Cildin yüzeysel katmanlarını temizlemek için: Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling (kimyasal soyma), cilt görünümünün geliştirilmesi için uygulanan kimyasal bir işlemdir.Kimyasal soyma işlemi, yüz boyun, göğüs, kollar, eller ve ayaklar üzerinde uygulanabilir.
Kimyasal soyma, göz çevresindeki ince çizgilerin azaltılmasına ve giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca ciltte oluşan düzensiz pigment dağılımını düzenler. Bu prosedür uygulanarak güneşe bağlı olarak oluşan kırışıklıklar, yaralar ve yaşa bağlı ya da kalıtsal lekeler tedavi edilebilir. Bu işlem ayrıca siyah noktaların, iltihaplı sivilcelerin ve yüzeysel iyi huylu deri çıkıntılarının tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
Cildin yüzeysel katmanlarını imha etmek için bir veya iki kimyasal soyma seansı uygulanabilir. Bu işlemler derinin yeniden yapılanmasına olanak sağlar. Kimyasal soyma işlemini yalnızca yerleşik güneş hasarı, yüzeysel sivilce izleri, renk dağılım bozuklukları, siyah noktalar ve iltihaplı sivilceler gibi bazı sağlık belirtilerine çözüm olarak tercih edebilirsiniz.
Glycolic asit soyma (AHA soyma), Trichloroacetic Asit soyma (TCA soyma) ve Jessner Tipi soyma gibi çeşitler içeren farklı kimyasal soyma çeşitleri bulunmaktadır.
Genellikle meyve asitleri olarak adlandırılan glikolik asit, doğal yollarla oluşan bir grup maddedir. Bu asitler genellikle cilt yüzeyinde oluşan ve ölü cilt hücrelerinin cildiniz üzerine yapışmasını sağlayan yapışkan maddeyi yok etmek amacıyla kullanılır ve bu sayede cilt üzerinde biriken ölü hücreler soyularak cildiniz yenilenir.
Glikolik asit cilde uygulandığı zaman, derinin epidermisolarak adlandırılan üst tabakasını yok ederek, alt katmanlarda yer alan tahrip olmamış derinin görülebilmesini sağlar. Bu yöntem genel olarak hafif derecedeki cilt yaralanmalarında kullanılır.
Trichloroacetic asit soyma ve jessner tipi soyma glikolik asitle soyma yöntemine kıyasla daha fazla toksin içerir.
Bu yöntemler deriye uygulandığında, cildin derin katmanlarında tahribata ve derinin yenilenmesine sebep olur.
Bu yöntemler genel olarak, deri yaralanmaları, cilt renk farklılıkları ve cilt kabarmalarının tedavisinde kullanılır. Kimyasal soyma ajanının cildinize uygulanmasının ardından bir süre yanma duygusu hissedebilirsiniz.
AHA kimyasal soyma sayesinde, hafif pembe renk değişiminiz hızlı bir şekilde normale dönebilir. TCA kimyasal soyma ile cildiniz kahverengine döner, pul pul olur, kurur ve kabuk bağlar. Eğer AHA kimyasal soyma tercih ettiyseniz ayakta tedavi uygulanabilir ve işlemin hemen ardından işinize geri dönebilirsiniz. İyi sonuçlar elde edilebilmesi için en azından iki ila dört hafta ara ile geçekleştirilecek iki ila dört seans kimyasal soyma işlemi uygulanması gerekir.İstenmeyen durumların ortaya çıkma riski bir çok diğer prosedür için olduğu gibi bu uygulamalar için de geçerlidir.
AHA soyma prosedürü esnasında eğer tedavi düzgün uygulanmazsa, yara dokusunun belirginleşmesi ve çevresinde iltihap oluşumları gözlenmesi mümkün olabilir.
Yara izleri, cilt enfeksiyonları, eksik veya fazla pigment bulunan alanlar, ilaçlara karşı oluşan alerjik tepkiler, kaşıntılı ve ağrılı kızarıklıklar bu prosedürlerle ortaya çıkması mümkün olan bazı sık rastlanır sağlık riskleridir.
İşlem sonrasında doktorunuzun vereceği prosedüre uygun davranmak daha iyi sonuçlar elde etmenize sebep olacaktır.
Bu prosedür cilt ilacı kullanmamak, nemlendirici krem kullanmak, yüzü nazik arındırıcılarla yıkamak ve güneş ışığına fazlaca maruz kalmaktan kaçınmak gibi tavsiyeler içerebilir.
Eğer kimyasal soyma işleminin ardından cildiniz üç ila dört gün içinde normal haline dönmezse, kabarcıklar ortaya çıkarsa veya kalıcı ağrılar hissedilirse doktorla görüşülmesi gerekir.
Doğru Kimyasal Peeling İçin Kılavuzunuz
Doç. Dr. Muammer KENDİRCİ
Merhaba ben lise 3 öğrencisiyim yakınlarda penisimin derili kısmında bi renk açılması farkettim ama ben bunu küçükken banyodan sabunlu çıkmama ve şamp... devamı
Lazer Epilasyon Sistemlerinde Takas Dönemi
Hızlı Estetiğe Talep Arttı
Ütüleme Lazer Yöntemi İle Ağrısız Epilasyon
Çene Estetiğinde Büyük Artış
Doğru Kimyasal Peeling İçin Kılavuzunuz