Hasta tarafından genel anestezi ya da sedasyon özel olarak istenmediği zaman, implant diş tedavisi uygulaması genel olarak lokal anestezi ile yapılır. Operasyon yapılacak dişsiz alana lokal anestezi yapıldıktan sonra, operasyon sahası açılır. Operasyon sahası açılırken hasta ne sahanın açıldığını ne de yapılan işlemleri kesinlikle hissedemez.
Genel olarak hastalar bu aşamalardan çok korkarlar. Lokal anestezi yapıldıktan sonra bir şey hissetme ihtimali olup olmadığı, en çok sordukları sorulardan biridir. Oysa lokal anestezinin mantığı, bu durumu hissettirmeme üzerine kuruludur.
İmplantların yüzey özellikleri
Operasyon alanı açıldıktan sonra, özel drillerle implantın gireceği yuva açılır. Yuva, implantın çapına ve boyuna uygun olarak açılır. İmplant bir titanyum alaşımından oluşur. Eski titanyum alaşımlı implantlar, düz ve pürüzsüz yüzeyli olarak tasarlanmıştır. Fakat zaman içerisinde implantlarda titanyum üzerine yüzey özellikleri eklenmeye başlamıştır.
Günümüzde kullanılan implantlarda, üst düzey yüzey özellikleri vardır. Bundan kastedilen, çok küçük bir alan içinde çok büyük bir tutunma yeteneği göstermektir. Çünkü implant operasyonla yerleştirildikten ve alan kapatıldıktan sonra iyileşme süreci başlar.
Söz konusu üst düzey yüzey özelliklerine sahip yapı içerisine, osteoblast tarzı kemik yapıcı hücreler tutunmaya başlar. Yüzey özellikleri denilen yapı, bu olanağı sağlar. Yani bir implantın yüzey özellikleri ne kadar gelişmişse, o kadar sıkı tutunma, osseointegrasyon denilen tutunma süresi ve işlemi gerçekleşir.
İmplantın tutunma süresi
Bu tutunma işlemi ortalama olarak alt çenede 2-4 ay, üst çenede ise 4-6 ay sürer. Bu işlem sonrasında protez aşamasına geçilebilmesi için implantın üzeri açılabilir. Ama bu genel prosedürdür.
Son zamanlarda teknolojide gerçekleşen gelişmelerle, immediate implant denilen, implantın yapıldığı seansta üzerine protezin yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu uygulama, özellikle ön bölgeden kaybedilen, enfeksiyon durumu olmayan ve yüksek basınca maruz kalmayan dişlere yapılmaktadır. Bazen tüm dişlerin eksik olduğu ve gerekli implantların yerleştirilmesinin mümkün olduğu durumlarda, yine aynı seansta protez yapılabilmektedir.
İLGİLİ MAKALE
İmplant muayenesinde neler yapılacak?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Diş Telleri Dişleri Çürütür Mü?
Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Kürdan Dişler İçin Zararlı Mıdır?
Estetik Diş Hekimliğinde Hangi Teknikler Kullanılır?
Gömük Dişi Çekme Yöntemi