Bilim insanları, mutasyona uğramış gene sahip farelerin, yağ ve şeker bakımından zengin yiyeceklerle beslendiklerinde, genin mutasyona uğramamış haline sahip farelerden daha çabuk kilo aldığını gördü. Ayrıca bu farelerde şeker hastalığının geliştiği ve hayvanların karaciğerinin aşırı yağlandığı belirlendi.
Bununla beraber bilim insanları araştırmaya katılan obez 14 bin 500 kişinin yüzde 3'ünde bu mutasyona rastladı. Mutasyonun, karaciğer ve bağırsaklar gibi bazı organların hücrelerinin taşıdığı alıcıları tamamen etkisiz hale getirdiği belirtildi.
Normalde, vücuttaki yağ ile harekete geçen GPR120 geninin alıcısının ensülin ve iştahı kesen tokluk hormonlarının üretimini sağladığını belirten bilim insanları böylece ilk kez Omega-3'ün kilo ve metabolizmanın dengelenmesinde rol oynadığını göstermiş oldu.
İngiliz Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, ilerde GPR120 alıcısının obezite ve aşırı kiloya bağlı şeker hastalıklarının tedavisine ışık tutabileceği vurgulandı.
Uzm. Dr. Mustafa Gürkan Taşkale
Benim aşırı kıllanma ve kilo problemim var bu ay reglimin 3. günü hormon tahlili yaptırdım testesteron ve kortizol hormonum yüksek çıktı testesteron-0... devamı
Uyku-Diyabet İlişkisi
Dünya Diyabet Haftası
Sigara Ve Sağlık Sempozyumu
Diyabetik Ürünlerle Diyetetik Ürünler Farklı Mıdır?
Light Gıdaların Üretiminde Nelere Dikkat Edilir?