Nedir
Kimyasal cilt soyma, cildin üst tabakasını soymak için kimyasal bir solüsyon yardımıyla uygulanan bir cilt soyma işlemidir. Kimyasal cilt soyma işleminden sonra cilt pürüzsüz ve genç görünüme ulaşır.Kimyasal cilt soyma işlemi, kırışıklık, derideki renk değişiklikleri ve özellikle yüz bölgesinde bulunan yara izlerinin tedavisinde kullanılır. Kimyasal cilt soyma işlemi tek başına ya da diğer estetik cerrahi işlemler esnasında uygulanabilir.
Kimyasal soyma, elde etmek istediğiniz sonuca bağlı olarak farklı derinliklerde yapılabilir; hafif, orta veya derin. Her kimyasal cilt soyma işleminde farklı bir kimyasal solüsyon kullanılır. Derin kimyasal cilt soyma işlemi daha etkili sonuçlar doğurabilir; ancak daha uzun bir iyileşme süreci gerektirir.
Neden Yapılır
Kimyasal soyma, çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanılabilir. İşlemle ilgili hususlara bağlı olarak, üç derinlikteki kimyasal cilt soyma işlemlerinden birini seçeceksiniz:- Hafif kimyasal cilt soyma. Hafif ya da yüzeysel bir kimyasal cilt soyma derinin dış katmanını soyar (epidermis). Bu işlem hafif kırışıklıklar, akne, düzensiz cilt tonu ve kuruluğunu tedavi etmek için kullanılabilir. Arzu ettiğiniz sonuçlara bağlı olarak, toplamda altı hafta olmak üzere, haftada bir kez hafif kimyasal cilt soyma işlemini uygulayabilirsiniz.
- Orta kimyasal cilt soyma.Bu tip kimyasal cilt soyma işlemi, deri hücrelerini epidermisten ve orta cilt tabakasının (dermis) üst kısmındaki bazı bölümleri soyar. Orta kimyasal cilt soyma işlemi kırışıklık, akne izleri ve düzensiz cilt tonu tedavisinde kullanılabilir. Orta kimyasal cilt soyma işlemini, 6 ila 12 ayda bir sonuç elde etmek amacıyla tekrarlayabilirsiniz.
- Derin kimyasal cilt soyma.Derin kimyasal cilt soyma işlemi, deri hücrelerini epidermisten ve orta ya da alt cilt tabakasının bazı bölümlerini soyar. Derin kırışıklar, yaralar ya da kanser öncesi oluşumlar varsa doktorunuz derin kimyasal cilt soyma işlemini önerebilir.
Riskler
Kimyasal cilt soyma işlemi çeşitli yan etkilere neden olabilir:- Kızarıklık. Kimyasal cilt soyma tedavi edilen cildin kızarmasına neden olacaktır. Orta veya derin kimyasal cilt soyma işleminden sonra, kızarıklık birkaç ay sürebilir.
- Yara izi. Kimyasal cilt soyma işlemi nadiren de olsa, özellikle yüzün alt kısmında bir yara iz bırakabilir. Antibiyotikler ve steroid ilaçlar bu yara izlerinin görünümünü yumuşatmak amaçlı olarak kullanılabilir.
- Deri rengindeki değişiklikler. Kimyasal soyma, tedavi edilen cildin normalden daha koyu (hiperpigmentasyon) veya normalden daha açık (hipopigmentasyon) olmasına neden olabilir. Yüzeysel soymalardan sonra hiperpigmentasyon daha sık görülürken, derin soymadan sonra hipopigmentasyon daha sık görülür. Cilt rengindeki değişiklikler, koyu renk bir cilde sahip kişilerde daha sık görülür ve kalıcı olabilir.
- Akne. Kimyasal cilt soyma işleminden sonra cilt üzerinde küçük beyaz tümseklerin (milia) görülmesi mümkündür. Akne, önceki akneler ya da yeni oluşan cilt üzerinde yağlı krem kullanımı nedeniyle, tedavi edilen cildin iyileşmesiyle birlikte yaygın olarak gelişir.
- Enfeksiyon. Kimyasal cilt soyma herpes virüsünden olan uçuk virüsüne neden olabilir ve uçuk oluşumu gözlemlenebilir. Kimyasal soyma, nadiren bakteri veya mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.
- Kalp, böbrek veya karaciğer hasarı. Derin kimyasal cilt soyma işleminde, kalp kasına zarar veren ve kalbin düzensiz atmasına neden olan fenik asit (fenol) kullanılır. Fenol, böbrek ve karaciğere de zarar verebilir. Derin kimyasal cilt soyma işlemi fenole maruz kalma oranını sınırlamak için 10-20 dakikalık aralıklarla bölümler halinde yapılır.
- Son altı ay içinde akne ilacı izotretinoin aldıysanız,
- Cilt renginiz koyuysa,
- Kızıl saçlı ve soluk, çilli bir cildiniz var ise,
- Yara dokusunun aşırı büyümesi (keloid) sonucu sağrılı bölgelerinizle ilgili geçmiş bir tecrübeniz varsa,
- Anormal deri pigmentasyonunuz varsa,
- Yüzünüzde siğiller varsa,
- Hamileyseniz veya emziriyorsanız.
Nasıl Hazırlanmalıyım
Kimyasal cilt soyma işleminden önce, doktorunuz büyük olasılıkla aşağıdaki işlemleri uygulayacaktır:- Tıbbi geçmişinizi gözden geçirmek. Derin bir kimyasal cilt soyma düşünüyorsanız, özellikle kalp, böbrek veya karaciğer koşulları gibi güncel ve geçmiş tıbbi durumunuzla ilgili soruları yanıtlamak için hazırlıklı olun. Özellikle cildinizi güneşe daha duyarlı hale getirebilecek olan hangi ilaçları en son ne zaman aldığınızı ve bunların yanı sıra geçmişte yaşadığınız herhangi bir estetik cerrahi işlemleriyle ilgili doktorunuza bilgi veriniz. Kimyasal cilt soyma işlemlerinin penetrasyonunu artırabilen retinoid kremi kullanıyorsanız, bu kremi kullandığınızı doktorunuza mutlaka söyleyin.
- Fiziksel bir test yapmak. Doktorunuz cildinizi ve tedavi edilecek alanı inceleyecektir. Bu ona hangi kimyasal soymadan en fazla yararlanabileceğinizi seçmesinde yardımcı olacağı gibi, sonuçları etkileyecek olan ne gibi fiziksel özelliklere sahip olduğunuzu anlamasına da yardımcı olacaktır; örneğin, cildinizin tonu ve kalınlığı gibi.
- Beklentilerinizi tartışmak. Doktorunuzla motivasyonun ve beklentilerinizin yanı sıra potansiyel riskler hakkında konuşun. Ne kadar tedavi görmeye ihtiyaç duyacağınızı, iyileşme sürecinin ne kadar olacağını ve sonuçlarınızın neler olabileceğini anladığınızdan emin olun.
- Kimyasal cilt soyma işlemine devam etmeye karar verirseniz, aşağıdakilere ihtiyaç duyabilirsiniz:
- Antiviral ilacı kullanın.Eğer ağız çevresinde geçmişte herpes enfeksiyonu yaşadıysanız, doktorunuz büyük olasılıkla viral bir enfeksiyonu önlemek için tedavi öncesi ve sonrası bir antiviral ilacı yazacaktır.
- Glikolik asit losyonu kullanın.Eğer glikolik asidin kullanıldığı hafif bir kimyasal cilt soyma işlemi görüyorsanız, doktorunuz deriyi daha düzgün soyabilmek için tedaviden önceki iki hafta süresince glikolik asit losyonu kullanmanızı önerebilir. Losyonu işlemlerden önce kullanmak glikolik aside duyarlı olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olur.
- Retinoid bir krem kullanın.Orta ve hafif kimyasal cilt soyma işlemi görecekseniz, doktorunuz tedavi süresini kısaltacak ve iyileşme sürecini hızlandıracak bir retinoid krem kullanmanızı önerebilir.
- Beyazlatma maddesi kullanın. Doktorunuz cilt renginizin koyulaşmasını önlemek için işlem öncesi veya sonrası bir beyazlatma maddesi (hidrokinon) ve bir retinoid krem kullanmanızı önerebilir.
- Korunmasız güneşe çıkmaktan kaçının.İşlemden önceki iki ay kadar çok fazla güneşe maruz kalma, tedavi edilen bölgelerde kalıcı düzensiz pigmentasyonlara neden olabilir. Güneşten korunma ve güneşe ne kadar çıkabileceğinizi doktorunuzla tartışın.
- Makyaj ve saç ürünlerinden kaçının.Orta veya derin kimyasal cilt soyma işleminden 24 saat önce, saç kremi, saç köpüğü ve saç spreyi gibi kozmetik, nemlendirici ve saç ürünlerinden kaçınmanızı doktorunuz tavsiye edebilir.
- Evinizi düzenleyin.Orta veya derin kimyasal cilt soyma işlemi esnasında
Bekleyebileceklerim
Kimyasal cilt soyma işlemi, tipik ofis tabanlı bir işlem odası ya da ayakta cerrahi işlemi şeklinde yapılır. İşlem öncesi doktorunuz yüzünüzü temizleyip, merhem, gazlı bez, bant veya gözlükle gözlerinizi kapatacaktır. Aynı zamanda saçlarınızı da koruyacaktır.Hafif kimyasal cilt soyma işleminde ağrı genellikle hissedilmez.
Eğer orta kimyasal cilt soyma yaptırıyorsanız, bir sakinleştirici ve ağrı kesici alma seçeneğiniz olabilir.
Derin kimyasal cilt soyma yaptırıyorsanız, doktorunuz büyük olasılıkla lokal anesteziyle cildinizi uyuşturacak ve size vücudun belirli bir kısmını uyuşturan sedatif veya bölgesel anestezi verecektir.
İşlem sırasında
Hafif kimyasal cilt soyma işlemi sırasında:
- Doktorunuz genellikle glikolik asit veya salisilik asit içeren kimyasal solüsyonu uygulamak için bir fırça, pamuk, gazlı bez ya da sünger kullanacaktır. Tedavi edilen cilt beyazlamaya başlayacaktır.
- Kimyasal solüsyon uygulanırken cilt üzerinde 10 dakika kadar süren hafif batmalar hissedebilirsiniz.
- Doktorunuz kimyasal solüsyonu temizlemek için nötralize bir solüsyon uygulayacak veya tedavi edilen cildi yıkayacaktır.
- Orta kimyasal cilt soyma işlemi sırasında:
- Doktorunuz, trikloroasetik asit içeren ve bazen de glikolik asitle birlikte, kimyasal solüsyonu uygulamak için pamuk uçlu bir aplikatör veya gazlı bez kullanacaktır. Tedavi edilen cilt beyazlamaya başlayacaktır.
- Birkaç dakika sonra, doktorunuz tedavi edilen cildi yatıştırmak için soğuk kompres uygulayacaktır. Size cildinizi soğutmak için elde tutulan bir fan da verilebilir. Ancak, nötralize bir solüsyona ihtiyaç duyulmaz.
- 20 dakika boyunca batma ve yanma hissedebilirsiniz.
- Derin kimyasal cilt soyma işlemi sırasında:
- Size intravenöz (IV) sıvılar verilecektir ve kalp hızınız da yakından takip edilecektir.
- Doktorunuz cildinize fenik asit (fenol) uygulamak için pamuk uçlu bir aplikatör kullanacaktır. Tedavi edilen deri beyaz veya griye dönüşmeye başlayacaktır.
- Doktorunuz, fenole maruz kalma oranını sınırlamak için, işlemi 10-20 dakikalık aralıklarda yapacaktır. Tam bir yüz işlemi 60 ila 90 dakika kadar sürebilir.
Herhangi bir derinlikteki kimyasal cilt soyma işleminden sonra, doktorunuzun size önerdiği temizleme, nemlendirme ve cilt için koruyucu merhem uygulama işlemleri için yine doktorunuzun talimatlarını izleyin.
Hafif kimyasal cilt soyma işleminden sonra tedavi edilen cilt, kırmızı, kuru ve hafif tahriş olmuş olacaktır; fakat bu etkiler her tedavi tekrarında daha az belirgin olacaktır. Doktorunuz tedavi edilen alanı rahatlatmak için vazelin gibi koruyucu bir merhem uygulayabilir. Bazı durumlarda, iyileşmeye başlayan bölge üzerinde bir kabuk oluşumu gözlemlenebilir.
Hafif kimyasal cilt soyma işleminden sonra, tedavi edilen alanlarda üç ila yedi gün içinde yeni deri oluşmaya başlar. Yeni deri geçici olarak normalden daha açık veya daha koyu olabilir.
Orta kimyasal cilt soyma işleminden sonra, tedavi edilen cilt kırmızı, gergin ve şişmiş olacaktır. Batma hissedeceksiniz. Doktorunuz tedavi edilen bölgeyi rahatlatmak için vazelin gibi koruyucu bir merhem uygulayabilir. Şişliği azaltmak için yarı yatar pozisyonda rahatlamak ve uyumak için buz torbaları kullanın.
Doktorunuzun iyileşme sürecinizi izleyebilmesi tedaviden 24 saat sonra bir sağlık kontrolü ve tedaviden iki ila üç gün sonra başka bir sağlık kontrolü programı planlamanız gerekecektir.
Şişme azaldıkça, tedavi edilen ciltte bir kabuk oluşmaya başlayacaktır ve derinizin rengi koyulaşabilir ya da kahverengi lekeler oluşabilir. Orta kimyasal cilt soyma işleminden sonra, beş ila yedi günlük bir sürede yeni cilt oluşmaya başlayacaktır ama kızarıklık aylarca sürebilir.
Derin kimyasal cilt soyma işleminden sonra, şiddetli kızarıklık ve şişliğiniz olacaktır. Ayrıca yanma ve zonklama hissedebilirsiniz ve göz kapaklarınız şişme etkisiyle kapanabilir. Doktorunuz tedavi edilen cilde çinko oksit içeren su geçirmez bir pansuman uygulayacaktır. Ayrıca ağrı kesiciler de yazabilir. Şişliği azaltmak için yarı yatar bir pozisyonda uyuyun.
Doktorunuzun pansumanı temizlemesi ve tedavi edilen ciltten gelen sarımsı sıvıyı temizlemesi için tedaviden 24 veya 48 saat sonra bir sağlık kontrolü planlamanız gerekir.
Derin kimyasal cilt soyma işleminden sonra yaklaşık iki hafta içinde yeni cilt gelişecektir; fakat kist ya da beyaz lekeler birkaç hafta daha kalabilir ve kızarıklık aylarca sürebilir. Tedavi edilen deri bölgesi, normalden daha koyu veya açık olabilir veya bronzlaşma özelliğini yitirebilir.
Kimyasal cilt soyma işleminden sonra, iyileşme sürecini tamamlamak için evde kalmayı tercih edebilirsiniz. Yeni deri tedavi edilen alanı tamamen kaplar, sonra kızarıklıkları gizlemek için kozmetik ürünler kullanabilirsiniz.
Sonuçlar
Hafif kimyasal cilt soyma işlemi, ince kırışıklıkların görünümünü azaltarak cilt dokusunu ve tonunu iyileştirebilir. Sonuçlar ilk başta düşük etkide olabilir; fakat tekrarlanan tedavilerle etki iyi yönde artacaktır. Hafif kimyasal cilt soyma işleminden sonra, yeni deri tamamen tedavi edilen alanı kaplayana dek güneşe maruz kalmaktan kaçının.Orta kimyasal cilt soyma işlemi gördüyseniz, tedavi edilen cilt işlem sonrası belirgin şekilde yumuşak olacaktır. Doktorunuz birkaç ay boyunca güneşten kaçınmanızı tavsiye edebilir.
Derin kimyasal cilt soyma işleminden sonra, tedavi edilen bölgelerin görüntüsünde ve hissinde ciddi gelişmeler gözlemleyeceksiniz. Cilt renginizde meydana gelebilecek kalıcı değişikliklerden önlemek için cildinizi güneşten korumanız gerekecektir.
Kimyasal cilt soyma işleminin sonuçlarının kalıcı olmadığını unutmayın. Yaşınız ilerledikçe, gözlerinizi kısma ve gülümseme gibi hareketlerden ötürü yüzünüzde çizgiler oluşmaya devam edecektir. Tedavi sonrasında oluşan yeni güneş hasarları da sonuçları tersine çevirecek ve cildinizde renk değişikliklerine neden olacaktır.
Kimyasal Peeling
Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK
Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı
Kimyasal Cilt Soyma
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Kimyasal Cilt Soyma: Hafiften Orta Dereceye
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Botoks Migren Tedavisinde Yaygınlaşıyor