İkinci sorun ise hastalığın ilerleyici olmasıdır. Eğer hastalık ilerliyorsa, bu ilerlemenin durdurulması gerekir.
 
Bu nedenle keratokonus hastaları iki grupta değerlendirilir. Görmesi bozulmuş hastalar ve görmesi bozulmamış, gözlükle hala görebilen, görmesi iyi olan hastalar.
 
Eğer hastanın görmesi iyiyse, bu hastanın çok iyi takip edilmesi gerekir. Çünkü hastalığın ilerleme potansiyeli vardır. Bu durumda hasta düzenli olarak takip edilerek ilerleme olup olmadığına bakılır.
 
Eğer hastalıkta ilerleme gözleniyorsa, artık bunun tedavi edilmesi mümkündür. Bu ilerleme kornea cross-linking tedavisi ile durdurulabilmektedir.
 
Görmeyi düzeltme yöntemleri
 
Eğer hasta gençse, 25 yaşın altında ise, korneası çok incelmişse, hastada ilerleme görülmeden bile korneal cross-linking tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Çünkü genç hastalarda hastalığın ilerleme potansiyeli oldukça yüksektir.
 
Görmesi bozulan hastalarda görmeyi düzeltmek için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan ilki gözlüktür. Fakat bu hastalık, gözlüğe rağmen görmeyi bozma özelliğine sahiptir. O zaman başvurulacak ikinci yöntem kontak lenstir.
 
Artık kontak lenste dünyada çok gelişkin teknolojiler kullanılmaktadır. Eskiden yumuşak lensler vardı. Sonrasında keratokonus için özel olarak sert lensler üretildi.

Şimdilerde en yeni teknoloji ise, hibrit denilen yumuşak fakat keratokonusa uygun olarak yapılmış, hastaların çok rahat kullanabileceği lensler vardır.
 
İlerlemeyi durdurma
 
Kontak lens kullanamayan hastalarda üçüncü tedavi yöntemi ise, halka tedavisidir. Bugün halka tedavisinde çok yeni ve bıçaksız teknolojiler kullanılmaktadır. Elde edilen sonuçlar ise son derece başarılıdır.
 
Ancak gözlük, kontak lens ve halka tedavileri, sadece hastanın görmesini değiştiren tedavi yöntemleridir. Bu tedavilere rağmen hastalık ilerlemeyi sürdürebilir. Dolayısıyla görmesi gözlük, kontak lens ya da halka tedavisiyle düzeltilen hastalarda bir sonraki adım hastalığın durdurulması olacaktır. Hastalık, korneal cross-linking tedavisiyle durdurulabilir.
 
Bu tedavilerin yapılabilmesinde en önemli kriter erken tanıdır. Çünkü korneal cross-linking tedavisinin yapılabilmesi için bir kornea kalınlığı gerekir. Keza bu halka tedavisi için de geçerlidir. Bu yüzden hastalığın erken teşhisi son derece önemlidir.
 

Op. Dr. Buket AYOĞLU

ASTİGMAT OLAN GÖZ KERATOKONUSA ÇEVİRİR Mİ? YANİ KERATOKONUS İLE ASTİGMAT İLŞKİSİ TAM OLARAK NEDİR? TESEKKUR EDERIM... devamı