Genel Bakış

Kardiyoversiyon, belirli kalp ritim bozuklukları (aritmi) olan kişilerin kalp ritimlerini normale döndürmek için gerçekleştirilen tıbbi bir işlemdir. Kardiyoversiyon, genellikle göğsünüze yerleştirilen elektrotlarla kalbinize elektrik şoku gönderilerek gerçekleştirilir. Nadiren, kalp ritminizi normale döndürmek için doktorunuz, kardiyoversiyonu ilaç tedavisi kullanarak gerçekleştirebilir.

Kardiyoversiyon genellikle hastanede gerçekleştirilen, planlanmış bir işlemdir. İşlemin ardından aynı gün eve dönebilirsiniz. Çoğu kişi için kardiyoversiyon kalp ritmini hızlı bir biçimde normale çevirebilir.

Neden Yapılır?

Neden yapılır?

Kardiyoversiyon; çok hızlı (taşikardi) ya da düzensiz (fibrilasyon) kalp ritmini düzeltebilir. Kardiyoversiyon genellikle, elektrik sinyallerinin kalbin düzensiz ritimde atmasına ve ritmin kalbin üst odacıklarından gerektiği gibi geçmemesine neden olduğu durumlar olan atriyal fibrilasyon ya da atriyal flater olan kişileri iyileştirmek için kullanılır.  

Kardiyoversiyon, kalp ritminiz düzensiz olduğunda gerçekleştirilir. Bu, kalbin durduğu veya yararsız biçimde titreştiği durumlarda kullanılan defibrilasyondan farklıdır. Defibrilasyon kalbin ritmini düzeltmek için kalbe daha güçlü şoklar verir. Kardiyoversiyonsa genellikle önceden planlanır ancak bazen acil durumlarda da gerçekleştirilebilir.

Kardiyoversiyon, genellikle göğsünüze bağlanan elektrotlar aracılığıyla siz yatışmış haldeyken uygulanan elektrik şokuyla gerçekleştirilir. Elektriksel kardiyoversiyon, sadece ilaçla uygulanan kardiyoversiyondan daha kısa sürer ve işlemin kalp ritminizi normale döndürüp döndürmediğini doktorunuz hemen görebilir.

Eğer doktorunuz kalp ritminizi düzeltmek için ilaçla kardiyoversiyon önerdiyse, kalbinize elektrik şoku verilmeyecektir.

Riskler

Riskler

Elektriksel kardiyoversionda nadiren komplikasyon gelişir ve doktorlar riskinizi azaltmak için önlem alabilirler. Kardiyoversiyonun başlıca riskleri şunlardır:

  • Yerinden kopan kan pıhtısı. Bazı aritmi hastalarının kalplerinde kan pıhtısı vardır. Elektriksel kardiyoversiyon bu kan pıhtılarının vücudun diğer kısımlarına hareket etmesine yol açarak inme veya pıhtının akciğere ulaşması (pulmoner embolizm) gibi ölümcül komplikasyonlara neden olabilir. Doktorunuz kardiyoversiyondan önce kalbinizdeki kan pıhtılarını kontrol edecek ve kan pıhtısı varsa size kan inceltici ilaç yazacaktır.
  • Anormal kalp ritmi. Nadir durumlarda kardiyoversiyon yapılan bazı kişilerde işlem esnasında ya da işlemden sonra diğer kalp ritim bozuklukları gelişebilir. Bu nadir bir komplikasyondur. Eğer bu gerçekleşirse genellikle işlemden birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bu nedenle doktorunuz bu sorunu çözmek için ilaç ya da ilave şoklar verebilir.
  • Deri yanıkları. Bazı kişilerin derisinde, elektrotların yerleştirildiği yerlerde nadiren küçük yanıklar olabilir.

Hamile kadınlara kardiyoversiyon uygulanabilir, ama işlem esnasında bebeğin kalp atışlarının izlenmesi gereklidir.

Hazırlıklar

Nasıl hazırlanacaksınız?

Kardiyoversiyon işlemleri genellikle önceden planlansa da, belirtileriniz şiddetliyse acilen kardiyoversiyon uygulanması gerekebilir.

Genelde işlemden önce 12 saat boyunca hiçbir şey yiyip içmemeniz gereklidir. Doktorunuz, düzenli kullandığınız ilaçları işlemden önce alıp almamanız konusunda sizi bilgilendirecektir. Eğer işlemden önce ilaç alacaksanız, sadece ilacı yutmanıza yetecek kadar su için.

Kardiyoversiyondan önce, işlem esnasında koparak ölümcül komplikasyonlara neden olabilecek bir durum olan kalbinizde kan pıhtısı olup olmadığının kontrol edilmesi için transözofageal ekokardiyogram denilen bir işlem yapılması gerekebilir. Kardiyologunuz kardiyoversiyondan önce transözofageal ekokardiyograma ihtiyacınız olup olmadığına karar verecektir.  

Transözofageal ekokardiyogram esnasında, gırtlağınız uyuşturulur ve transdüser içeren esnek bir tüp gırtlağınızdan, ağzınızla midenizi birbirine bağlayan özofagusa (yemek borusu) yönlendirilir. Buradan transdüser kalbinizin daha ayrıntılı görüntülerini alabilir, böylece doktorunuz kan pıhtısı olup olmadığını kontrol edebilir.

Eğer doktorunuz kan pıhtısı bulursa, kardiyoversiyon işlemi birkaç hafta sonrasına ertelenir. Bu süre içinde, komplikasyon riskini azaltmak amacıyla, kan pıhtısını çözebilmek için kan inceltici ilaçlar alırsınız.

Bekleyebilecekleriniz

Ne bekleyebilirsiniz?

İşlem esnasında

Kardiyoversiyona hazırlanırken, bir hemşire ya da teknisyen elektrot denilen geniş plakaları göğsünüze yerleştirir. Elektrotlar tellerle bir kardiyoversiyon cihazına (defibrilatör) bağlı olacaktır. Defibrilatör işlemin başından sonuna kadar kalp ritminizi kaydedecek ve kalp ritminizi normale dönüştürmek için kalbinize şok verecektir. Eğer kalbiniz kardiyoversiyonun ardından çok yavaş atmaya başlarsa, bu cihaz kalp atışlarınızı da düzenleyebilir.

Şok verilmeden önce bir hemşire ya da teknisyen kolunuzda bir damar (IV) yolu açacaktır. Damar yolu, şoklar yüzünden ağrı ve acı hissetmemeniz için işlem boyunca uyumanızı sağlayacak olan ilaçların verilmesi için kullanılır. Ayrıca doktorunuz, bu damar yolunu kalp ritminizi düzeltmeye yardımcı olabilecek ilave ilaçları vermek için de kullanabilir.

Sizin yatıştırılmanızın ardından, elektriksel kardiyoversiyonun tamamlanması genellikle birkaç dakika sürer.  

İşlemin ardından

Elektriksel kardiyoversiyon, ayakta tedavi esasına göre uygulanır, yani işlemin yapıldığı gün evinize gidebilirsiniz. Ama işlemin ardından, bir iyileşme odasında bekletilecek ve yaklaşık bir saat boyunca komplikasyonlar için dikkatle izleneceksiniz.

İşlem esnasında uykuda olacağınız için, işlemden sonra da etrafınızdakileri algılayış biçiminiz etkilenebilir. Sizi eve götürmesi için birini ayarlamanız gerekecektir. Ayrıca işlemden sonra karar verme yeteneğiniz, birkaç saat boyunca olumsuz etkilenmiş olacaktır.

Eğer işlemden önce kalbinizde kan pıhtısı bulunmazsa, işlemden sonra kan pıhtısı oluşmasını engellemek için birkaç hafta kan inceltici ilaçlar kullanacaksınız.

Sonuçlar

Sonuçlar

Kardiyoversiyon, çoğu insanın düzensiz kalp ritmini hızlı bir şekilde düzeltebilir. Bazı durumlarda düzensiz kalp ritminiz birkaç dakika ya da birkaç gün içinde düzelebilir. Normal kalp ritmini korumak için işlemlerin tekrar edilmesi gerekebilir.

Özellikle de yüksek kan basıncı gibi aritmiyi kötüleştirebilecek sağlık sorunlarınız varsa, gerek bu sorunları tedavi etmek, gerekse olası rahatsızlıkları önlemek ve böylece kalp sağlığınızı korumak için, yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekebilir. Bunun için doktorunuz, aşağıdaki önlemleri önerebilir:

  • Kafeinden kaçının.
  • Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği için tuz tüketiminizi azaltın.
  • Fiziksel aktivitelerinizi artırın.
  • Sigarayı bırakın.
  • Eğer içki içmek isterseniz kadınsanız günde bir, erkekseniz de günde iki kadehten fazla içmekten kaçının.
  • Kalbiniz için sağlıklı gıdaları tüketin ve sağlıklı kilonuzu koruyun.

Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN

öncelikle merhaba, Bir konu hakkında bilginizi almak için bu maili gönderiyorum. Benim babam 46 yaşında ve kendisine kalpte ritim bozukluğu teşhisi ko... devamı