Kontrol Listesi: Yetişkinler İçin Aşılar
Yetişkinlerin de aynı çocuklar gibi aşılarını yenilemesi gerekir.
Aşılarınızı yenilemek zor olabilir. En son ne zaman tetanos aşısı olduğunuzdan grip aşısı olmanız gerekip gerekmediğine kadar, hangi aşıları olduğunuzu ve hangilerini olmanız gerektiğini takip edemeyebilirsiniz.
Ama aşı geçmişimizde etiketler bulundurmalısınız. Şimdi yaptırmanız, o paslı çiviye bastıktan ya da yetişkin suçiçeği kaptıktan sonra yaptırmanızdan çok daha iyidir.
Aşağıda, CDC’nin 2009 Yılı Yetişkin Aşı Programında önerilen aşıların bir özeti bulunuyor.
İhtiyacınız Olan Yetişkin Aşıları
- Tetanos, difteri, boğmaca (Td/Tdap): Her 10 yılda bir aşı gerekir. 10 yıl veya daha fazla yıl önce aşı olmuş hamile bir kadın, ikinci veya üçüncü trimester sırasında aşı olmalıdır.
- İnsan papilloma virüsü (HPV): Henüz aşı olmamış 11-26 yaşlarındaki kadınlara üçer doz aşı yapılır.
- Varicalla (suçiçeği): Suçiçeği virüsüne karşı hiçbir bağışıklık kanıtı olmayan yetişkinlere ikişer doz aşı yapılır. Hamile kadınlar bu aşıyı yaptırmamalıdır.
- Zona: 60 yaş ve üstü için birer doz aşı. Hamile kadınlar bu aşıyı yaptırmamalıdır.
- Kızamık, kabakulak, kızamıkçık (KKK): Bağışıklık kanıtı olmayan yetişkinlere bir veya daha fazla doz aşı yapılır. Hamile kadınlar bu aşıyı yaptırmamalıdır.
- İnfluenza (grip): 50 yaş ve üstündeki yetişkinlere yıllık aşı. Bu, belli tıbbi, mesleki ve kronik kalp veya akciğer hastalığı, diyabet dahil başka belirtilere sahip genç yetişkinlere, sağlık hizmetlilerine, bakımevi sakinlerine de önerilir. Bu aşı hem enjeksiyon hem de burun spreyi olarak mevcuttur. Grip mevsimi ekim ayından mayıs ayına kadar değişebilir.
- Pnömokoksal: 65 yaş ve üstündeki yetişkinlere ve belirli tıbbi, yaşamsal vb belirtilere sahip, sigara içicisi ve bakımevi sakini yetişkinlere yapılır. Beş sene sonra tek seferlik bir aşı yapılır.
- Hepatit A: Kronik karaciğer hastalığı, yasadışı uyuşturucu kullanımı gibi tıbbi, mesleki, yaşamsal vb belirtilere sahip yetişkinlere ve sağlık hizmetlilerine ikişer doz aşı yapılır.
- Hepatit B: Kronik karaciğer hastalığı gibi belli tıbbi, mesleki, yaşamsal belirtilere sahip yetişkinler, tekeşli bir ilişki sürdürmeyen cinsel yönden aktif yetişkinler, enjeksiyonlu uyuşturucu kullananlar ve sağlık hizmetlilerine üçer doz aşı yapılır.
- Meningokok: Belli tıbbı veya başka belirtilere sahip yetişkinlere bir ya da daha fazla doz aşı yapılır; yurtlarda yaşan öğrencilere veya askerlere de yapılır.
Dünyanın bazı yerlerine yolculuk edenlerin veya hayvanlarla temas halindeki mesleklere sahip insanların başka aşılara ihtiyacı olabilir. Sağlık uzmanınıza hangi aşılara ihtiyacınız olduğunu mutlaka sorun.
Aşı Hakkındaki Gerçekler
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
Merhabalar ben 20 yaşındayım küçüklükten beri mide ağrısı yaşıyorum besin alerjisi oldugmu öğrendim bana özel diyet listesi yapmanızı istirham ediyoru... devamı
Spiral Taktıran Kadınlar Rahim Ağzı Kanserine Daha Az Yakalanıyor
Tanısal Laparoskopi
Kadınların İlk 5 Sağlık Kaygısı
En İyi Adet Dönemi Sorularına Yanıtlar
Histeroskopi