Nedir

Derin kimyasal cilt soyma veya fenol soyulma, kimyasal soymaların en güçlüsü olup güneşe uzun süre maruz kalma sonucunda derin kırışıklıkları olan veya dudak ya da yanak bölümlerindeki deri kırışıklığına sahip ciltleri düzeltmede kullanılır. İşlem, güneşten hasar görmüş, eşit olmayan biçimde pigmentlenmiş ve cildin üst katmanlarının soyulması sonucu kabaca buruşmuş şekil bozukluklarını gidermede kullanılır. 

 

Standart Yöntem

Tam yüz derin kimyasal soyulması 1-2 saat sürer. (Dudak üstü kırışıklığım tedavisi gibi) Daha dar kapsamlı işlemler genelde yarım saatten az sürer. Tedavi amacıyla bsöz konusu alana (göz, göz kapağı ve dudaklar korunarak) bir solüsyon uygulanır. Hafif bir yanma hissedilebilir; fakat çok hafif hissedilir çünkü solüsyon aynı zamanda anestezik olarak da işlev görür. Soyulma solüsyonu cilde uygulandıktan sonra, suyla nötrlenir.

Ortalama bir saat sonra, hastanın yüzünden kalın bir petrol benzeri jel kamanı oluşur ve bu, söz konusu alanda hızla ilerleyen koruyucu kabuğu da kaplar. Bu, 1-2 gün kalır. Alternatif bir teknikteyse, hastanın yüzü yapışkan tür iplerden oluşup göz ve ağız boşlukları olan bir ‘’maske’’yle kaplanır (aşırı buruşmanın olduğu vakalarda tercih edilen bir yöntemdir).

Bazı hastalar derin kimyasal soyulmanın ardından rahat hissetmezler ama bu durum ilaçlarla kontrol edilebilir. İşlemden birkaç gün sonra, güneş yanığına benzer parlak pembe renkli yeni deri ortaya çıkar; pembelik birkaç gün içinde solar. Ameliyat sonrası şişkinlik de birkaç günde geçer, fakat cilt duyarlı kalmaya devam eder. Hasta güneş ışığına maruz kalmaktan sakınıp güneş kremi kullanmaya özen gösterir.

Yararlar

  • Fenol kimyasal soyulmanın etkileri uzun sürer, hatta bazı vakalarda işlemin ardından 20 yıllık bir süre boyunca görünür olabilir. Hastanın cildindeki gelişmeler heyecan verici olabilir.
  • Normal iş ritmi ve diğer aktiviteler 1 veya 2 hafta içerisinden gerçekleştirilmeye başlanabilir.
  • Fenol soyma formülünün değişkenleri daha kapsamlı kullanımda daha yumuşak bir solüsyon yaratabilir.

Diğer Düşünceler

  • Ameliyat sonrası olası komplikasyonlardan bazıları yara, enfeksiyon veya anormal pigmentasyon olabilir. Ağarma etkisi olasıdır ve buna karşılık hastaların tedavi edilen ve edilmeyen alanlarda uygun renkli makyaj yapmaları gerekebilir. 
  • EKG görüntüleme tavsiye edilir.
  • Ense ve hastanın vücudunun diğer taraflarında kullanılamaz.
  • Hastanın siyah ve yağlı komplikasyonlarının tedavisinde etkili değildir.
  • Yüzle ilgili bazı bozukluklar kimyasal soymaya yanıt vermeyebilir.
  • Cilt gözenekleri daha büyük görülebilir ve cilt düzgün biçimde bronzlaşamayabilir.
  • Gizli soğuk gözenek enfeksiyonlarını aktive edebilir.
  • Derin deri soymanın bütün formları geç iyileşme ve yaralanma risklerini içerir.

ASAPS pozisyonu

Fenol kimyasal soymanın etkinliği son 30 yılda yapılan klinik çalışmalarda ispatlanmıştır. Ciddi işlemler olduğundan fenol kimyasal soymanın yalnızca kalifiye doktorların yönetimi altında yürütülmesi ASAPS’ pozisyonu gereğidir. 
İLGİLİ MAKALE

Kimyasal Peeling

Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK

Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı