Örneğin eğer kansızlık bir demir eksikliğine bağlıysa, uygun bir demir tedavisiyle demirin yerine konulması ve kansızlığın engellenmesi mümkündür.
Benzer durum B12 ve folik asit eksikliği için de geçerlidir. B12 ve folik asit replasmanlarıyla kan düzeylerini, hemoglobin ve hemotokrit değerlerini normal düzeylerine yükseltmek mümkündür.
Nedene göre tedavi
Kansızlığın tedavi edilebilmesi için mutlaka nedenlerin iyi aydınlatılmış olması gerekir. Kimi durumlarda, eğer bu ciddi bir kan hastalığına bağlıysa ona yönelik tedaviler yapmak gerekir. Örneğin, bu bir lösemi bulgusu ise löseminin kendisinin tedavi edilmesi gerekir.Kansızlık bazı durumlarda tekrarlayabilir. Bunlar içerisinde özellikle kadınlarda adet kanamalarının ısrarla devam etmesi, sık doğum yapmak gibi nedenler, demir eksikliğinin doğrudan tedavi edilip, eksik demirin yerine konulmasından sonra kan değerleri yükselse bile, bir süre yeniden kansızlık nedeni olabilirler.
Böylesi durumlarda hastaların yakından izlenmesi ve demir depolarının asla boşalmamasını sağlayacak şekilde akılcıl tedaviler uygulanması ve hemoglobin düzeyinin normalin üzerinde tutulmaya çalışılması gerekir.
Saç Dökülmesi ve Tedavisi
Prof. Dr. Kadri YAMAÇ
merhaba hocam. eşim hamile fakat kansızlık var.talesemi taşıyıcısı ben değilim eşimde sürekli baş dönmesi oluyor daha ilk aylar kan ilacı içebilir mi?... devamı
Kan Yapan Yiyecekler
Kansızlığın Belirtileri
Kansızlığın Teşhisi
Kansızlık Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Hamilelikte Kansızlığa Karşı Alınacak Önlemler