- Karaciğerin bir bölümünün cerrahi müdahale ile alınması. Doktorunuz karaciğer kanserini yok etmek için kısmi hepatektomi uygulayabilir ve eğer tümör ufaksa ve karaciğer iyi bir şekilde işliyorsa kanserli hücreleri çevreleyen sağlıklı dokunun bir bölümü de bu cerrahi müdahale ile alınabilir.
- Karaciğer nakli. Karaciğer nakli esnasında hastalıklı karaciğer alınır ve yerine donörden alınan sağlıklı karaciğer yerleştirilir. Karaciğer nakli, siroz rahatsızlığı bulunan ve karaciğer kanserinin erken aşamalarında olan bir hasta için uygun bir tedavi olabilir.
- Kanserli hücrelerin dondurulması. Kriyoablasyon yöntemi, kanserli hücrelerin yok edilmesi için bu hücrelere aşırı soğuk uygular. Bu prosedür esnasında, doktorunuz nitrojen içeren bir aleti (dondurma sondası) doğruda karaciğer tümörüne uygular. Ultrason görüntüleri, dondurma sondasının yönlendirilmesinde ve hücreleri dondurma sürecinin gözlemlenmesinde kullanılır. Kriyoablasyon tek başına veya cerrahi müdahale, kemoterapi ve diğer standart kanser tedavileri ile birlikte uygulanabilir.
- Kanserli hücrelerin ısıtılması. Radyofrekans ablasyon adı verilen bu prosedürde kanserli hücreleri ısıtarak yok etmek için elektrik akımı kullanılır. Cerrahınız, ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme cihazlarının yardımı ile birkaç ince iğneyi karnınızda açtığı ufak kesiklerden içeri uzatır. İğneler tümöre ulaştığında elektrik akımı ile ısıtılır ve böylece kanserli hücreler yok edilir.
- Tümöre alkol enjekte edilmesi. Alkol enjektesi esnasında, deri veya cerrahi müdahale yolu ile tümöre doğrudan saf alkol enjekte edilir. Alkol tümörlü hücreleri kurutur ve sonuç olarak bu hücreler ölür.
- Karaciğere kemoterapi ilaçlarının enjekte edilmesi. Kemoembolizasyon, karaciğere doğrudan güçlü anti kanser ilaçları uygulayan bir tür kemoterapi tedavisidir. Bu prosedür esnasında, karaciğer atardamarı – kanserli karaciğer hücrelerine kan sağlayan atardamar – tıkanır ve kemoterapi ilaçları tıkanan bölge ve karaciğer arasında enjekte edilir.
- Radyasyon terapisi. Bu tedavi yöntemi, kanserli hücreleri yok etmek ve tümörleri ufaltmak amacı ile yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Radyasyon terapisi süresince, hasta bir masanın üzerinde yatar ve bir makine sayesinde enerji ışınları vücudun belirli bölgelerine uygulanır. Radyasyon terapisinin yan etkileri arasında yorgunluk, mide bulantısı ve kusma yer alır.
- Hedefe yönelik ilaç tedavisi. Sorafenib (Nexavar), tümörün yeni kan damarları üretmesini engellemeye yönelik bir ilaçtır. Sorafebinin kanserin ilerlemesini birkaç ay süre ile yavaşlattığı veya durdurduğu gözlenmiştir. Bu tedavi yönteminin ve diğer terapilerin ileri düzeydeki karaciğer kanserini kontrol altına almadaki etkisi konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
İLGİLİ MAKALE
Karaciğer Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Merhabalar hocam, ben diyarbakirdan size yaziyorum, teyzem su an 38 yasinda ve meme kanseri teşhisi konuldu. Kanser 4. Evredeymis ve akciğer karaciğer... devamı
Tümör Nedir?
Kanser Nedir?
Ailesinde Kolon Kanseri Olanların Yapması Gerekenler Nelerdir?
Karaciğer Kanserinin Türleri Nelerdir?
Kanser Hastalarında Ağrı Kesici Kullanılır Mı?