Hepatit A aşısı hepatit A virüsünden uzun dönemli koruma sağlar. Bu virüs birkaç hafta veya birkaç ay sürebilen karaciğer hastalığına yol açar. Hepatit A kronik karaciğer hastalığına neden olmaz ve genellikle ölümcül değildir ancak belirtileri çok şiddetli olabilir. Enjeksiyonla yapılan çeşitli hepatit A aşıları vardır. Bunlar canlı virüsü içermezler. Rutin aşılanma 1 yaşında başlayabilir. Hijyen olanakları kötü yerlere seyahat edilirken veya salgınların yaygın olduğu yerlere gidiliyorsa da aşı olunabilir. Hepatit A aşısı hakkında bilinmesi gerekenlerden biri diğer hepatit türlerinden korumadığıdır.
Aşıyı olan kişilerin yaklaşık yarısı herhangi bir yan etki görmez. Diğerlerinin çoğunda ise yan etkiler hafiftir, 1-2 gün sürer. Bunların arasında enjeksiyon bölgesinde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, hafif ateş, iştah kaybı sayılabilir. Daha nadir yan etkiler arasında ise baş dönmesi, bayılma, omuz ağrısı mevcuttur. 1 milyonda 1 ciddi alerjik reaksiyon görülür.
Hepatit A aşısı hakkında bilinmesi gerekenlerden bir diğeri Havrix ve Vaqta adlı aşıların 1 yaşın üzerindeki kişiler için güvenli olduğu, Twinrix adlı aşının ise 18 yaş üstü için güvenli olduğudur. Aşıda canlı virüs bulunmadığı için bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere de yapılabilir. Ayrıca hamilelik döneminde de uygulanabilir. Eğer daha önce hepatit A aşısına ciddi reaksiyon gösterdiyseniz aşının yapılması güvenli olmayabilir. Hastalığı daha önce geçirdiyseniz ömür boyu bağışıklığınız oluşur. Aşı olmanıza gerek yoktur.
Hepatit A aşısı hakkında bilinmesi gerekenlerden biri aşının uzun süreli koruma sağlaması için 2 doz yapılması gerektiğidir. Bu iki doz en az 6 ay arayla uygulanır.
Hepatit A enfeksiyonu yaşayanların çoğu birkaç haftada iyileşse de %10 ila 15’i 6 ay boyunca hasta kalırlar. Virüs gıda ve su yoluyla ya da hastaya temas edildiğinde bulaşabilir. Bazı kişilerde virüsü kapma riski daha yüksek olduğundan aşının yapılması daha çok önem taşır. Hepatit A’nın yaygın olduğu ya da hijyen şartları kötü ülkelere gidiyorsanız, laboratuvarda bu virüsle ilgili çalışıyorsanız, herhangi bir hastayla temasınız varsa, erkekseniz ve erkeklerle birlikte oluyorsanız, uyuşturucu kullanıyorsanız, pıhtılaşma probleminiz varsa, HIV pozitifseniz, karaciğer hastalığınız ya da herhangi bir hepatit hastalığınız varsa ya da evsizseniz virüsün size bulaşması riski yükselebilir.
Hepatit Ve Suçiçeği Aşısı Olacaklar
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Hepatit C Yle Başa Çıkmak
Göz Yangısı (Konjunktivit): Sebepleri, Belirtileri Ve Tedavileri
60 Yaşın Altındaki Diyabetlilere Hepatit B Aşısı Tavsiyesi
Hepatit A
Vücut Pirsingi