- İçindekiler
- Nedir
- Neden Yapılır
- Hazırlık
- Sonuçlar
Nedir
Nedir?
Pelvik muayene sırasında doktorunuz, üreme organlarınızı görsel olarak ve elle kontrol eder. Pelvik muayene genellikle kadınların düzenli sağlık kontrolünün bir parçası olarak yapılır. Yanı sıra, vajinal akıntı veya pelvik ağrı gibi olağandışı belirtileriniz bulunması halinde, doktorunuz pelvik muayene yapılmasını tavsiye edebilir.
Pelvik muayene, görece kısa bir işlemdir. Doktorunuz pelvik muayene sırasında kütlelere, büyümelere veya başka bozukluklara karşı vulva, vajina, uterus, rektum, pelvis ve yumurtalık kontrolü yapar. Pelvik muayene esnasında servikal kanser taraması için Pap testi gerçekleştirilebilir.
Neden Yapılır
Neden Yapılır?
- Jinekolojik sağlığınızı değerlendirmek için. Pelvik muayene genellikle kadınlar için yumurtalık kistleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, uterus fibroidleri veya kanser başlangıcı gibi bir dizi hastalığın olası belirtilerini bulma amaçlı, rutin bir fiziksel muayenenin bir bölümüdür. Doktorunuz ne kadar sık muayene olmanız gerektiği konusunda önerilerde bulunabilir, ama birçok kadın yılda bir kere pelvik muayeneden geçer.
- Bir hastalığı teşhis etmek üzere. Pelvik ağrı, olağandışı vajinal kanama, cilt değişimleri, anormal vajinal akıntı veya idrar sorunları gibi jinekolojik belirtileriniz varsa doktorunuz pelvik muayene önerebilir. Pelvik muayene, doktorunuzun bu belirtilerin olası sebeplerini teşhis etmesine, teşhis amaçlı başka bir test veya tedavinin gerekip gerekmediğine karar vermesine yardımcı olabilir.
Hazırlık
Hazırlık
Pelvik muayene için özel bir hazırlık gerekmez; fakat doktorunuz bu muayene için regl olmadığınız bir güne randevu almanızı önerebilir.
Muayene veya olası sonuçları hakkında sorularınız olduğu takdirde, bunları yazın ve randevuya giderken yanınızda götürerek doktorunuza sorun.
Ne Bekleyebilirsiniz?
Pelvik muayene doktor muayenehanesinde gerçekleştirilir ve yalnızca birkaç dakika sürer.
Giysilerinizi değiştirerek bir hastane önlüğü giymeniz istenir. Daha fazla konfor ve mahremiyet sağlamak için, karnınıza örtebileceğiniz bir çarşaf verilebilir. Doktorunuz pelvik muayeneden önce kalbinizi ve akciğerlerinizi dinleyebilir, memelerinizi muayene edebilir.
Pelvik muayene esnasında
Pelvik muayene esnasında, bir muayene masasına sırt üstü uzanılır, dizler bükülür ve ayaklar masanın köşelerine veya ayak desteklerine koyulur. Vücudunuzu masanın ucuna doğru kaydırmanız ve bacaklarınızı yanlara doğru açmanız istenecektir.
- Görsel dış muayene. Doktorunuz öncelikle görsel vulva muayenesi yaparak tahriş, kızarıklık, yara, şişme veya başka bir bozukluk arar.
- Görsel iç muayene. Doktorunuz daha sonra vajinal duvarlarınızı ayırarak vajinanızı ve serviksinizi görmek üzere spekulum adlı menteşeli, metal veya plastik bir alet kullanır. Spekulum genellikle yerleştirilmeden önce ısıtılır. Spekulumun yerleştirilmesi ve açılması, bazı kadınlarda basınç veya rahatsızlık hissine yol açabilir. Rahatsızlığı hafifletmek üzere mümkün olduğu kadar rahatlayın ve acı çektiğiniz takdirde doktorunuza söyleyin.
- Pap testi. Pelvik muayeneniz bir Pap testi (Pap smear) içerdiği takdirde, doktorunuz spekulumu çıkarmadan önce, servikal hücrelerinizden örnek alabilir. Spekulum çıkarıldıktan sonra, doktorunuz herhangi bir bozukluk olup olmadığını görmek üzere diğer pelvik organlarınızı muayene eder. Birçok uzman, Pap testi yaptırmaya 21 yaşında başlanması gerektiği konusunda hemfikirdir, ama bazıları ilk cinsel ilişkiden sonra üç yıl içerisinde veya 21 yaşında başlanmasını önerir. Pap testine ne kadar sık ihtiyaç duyduğunuz yaşınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Ne zaman Pap testi yaptırmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
- Elle muayene. Rahminiz ve yumurtalıklarınız da dahil olmak üzere, pelvik organlarınız dışarıdan görünmediğinden, doktorunuzun muayenenin bu bölümünde karın boşluğunuzu elle kontrol etmesi (palpe etmesi) gerekir. Bunu yapmak üzere doktorunuz eldiven takarak kayganlaştırıcı sürdüğü iki parmağını vajinanıza sokarken, diğer eliyle karnınızın alt kısmına dışarıdan hafifçe bastırır. Bu, rahminizin ve yumurtalıklarınızın boyutunu ve şeklini kontrol ederek, duyarlılığı ve olağandışı büyümeleri görebilmek için yapılır. Doktorunuz vajinal muayeneden sonra duyarlılık, büyümeler veya başka bozukluklar olup olmadığını kontrol etmek üzere, eldiven takarak bir parmağını rektumunuza sokar.
Genellikle doktorunuz her adımda ne yaptığını size tam olarak anlatır, dolayısıyla hazırlıklı olursunuz.
Pelvik muayeneden sonra
Pelvik muayene tamamlandıktan sonra giyinerek, muayene sonuçlarını doktorunuzla tartışabilirsiniz.
Sonuçlar
Sonuçlar
Muayene tamamlandığında, doktorunuz, pelvik muayenenin olağandışı bir şey gösterip göstermediğini genellikle hemen söyleyebilir. Pap testi yaptırdığınız takdirde bu sonuçlar birkaç gün sürebilir. Doktorunuz sonraki adımları, gereken ek testleri, takipleri veya tedavileri anlatır.
Pelvik muayene veya sağlığınızın başka bir yönü hakkında sorularınız bulunduğu takdirde doktorunuza danışın.
Vajinal Kistler Nasıl Belirlenir
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Hocam merhaba. Sağ bacağımın üst kısmında hareket etmemi nerdeyse tamamen kısıtlayacak kadar çok şiddetli ağrılarım olması sonucu aşağıdaki MR çekildi... devamı
Kırklarındaki Kadınlar İçin Tıbbi Testler
Spiral Taktıran Kadınlar Rahim Ağzı Kanserine Daha Az Yakalanıyor
Kolposkopi
Hpv Aşısı Hakkındaki Sorularınız Ve Yanıtları
Kadın Sağlığı