İmplant çene kemiğinde diş görevi gören titanyumdan yapılmış yapay dişlerdir.

İmplantolojinin ortaya çıkışı, kaybedilen dişlerin yerine asıl dişlerin görevlerini görebilecek yeni dişlerin yerleştirilmesi ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır. Özellikle azı dişlerinin olduğu kısımda çok fazla diş kaybı oluşması neticesinde hareketli protezler kullanılmaya başlanmıştır. Fakat hareketli protezler insanlar tarafından bir süre sonra rahat bir şekilde kullanılamamaya başlanmıştır. 20. yüzyılın son çeyreğinde insanların sosyal yapıları, çevreleri ve davranış şekilleri değiştiği için hareketli protezler (damak protezler) rahatsız ve kullanışsız bir hal almıştır. İmplantın başlangıç noktası ve doğuş sebebi budur.

Sabit protezler ağızda oynamayan, çıkmayan dişlerdir. İmplant uygulaması anestezi altında ve son derece basit bir şekilde uygulanır. Diş çekimi kadar basit bir uygulamadır. Fakat halk arasında maalesef çok komplike ve ağrılı bir uygulama olarak algılanmaktadır. İmplantın yapılış süresi 3 ile 5 dakika arasında değişmektedir. Çok komplike vakalarda dahi bu süre 7 dakikayı bulmaz. İmplant uygulaması hastayı yormaz ve üzmez.

İmplant yapılırken ufak bir operasyon ile diş etinden bir kesi alınır. Daha sonra çene kemiğinin içerisine implant diş kökü yerleştirilir. En son olarak da köklerin üzerine dişler yerleştirilir.

Bu işlemler hasta için son derece basittir. İmplant uygulamalarında uzman olan diş hekimi içinde çok daha uygulaması kolay bir yöntemdir.