Önemi

Kardiyopulmoner Resüsitasyonun önemi

Bu makale yalnızca kardiyopulmoner resüsitasyon öğrenimi hakkında rehberlik sunma amaçlıdır. Resmi bir kardiyopulmoner resüsitasyon kursunun yerine geçme amacı taşımaz. Kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamayı öğrenmek istiyorsanız Kızılay''a veya ilkyardım eğitimi veren kurumlara başvurmalısınız. Asla, eğitim almadan başka biri üzerinde kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamayın çünkü uyguladığınız kişiye bedensel zarar verebililirsiniz. Yakınlarınız için kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamayı öğrenebilirsiniz.

Kardiyak Arrest

Kardiyak Arrest

Bir kişi kardiyak arrest geçirdiğinde kalbi durur. Kan akışı ve nabız kesilir. Beyne kan akışı olmazsa kişi tepkisiz kalır ve solunum kesilir.

  • Tıbbi açıdan acil durumda olduğuna inandığınız bir hastayla karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk şey tepki verip vermediğini kontrol etmektir. Hastayı hafifçe sarsarak iyi olup olmadığını sorun.
  • Hasta sesinize veya dokunuşunuza yanıt vermiyorsa tepkisizdir. Hasta tepkisizse ve yalnızsanız, derhal 112 yi arayın. Yanınızda biri varsa 112 yi aramasını ve daha sonra size yardım etmesini söyleyin.
  • Bir Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) varsa hastanın yanına getirin. OED hazır olduğu an DERHAL "on" (açma) düğmesine basın. OED nin sesli talimatlarını takip edin. Her şoktan önce ve sonra göğüs kompresyonlarındaki kesintileri asgariye indirin. Her şoktan hemen sonra kompresyonlarla başlayarak kardiyopulmoner resüsitasyona devam edin.

Göğüs Kompresyonları

Göğüs Kompresyonları

Yardım veya OED gelmesini beklerken aşağıdaki şekilde göğüs kompresyonları ile kardiyopulmoner resüsitasyona başlayın:

  • Bir elinizin alt tarafını göğsün merkezine, meme uçlarının tam ortasına koyun. Diğer elinizin alt tarafını ilk elinizin üzerine koyun ve parmaklarınızı birbirine geçirin. Dirseklerinizi düz tutarak omuzlarınızı ellerinizin tam üstünde tutun.
  • Göğüs üzerine göğüs kemiğini yetişkinlerde ve çocuklarda 5 cm, bebeklerde ise 4 cm kadar hareket ettirecek kuvvette baskı uygulayın (bu bilgilere yeni doğanlar dahil değildir).
  • Dakikada 100 kere veya daha fazla olacak şekilde göğüs üzerine 30 kez kompres yapın.

Hava Yolu ve Solunumu

Hava Yolu ve Solunum

  • Kardiyopulmoner resüsitasyon eğitimi almışsanız başı yatırarak ve çeneyi kaldırarak hava yolunu açabilirsiniz.
  • Hastanın burnunu kapatın. Normal bir nefes alın, hastanın ağzını hava geçirmeyecek şekilde kendi ağzınızla kapatın ve göğsün yükselmesini izlerken bir-iki saniyelik iki nefes verin.
  • Yardım ulaşana kadar 30 kompresyon, 2 nefes sırasıyla kompresyonlara ve nefeslere devam edin