İmplant, eksik dişlerin yerine, onların görevini üstlenmek üzere yerleştirilen, titanyum alaşımlı yapay diş köküdür. İmplantlar, protezler ve implantlar olmak üzere iki parçadan oluşur. Tedavi planı oluşturulurken, öncelikle nasıl bir protez yapılacağı saptanır. Bunun ardından, bu proteze uygun olarak protezin altına, yani çene kemiği içine yerleştirilecek implant sayısı belirlenir.
İmplant yerleştikten sonra, tek başına yapay bir diş kökü şeklinde bulunur. Bunun üzerine yerleştirilecek protez, ancak proteze uygun olan implantlarla mümkün olur.
İdeali her eksik dişe bir implanttır
Hastaların en çok merak ettikleri konulardan biri de, yapılacak dişler kadar çok implantın çene kemiğinin içine yerleştirilmesinin söz konusu olup olmadığıdır. Bu uygulama maddi olarak hastayı çok fazla zorlayacak bir faktördür. Bu nedenle diş hekimleri implant sayısını azaltmayı tercih ederler.
Tedaviyi planlarken, eksik diş başına bir implant koymak en idealidir. Ancak bu durum hastayı maddi olarak olduğu kadar fizyolojik olarak da zorlayacaktır. Bu nedenle örneğin yan yana 3 dişin eksik olduğu koşullarda, 2 dişin yerine implant yerleştirilerek araya bir köprü protezi yerleştirilir. Yani burada eksik olan dişin yerine bir gövde yerleştirilip, iki implantla sorun çözülebilir.
Ancak bütün dişlerin eksik olduğu durumlarda bile üst çeneye 8 ila 10, alt çeneye 6 ila 8 implant yerleştirilerek, 14 implantla bile sabit bir proteze ulaşmak mümkündür.
İLGİLİ MAKALE
Periodontal hastalık nedir?
Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ
merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı
Çocuklarda Daimi Dişlerin Çıkması Hangi Sorunlara Yol Açabilir?
Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Diş Tedavisinde Anestezi Kullanmak Sağlığa Zararlı Mı?
Yaprak Porselen Yapılırken Ağrı Duyulur Mu?
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?