Son zamanlarda homosistein adı verilen bir bileşen ve bu bileşenin kalp hastalıklarıyla ilişkisi üzerinde çok fazla konuşuluyor.
Homosistein kanda yaygın bulunan bir aminoasittir (proteinleri inşa eden yapı taşlarından bir tanesi) ve genellikle etten alınır. Yüksek homosistein seviyesi erken gelişen kalp ve kan damarı hastalıklarıyla ilişkilendirilir. Aslında homosistein kalp hastalıkları için bağımsız bir risk faktörü olarak görülür. Yüksek homosistein seviyesi düşük B6, B12 vitamin, folik asit seviyesi ve renal hastalıklarla ilişkilendirilir. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar homosistein seviyesinin vitaminlerle düşürmenin kalp hastalıkları riskini azaltmadığını göstermiştir.
Homosistein Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor Mu?
Doktorlar homosisteinin kalp ve kan damarı hastalıkları riskini nasıl artırdığını tam olarak bilmiyor; fakat yüksek homosistein seviyesi, ateroskleroz (atar damarların sertleşmesi) ve kan pıhtılarının oluşmasına yol açan atardamar hasarları arasında bir ilişki olduğu görülüyor.
Homosistein Seviyemi Kontrol Ettirmem Gerekiyor Mu?
Şu anda herkeste homosistein seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğine dair evrensel bir öneri bulunmuyor. Test biraz pahalıdır ve yaygın bulunmamakla beraber sigorta tarafından karşılanmaz.
Yüksek Homosistein Seviyesi Önlenebilir Mi?
Yüksek homosistein seviyesi riski yüksek olan hastalar B vitamini alımını artırmalıdır. B grubu vitaminleri meyve, yeşil ve yapraklı sebzeler, folik asitle güçlendirilmiş tahıllar gibi çeşitli gıdalar da mevcuttur.
B Vitaminleri Kalp Dostu Mu?
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Gazlı İçecekler Sağlığınızı Nasıl Etkiler
Kalp Hastalıkları Ve Diyabete Yakalanma Riskini Azaltmanın Yolu
Fazla Oturmak Diyabet Ve Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
Soğuk Hava Kalp Atış Hızını Nasıl Etkiler
Aşırı Şeker Tüketimi Kalp Sağlığının Düşmanı