Çiçeği burnunda birçok anne baba, çocuklarının hayvanlarla temasından çekinir. Nedeni: Çocuklarının alerji veya astımını tetikleyebileceklerini düşünürler. Ama doktorlar tehlike olmadığını işaret ediyorlar. Bazı hastalıklar aynı hayvansız evlerdeki sıklıkta ortaya çıkıyor, diye bildirdi Henry Ford Hastanesinden araştırmacılar.
Bir doktor ve biyoistatisyen, “İlk yıldaki deneyimlerin daha sonraki yaşama etki ettiğine dair yeni kanıtlar sunuyoruz,” dedi.
Georgia Tıp Okulundan bir ekip, eski bir uzun dönem araştırmasının tarihlerini yeniden ele aldı. Detroit Çocukluk Alerjisi Çalışmasına 1987-1989 yıllarında doğmuş, sağlık ve yaşam koşulları röportajlar yardımıyla takip edilen çocuklar katıldı.
Böylece, araştırmacılar çocukların ne zaman ve ne kadar süre kedi veya köpek sahibi olduklarını, hangilerinin zamanlarının yarısından fazlasını evde geçirdiğini öğrendiler. Toplamda 565 katılımcı 18 yaşında bir kan tahlili yaptırdı, araştırmacılarda kedi ve köpek alerjilerine karşı antikorları araştırdı.
Köpeklerin Çocuklara Yararı Dokunuyor
Araştırmaların esas sonucu şu: Evde kedi ve köpeklerle yaşayan çocuklar, evcil hayvansız büyüyen çocuklar kadar sık alerjiye yakalanmıyorlar. Dahası bu, doğumdan sonraki zamanın bağışıklık sistemi için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İlk yıllarında bir kediyle birlikte yaşamış olan çocuklar ileride, kedi sahibi olmamış yaşıtlarının ancak yarısı kadar sıklıkta alerjiye yakalanıyor.
Aslında köpeklerle temastan erkek çocuklar karlı çıkıyor: Yaşamlarının ilk yılında evcil oyun arkadaşlarıyla teması kurarlarsa ileride aynı alerjilere yalnızca yarı sıklıkta kapılıyorlar. Araştırmacılar, kız çocuklarda da köpeklerle birlikte erkenden yaşamanın farkı yok, diye belirtiyor.
Ekip bundan sonra, evcil hayvanların kendini geliştiren bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini daha derinlemesine incelemek ve daha küçük zaman aralıklarını, yani ilk üç ay veya yalnızca ilk ayı ele almak istiyor. Doğumdan hemen sonra, insanların bağışıklık sistemi daha az gelişir, dolayısıyla mikroplara bilhassa yatkındır. Çevreyle temasta, bağışıklık sistemi gitgide daha fazla koruyucu antikor ve savunma reaksiyonu geliştirir.
Kaynak: spiegel.de
En çok alerjiye neden olan hayvanlar hangileridir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Merabalar ben 3 aydir evliyim dogal korunuyoruz sonradan cocuk olmama riski varmi... devamı
Çocuklarda Alerji
Çocuklardaki Alerjik Hastalıkların 10 Sebebi
10 Yaygın Alerji Tetikleyici
Alerji Dostu Okullar Hayat Kurtarıyor
Kedi Ve Köpekler Çocuklardaki Alerji Riskini Azaltıyor