Karaciğer Yağlanması Beslenmesi
Karaciğer, vücutta pek çok önemli fonksiyonu yerine getiren yaşamsal bir organdır. Metabolizma, detoksifikasyon (zehirden arındırma), sindirim için gerekli olan kimyasalların üretilmesi ve daha pek çok pek şey, karaciğerin yerine getirdiği bu önemli fonksiyonlardandır. Bu yüzden, karaciğerde bir yaralanma veya karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesi, ciddi sağlık problemlerine neden olur.
Daha önceden de değinildiği gibi, karaciğer yağlanması, karaciğer hücreleri içinde aşırı miktarda yağ depolanması durumudur. Karaciğer içindeki yağ oranı, karaciğer toplam ağırlığının yüzde 10’una ulaştığında, karaciğer yağlanması denilen durum meydana gelmiş olur. Karaciğer, normalden fazla yağı parçalayamaz ve bunun sonucunda da yağ birikmesi olur. Karaciğer yağlanması ciddi durumlara neden olmaz, ancak karaciğerde biriken yağ miktarının artması steatohepatitis denilen karaciğer iltihaplanmasına neden olur ve bu da ölümcül bir duruma dönüşebilir. İltihaplanan karaciğer tedavi edilmediğinde ise, çukurlaşır, giderek sertleşir ve sonunda da karaciğer yetmezliği ve siroza yol açar.
Karaciğer Yağlanması Beslenmesi
Karaciğer yağlanması için belli bir tedavi yoktur. Ancak diyet yapmak ve kilo vermek, karaciğere gelebilecek zararın azaltılmasına yardımcı olabilir. Obez ve karaciğeri yağlanmış olan biri kısa zamanda kilo vermelidir. Karaciğer yağlanması problemini azaltmak için yapılacak diyet bu durumu oluşturan nedenlere bağlıdır.
Diyabetin Kontrol Altına Alınması
Diyabeti olan biri, diyabeti kontrol altına alacak bir diyeti, yani diyabetik diyeti takip etmelidir. Diyabet hastası için karaciğerdeki yağlanmayı azaltmak biraz zor olabilir. Bu kişiler şeker miktarı düşük yiyecekler tüketmeli ve vücutlarında belli bir insülin seviyesini muhafaza etmelidirler. Kan şekeri seviyelerinin düşmesi, karaciğerde daha az yağ birikmesine neden olur. Karaciğer yağlanması olan diyabet hastalarının yeme alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorlarına ve bir diyetisyene danışmaları tavsiye edilmektedir.
Alkol Tüketimi Bırakılmalı
Şayet karaciğer yağlanmasının nedeni alkol ise, alkol tüketimine derhal son verilmelidir. Alkol çok yüksek miktarda kalori içerir ve kişiye sonsuza kadar yasaklanmalıdır. Alkol tüketimi, karaciğerde fonksiyon bozukluğuna yol açar ve besinlerin karaciğer tarafından uygun bir şekilde metabolize edilmesini önleyerek yağ birikmesine neden olur. Alkolün yerine başka içecekler tüketmeye başlanmalıdır.
Kilonuzu Azaltın
Karaciğer yağlanması için asıl sebep obezite ise, kişi aşamalı olarak kilo vermelidir. Ama çok hızlı verilmemelidir. Verilen kilo, bir haftada iki ila dört kilodan fazla olmamalıdır. Aşırı yağ içeren yiyeceklerden uzak durulmalı ve alınan günlük kalori not edilmelidir. Egzersiz ve diyet yardımıyla güvenli bir şekilde kilo vermek, karaciğerdeki yağlanmanın azalmasına da yardımcı olur..
Karaciğer Yağlanmasında Alınacak Gıdalar
Obez olmayan ve alkol tüketmeyen kişiler de karaciğer yağlanmasından muzdarip olabilirler. Böyle zamanlarda dengeli bir diyete ihtiyaç vardır. Diyette balık ve sebze bulunmalıdır. Yiyecekler pişmiş olmalı ve tam tahıl gibi temel yağlar içermelidir. Yüksek miktarda lif için bulgur pilavı yiyebilirsiniz. Deniz ürünlerinin çoğu, içlerinde düşük miktarda yağ bulundurmaktadırlar. Bu yüzden düşük miktarda yağ ihtiva eden farklı türlerde deniz ürünleri tüketmelisiniz.
Kilo vermek, alkol tüketimini azaltmak, karaciğer yağlanması için diyet yapmak ve egzersiz, karaciğer yağlanması tedavileridir. Karaciğer yağlanması vakaları en çok 30 yaş üzeri yetişkinlerde görülmektedir. Ancak bugünlerde küçük çocuklarda da karaciğer yağlanması vakalarına rastlanabiliyor. Bu problemden muzdarip olanlar, en kısa zamanda karaciğer yağlanması konusunda uzman bir doktorla görüşmelidir.
Karaciğer Yağlanması ve Böbrekler
Uzm. Dr. Tarık TURFAN
Merhabalar doktor bey.18 yaşındayım karaciğerimde yağlanma varmış bir hafta sonra ultrason vs bazı testlere giricekmişim.1 hafta önce alkol aldım ve d... devamı
Akut Karaciğer Yetmezliği
Karaciğer Büyümesi (Hepatomegali)
Aşırı Meyve Karaciğere Zarar Veriyor
Karaciğer Yağlanması Ve Böbrekler
Karaciğer Yetmezliği