Yedikleriniz vücudunuza gerekli olan enerjiyi sağlar. Kanser vücudu istila ettiğinde yemekler kansere karşı savaşmanız için sizi besler. Yağlı etler gibi bazı gıdalar özellikle de Hodgkin dışı lenfoma gibi bazı kanserlerin riskini artırabilir. Beslenme değişiklikleri tedavi öncesi, sırası ve sonrasında lenfomayla savaşmak için gerekli olabilir.

Lenfatik sistem bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Hastalıkla ve enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerini üretir, depolar ve taşır. Hodgking dışı lenfoma lenf sisteminde kötü huylu hücre oluşumuyla ortaya çıkar ve kanser bağışıklık sistemini zayıflatır. Hodgkin dışı lenfomanın gelişimiyle ilgili özel bir sebep yoktur ancak risk var olan otoimmün hastalıklarla, böcek öldürücü gibi zehirlere maruz kalmakla ve ırsi bağışıklık sistemi hastalıklarıyla artar. Kanserin evresine bağlı olarak tedavisinde ışın tedavisi veya kemoterapi, ilaç tedavisi, kök hücre nakli, yaşam stili ve beslenme değişiklikleri kullanılabilir.

Doktorunuz lenfoma ile savaşmak için daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları önerebilir. Genel değişiklikler arasında günde tüketilen sebze meyve miktarını beş porsiyonun üstüne çıkarmak, işlenmiş tahıl ürünlerini tam tahıllı ürünlerle değiştirmek, işlenmiş yağlı etleri yememek bulunabilir. Günde birkaç küçük öğün şeklinde beslenmek bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar.

Nötropenik bir diyet bağışıklık sisteminizi yemek ve içeceklerdeki zararlı mikroorganizmalardan korur. Kemoterapi veya kök hücre naklinden sonra doktorunuz böyle bir diyet tavsiye edebilir. Nötropenik diyette taze sebze meyveler, çiğ veya az pişmiş etler, balık, yumurta, pastörize olmayan süt ürünleri veya süt ürünleri içeren probiyotikler bulunmaz. Ekmekler, pişmiş pirinç ve makarna, pastörize peynir ve süt, konserve gıdalar ve iyi pişmiş etler tüketilebilir. Nötropenik diyetler kısa dönemli yapılır ve doktor gözetiminde olmalıdır.

Eğer genel bir sağlıklı diyet sürdürüyorsanız kanserle savaşan meyveler, sebzeler ve tahıllar ekleyebilirsiniz. Bu gıdalar bağışıklık sistemini canlandırır ve tümör yayılımını önleyebilir. Haftada birkaç porsiyon krusifer sebze (brokoli, karnabahar, lahana) tüketin. Domates, marul, havuç, salatalık, kırmızı biber içeren karışık salatalar yiyin. Elma, kayısı, kantalup, turunçgiller gibi meyveler tüketin. Diyetinize esmer pirinç veya yulaf ezmesi ekleyin.

Hodgkin dışı lenfomanın kesin nedeni bilinmese de diyet değişiklikleri yakalanma riskini azaltabilir. 2004 yılında yapılan çalışmada hayvansal protein ve doymuş yağ tüketiminin hastalık riskini belirgin derecede artırdığı görülmüştür. Ancak taze meyve sebze ve lif tüketimi bu kanserin riskini düşürür.

Uzm. Dr. Ali ÖLMEZOĞLU

kardeşim sss lenfoma hastası 11 aydır tedavı gördü 21 gün ışın aldı ama durumu pekde iyi deyil CyberKnife ile tedavi olöaz şansı varmı syn hocam varsa... devamı