ABD'nin Northern Illinois Üniversitesi'nden bilim insanları, meyve sinekleri üzerinde yaptıkları araştırmanın Parkinson hastalığının tedavisine ışık tutabileceğini belirtti.

Bilim insanları 2 haftada bir yumurtlayabilen dişi meyve sineklerinin genlerini değiştirerek bazı genler ve proteinlerin rolünü inceledi.

Patrik Verstreken ve ekibi, genetik değişikler yardımıyla PINK1 veya Parkin genlerinde mutasyon olan sinekler elde etti.

PINK1 veya Parkin genlerinde mutasyon olan sineklerin, hücre içinde uçmak için gerekli enerjiye sahip olmaması nedeniyle uçma yetisini kaybettiği görüldü.

Ayrıca bu sineklerin, hücrenin en önemli enerji üreticisi olan mitokondrilerinin Parkinson hastalarındaki gibi hasarlı olduğu belirlendi.

Video: Parkinson Hastalığı

Enerji üretiminde önemli rol oynayan K2 vitamini verilen sineklerin uçma yetisini yeniden kazandığını vurgulayan bilim insanları, konuyla ilgili başka araştırmaların yapılması gerektiğini, ancak bu sonuçların Parkinson tedavisinde K2 vitamininin umut olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Araştırma, Science dergisinin internet sitesinde yayımlandı. 

Dr. Emel GÖKMEN

Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı