- İçindekiler
- Nedir
- Neden Yapılır
- Nasıl Hazırlanmalı
- Nasıl Yapılır
- Nasıl Hissedersiniz
- Riskler
- Testten Sonra
- Sonuçlar
- Testi Ne Etkiler
Nedir
Histeroskopi dölyatağınızın arasına bakılmasını sağlayan bir yoldur. Doktorunuz histeroskop denilen ince gözlem aracı kullanır. Histeroskopinin ucu vajinanızın içine bırakılır ve rahim boynundan dölyatağına yavaşça yerleştirilir. Histeroskopun üzerinde ışık ve kamera bulunur, böylece doktorunuz iç kısımları video ekranında görebilir (dölyatağı iç zarı).Histeroskopi anormal kanama menopoza girmiş kadının kanama sebebini bulmak için kullanılır. Aynı zamanda dölyatağındaki bir sorunun (kısırlık) hamile kalmanızı engelleyip engellemediğini görmek için kullanılır. Lifli tümör ya da polip gibi dölyatağındaki büyüyen şeyleri ortadan kaldırmak için de kullanılır.
Doktorunuz dokunun küçük bir parçasını alabilir (biyopsi).
Sorunlar için örnek mikroskop altında incelenir. Eğer kısırlık sorunsa (endoskopla karın muayenesi) laparoskopi adıyla bilinen bir başka cerrahi müdahale histeroskopiyle aynı anda yapılabilir.
Neden Yapılır
Histeroskopi şu sebeplerden yapılabilir:- Ciddi kramp ya da anormal kanamanın sebebini bulmak için
- Doktorunuz kanamayı durdurmak için ısıtılmış aletleri histeroskop ile geçirebilir.
- Dölyatağının şeklinde ya da boyutunda bir sorun olup olmadığını ya da dölyatağındaki yara dokusunun sebep olup olmadığını görmek için
- Dölyatağına borusuna giden idrar açılışlarına bakmak için. Borular tıkalıysa histeroskopla geçirilen özel aletlerle açabilir.
- Tekrar eden düşüklerin muhtemelen sebebini bulmak için. Başka testler de yapılabilir.
- Yanlış yerleştirilen dölyatağı içi aletini (IUD) bulmak ve yeniden yerleştirmek için
- Lifli tümörü ya da polipleri bulmak ve ortadan kaldırmak için.
- Endometrium kanseri var mı diye kontrol etmek
- Dölyatağı arasındaki sorunlu bölgeleri ortadan kaldırmak için ısıtılmış aletler kullanın (endometriyal organ alımı)
- Kalıcı steril kalma yolu olarak dölyatağı borusunun açılışına gebelik önleyici yerleştirmek.
Nasıl Hazırlanmalı
Doktorunuza şu konularda bilgileri verin.- Hamile olup olmadığınızı ya da hamile olabileceğinizi
- Hiç ilaç alıp almadığınızı
- Herhangi bir ilaca alerjiniz olup olmadığını
- Kanama sorununuz olup olmadığını ya da aspirin ya da varfarin gibi kan sulandırıcı alıp almadığınızı
- Son 6 hafta içinde vajinal, rahim boynuyla ilgili ya da pelvik enfeksiyon kapıp kapmadığınızı
- Kalp ya da akciğer sorununuz olup olmadığını
Histeroskopiden önceki 24 saat, şırınga, tampon ya da vajinal ilaçlar kullanmayın. Testte seni sakinleştirmesi için sakinleştirici verilebilir ya da genel, bölgesel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Doktorunuz bunu sizinle tartışacaktır.
Eğer genel anestezi olacaksanız, testten önce yemeyi içmeyi bırakmalısınız. Ne zaman yemeyi ya da içmeyi kesmek gerek talimatlara uyun yoksa ameliyatınız ertelenebilir. Eğer doktorunuz ameliyat günü ilaç almanızı söylerse ilacı sadece bir yudum suyla alın.
Eğer size sakinleştirici verilmişse sizi testin yapılacağı yere götürmesi için birisine rica da bulunun. Testten önce razı olduğunuza dair bir belge imzalamanız istenecektir. Doktorunuzla testle ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla riskleri nasıl yapılacağı ve sonuçların ne anlama geleceği konusunda konuşun.
Hastane ya da ameliyat merkezi size ameliyat öncesi nasıl hazırlıklı yapılması gerektiği konusunda talimatname gönderebilir ya da ameliyat öncesinde bir sekreter arayabilir size yönlendirme yapabilmek için.
Nasıl Yapılır
Histeroskopi genelde hastanede ya da ameliyathane merkezinde ameliyat odasında jinekologunuz tarafından yapılır. Çoğu kadın aynı gün eve gider. Bazı vakalarda, histeroskopi doktorunuzun ofisinde de yapılabilir.Rahatlamanız, bölgeyi uyuşturmak ya da uyumanız yardımcı olması amacıyla ilaç verilebilir (anestezi). Elbiselerinizi çıkaracak ve test için ameliyat önlüğü giyeceksiniz. Testten önce idrar torbanızı boşaltacaksınız. Muayene masasına sırtüstü yatacaksınız ayaklarınız basamakla desteklenip (üzengi) kaldırılacak.
Doktorunuz vajinanıza pürüzsüz kıvrımlı bıçak ağzı (kanal genişletme cihazı) koyacaklardır. Cihaz yavaşça vajinal duvarlarına yayılır, bu yüzden doktorunuz vajinanızın içini ve rahim boynunu görebilir. Kanal genişletme cihazıyla leğen kemiği muayenesine bakın. Vajinanız özel bir sabunla yıkanacaktır.
Histeroskop vajinanın girişine yerleştirilecek ve yavaşça rahim boynundan dölyatağına hareket ettirilecek. Doktorunuzun net şekilde içeriyi görebilmesi için gaz ya da sıvı histeroskopla dölyatağına yerleştirilecek. Doktorunuz histeroskopla dölyatağı çizgilerinin büyütülmüş görünüşüne bakacaktır. Doktorunuz aynı zamanda dölyatağı borusunun idrar açılışlarını da görecektir. Test esnasında video ekranı kullanılabilir.
Biyopsi ya da başka bir işlem gerçekleştirilirse, doktorunuz histeroskop aracılığıyla küçük araçlar kullanacaktır. Bu işlem başka işlemler yapılmıyorsa, yaklaşık 30 dakika sürer.
Nasıl Hissedersiniz
Sakinleştirici ya da lokal anestezi verilirseniz, test esnasında biraz kramp hissedebilirsiniz. Genel anestezi uygulanmışsa testten sonra, gıdıklanma, kurumuş boğaz, biraz ses kısıklığı ya da yumuşak bir boğaz ağrısı hissedebilirsiniz bu belirtiler birkaç gün sürebilir. Boğaz pastilleri ve sıcak tuzlu su boğaz belirtilerine iyi gelebilir.Bazı kadınlar sersemlemiş hissedebilir ve mide ağrısı çekebilir. Buna vazovagal tepki denir. Bu his birkaç dakika sonra geçecektir.
Bir süre cinsel ilişkiden, tampon kullanmaktan ya da spor yapmaktan sakınmanız gerekebilir. Doktorunuza normal aktiviteleriniz dönebileceğinizi sorun.
Riskler
Doktorunuzun dölyatağı çizginizi net bir biçimde görebilmesi için test esnasında bir sıvı kullanılmışsa vücudunuz sıvının bir kısmını emebilir ve çok şişkin hissedebilirsiniz. Aynı zamanda kanınızdaki sodyum seviyesini değiştirebilir. Gaz kullanılırsa, çok nadir olsa da kan damarında çok küçük hava kabarcığı (damar tıkanıklığı) riski vardır.Histeroskopi dölyatağına, rahim boynuna zarar verebilir ya da enfeksiyona ya da kanamaya neden olabilir. Nadir vakalarda dölyatağı, idrar torbası ya da bağırsak patlayabilir bu tür durumlarda cerrahi müdahale gerekir. Genel anestezi kullanılmışsa, anesteziden kaynaklanabilecek küçük riskler olabilir.
Testten Sonra
Testten hemen sonra iyileşme bölgesine götürülürsünüz orada hemşireler sizinle ilgilenecek ve sizi gözlemleyecektir. Genelde iyileşme odasında 1-4 saat kalıp sonra ya hastane odası ya da evinize gönderilirsiniz. Doktorunuzun talimatlarının dışında hemşirenizin de iyileşmenizde faydalı olacak açıklamaları olacaktır. Eve muhtemelen üzerinde talimatlar yazılı olan ve acil durumda arayabileceğiniz numaralar olurHisteroskopi den sonra bir gün ya da daha fazla vajinal kanama olması normaldir. Hatta test esnasında bir gaz kullanılmışsa, biraz bel ağrısı çekebilirsiniz. Bu durum 24 saat içinde kaybolması beklenir. Ağrınızı dindirmek için asetaminofen (bir analjezik ilaç) alabilirsiniz.
- Doktorunuzun talimatlarına uyun.
- Ağır kanamanız (normal adet döneminden fazla) varsa
- Ateşiniz varsa
- Ciddi bel ya da leğen kemiği ağrısı ya da kramp varsa
- İdrar ile ilgili sorun varsa
- Nefes darlığı çekiliyorsa
- Kusuyorsanız
Sonuçlar
Histeroskopi doktorunuzun dölyatağı çizgilerinize bakması için kullanılan bir yoldur. Histeroskop denilen ince bir gözlemleme aleti kullanır.Doktorunuz histeroskopi esnasında gördüklerini size anlatacaktır.
Dölyatağının içi boyut ve şeklen normal görünüyor.
Normal: Polip ya da lifli tümör mevcut değil.
Dölyatağı borularına açılan yerler normal görünüyor.
Anormal: Dölyatağının boyutu ya da şekli normal görünmüyor.
Dölyatağında yara dokusu var.
Dölyatağı polipleri, lifli tümör ya da başka büyüyen oluşumlar mevcut.
Yanlış yerleştirilen spiral bulunur ve düzeltilir.
Dölyatağı borularına giden yol kapalı.
Testi Ne Etkiler
Histeroskopi olamayacağınız ya da sonuçların faydalı olamayacağı durumlar:- Adet dönemindeyseniz. Doktorunuz çizgileri net göremeyecektir.
- Hamile olmak. Hamileyseniz histeroskopi uygulanmaz çünkü gelişen bebeğinize (cenin) zararlı olabilir.
Menopoz dönemini atlattıysanız histeroskopi her zaman yapılabilir.
Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU
dr bey kilisten size ulaşıyorum. Kilisli hastalarınız aracılığıyla sizi tanıdım. ben 8 yıllık evliyim.3 başarısız denemem oldu. bir çok tahliller yapı... devamı
Uzun Boylu Kadınlarda Yumurtalık Kanseri Riski Daha Fazla
Tanısal Laparoskopi
Kadınların İlk 5 Sağlık Kaygısı
Hpv Aşısı Hakkındaki Sorularınız Ve Yanıtları
Kuruluk Ve Atropi İçin Düşük Doz Vajinal Östrojen