Nedir

Kızıl Hastalığı

Kızıl hastalığı kızarıklıkla birlikte görülen boğaz enfeksiyonudur. Kızıl hastalığı 2 ila 10 yaş arası çocuklarda yaygındır, ancak her yaştan insanı etkileyebilir.

Sebepleri

Sebepler

Kızıl hastalığına streptokok bakterileri neden olur. Aynı bakteri boğaz enfeksiyonuna da neden olmaktadır. Streptotok bakterilerinin çok farklı çeşitleri vardır, bunlardan bazıları diğerlerine göre daha ciddi hastalıklara neden olur. Boğaza bulaşan ve kızıl hastalığına neden olan türüne A beta-hemolitik streptokok denir.

Belirtileri

Belirtiler

Kızarıklık hariç olmak üzere, kızıl hastalığının belirtileri boğaz enfeksiyonuyla aynıdır. Çocuğunuz aşağıdaki belirtileri gösteriyorsa doktorunuzu arayınız.

  • 38.3 C veya daha yüksek ateş.
  • Boğaz yangısı ve yutma güçlüğü
  • Boğazda veya bademciklerde beyaz veya sarı noktalar veya lekeler.
  • Boyunda şiş lenf düğümleri.

Özellikle çocuklarda kızarıklıktan önce genel vücut ağrıları, baş ağrısı, mide ağrısı, bulantı, kusma veya huzursuzluk gibi diğer belirtiler görülebilmektedir. Kızıl hastalığı genelde hapşırma, burun akması veya tıkanıklığı veya öksürük gibi nezle belirtileriyle bir arada görülmez.

Kızıl hastalığının en belirgin işareti

Kızıl hastalığının en kolay fark edilebilen belirtisi, dokununca zımpara duygusu veren, deri kızarıklığı ve tahrişidir. Kızarıklık genellikle ateş başladıktan 24 saat sonra ortaya çıkar. Göğüste ve karında başlar ve sonra 1 ila 2 gün içinde vücudun geri kalanına yayılır. Tahriş ve kızarıklık özellikle kasıklar, koltuk altları gibi derinin katlandığı yerlerde ve bilek çizgilerinde belirgindir. Genellikle bir hafta içinde kaybolurlar ve bu sırada deri soyulmaya başlayabilir.

Deri soyulmaya başladıktan sonra dile ‘çilek’ görüntüsü veren kırmızı noktalar belirir.

Testleri

Teşhis

Kızıl hastalığının teşhisi genellikle boğazın muayenesinden ve strep bakterileri için boğaz kültürü veya hızlı strep testinin yapılmasından sonra olur. Strep bakteri enfeksiyonunun kesinleştirilebilmesi için bu testlerden birinin yapılması şarttır.

Tedavisi

Tedavi

Kızıl hastalığı ve ona neden olan strep enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilir.

Komplikasyonları

Komplikasyonlar

Kızıl hastalığı komplikasyonları orta kulak iltihabı, sinüzit ve zatürredir. Nadir durumlarda ateşli romatizma veya romatizmaya bağlı kalp hastalığı gelişebilir. Birçok kızıl hastalığı vakası kalıcı komplikasyonlara neden olmadan tedavi edilebilmektedir.

Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA

Merhabalar Motornöron hastalığı içinde bir tedavi mevcut mudur ?... devamı