Çocuğun kendine güvenebilmesi için, öncelikle başkalarına güvenebilmesi gerekir. Bu ise, 0-3 yaşta ağlatılmadan büyütülen çocuklarda olur. İsteklerinin yerine getirildiğini gören çocuk, onlara güvenebileceğini anlar. Yani başkalarına güven duygusu, 0-3 yaşta kazanılır. Bu yaş aralığı kaçırıldıktan sonra, bu güvenin kazanılması oldukça zordur.
Çocuğun kendine güvenebilmesinin bir diğer koşulu, kendi cinselliğinden hoşnut olmasıdır. Bu ise 4. yaşta gelişen bir durumdur. Bunun için de, anne ve babanın sevgili rolü oynayarak çocuğa rol model olmaları gerekir. Ebeveynler arasındaki anlaşmazlık ve huzursuzlukların çocuğu en çok etkilediği dönem, çocuğun cinsel kimliğinin geliştiği 4 yaş dönemidir.
Gelişmesine fırsat verilmeli
Çocukta girişimciliğin gelişebilmesi için, daha sonraki dönemde oyuncaklarıyla oynamasının serbest bırakılması gerekir. Kapalı ya da açık alanda, yaşıtlarıyla birlikte, oyuncaklarıyla ya da başka araçlarla bol bol oynamasına olanak sağlanmalıdır.
Çocuğun 6. yaştan 10 yaşına kadar olan dönemde yarışabilmesi gerekir. Yarışmak için de diğer arkadaşlarının arasında bulunabilmelidir. Çocuğun kimi sakatlıkları olsa bile, kendi çapında yarışabilmesi sağlanmalıdır. Yarışma yeteneği, çocuğun kendisine güven duyması konusunda son noktayı koyan bir özelliğe sahiptir.
Çocuğun kendine güvenebilmesi için, sadece anne babanın rol model olması yetmez. Onun 0-3 yaşta başkalarına güvenmesini sağlamak, 4. yaşta cinsel kimliğinin gelişmesine olanak yaratmak, ardından oyun ve oyuncaklarla girişimciliğini arttırmasını teşvik etme, 6-11 yaşlarında ise yarışabilmesine fırsat vermek gerekir.
Dyt. Özge Mergen SAĞLAM
Özge hnm merhaba sanatçı çocuklar anaokulundan asistan neşe yıldırım ben sizden kuzenim için bir randevu talep etmek istiyorum sizi çok onerdım kendis... devamı
Kadınlarda Mastürbasyon Orgazmı Kolaylaştırır Mı?
Erkekler Kadının Orgazm Taklidi Yaptığını Anlayabilirler Mi?
Kadınlarda Orgazm Evreleri Nelerdir?
Kadın Orgazm Sorunu Yaşadığında Erkek Ne Yapmalıdır?
İnsanların Bekaret Karşısındaki Tutumunu Belirleyen Faktörler Nelerdir?