce ayağınızdaki kasları sıkmakla başlayın. Sonra tüm gerilimin yavaşça yok olmasına konsantre olun. Ardından baldırlarınızı sıkın ve gevşetin. Gözünüz ve kafanızdaki kaslar da dahil olmak üzere vücudunuzdaki kaslar gevşeyene kadar buna devam edin.
- Derin nefes. Birçok yetişkin göğsünden nefes alır. Ama diyaframdan (göğsünüzü karnınızdan ayıran kas) nefes aldığınızda daha sakin olursunuz. Nefes aldığınızda karnınızın şişmesine izin verin. Nefes verdiğinizde karnınız doğal olarak içe çekilir. Derin nefes ayrıca karın kaslarınızın gevşemesine yardımcı olabilir. Bu da bağırsaklarınızın daha normal çalışmasına yol açar.
- Diğer teknikler. Size rahatlatıcı gelen herhangi bir aktivite için günde en az 20 dakika ayırın. Örneğin müzik dinlemek, okumak, bilgisayar oyunları oynamak ya da sıcak bir banyo yapmak.
Hassas Bağırsak Sendromu İçin Diyet Önerisi
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Merhaba ben kısa süre önce fenalaştım ve doktorun kalp kapakçıklarının cökeldiğini söyledi ve tam bir bilgi alamadım şimdi ne yapmam gerekiyor ve bu i... devamı
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Diyet
Gastrit Nedir?
Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?
Gastriti Önlemenin Yöntemleri Nelerdir?
Laktoz Duyarlılığının Belirtileri Nelerdir?