Süregelen bir tartışma var: Kızılcık suyu böbrek taşlarını tedavi etmede etkili mi yoksa böbrek taşı olan kişilerin kızılcık suyu tüketmesi sakıncalı mı? ABD’nin her tarafında birçok tıbbi araştırma yürütüldü ve her araştırma ekibi, kızılcık suyu hakkında bazı şaşırtıcı sonuçlar elde etti. Böbrek taşları kızılcık suyunun yardımıyla tedavi edilebilir mi? Aşağıdaki paragraflarda bu sorunun yanıtını tartışalım.
Kızılcık Suyu ve Böbrek Taşı İlişkisi
Böbrekler, kanı süzmeye ve vücudun atıklarını gidermeye yardım eder. Bunların yanısıra, vücuttaki elektrolit düzeylerini kontrol etmeye de yardımcı olur, dolayısıyla vücuttaki sıvı içeriğini dengelemede de etkilidir. Vücuttaki mevcut atıklar üreter yoluyla, böbrekten idrar kesesine aktarılır.
Çoğu vakada, idrar oluşturan kimyasallar, kristalleşip taş gibi görünen sert maddeler meydana getirir, bunlara böbrek taşları denir. Böbrek taşları, hem idrar kesesinde hem de idrar yolunda oluşabilir ve şekille büyüklük açısından genelde farklılık gösterir. Böbrek taşlarına çeşitli tıbbi durumlar, mesela gut ve böbrek hastalıkları neden olabilir. Böbrek taşlarına, alt karın bölgesinde kuvvetli ağrı eşlik eder..
Eskiden, böbrek taşlarının kızılcık suyuyla geçtiğine dair yaygın, toy bir inanç vardı. Böbrek taşları kızılcık suyuyla geçiyordu, hatta böbrek taşı ağrısını hafiflettiği bile bulunmuştu. Ne var ki, tıbbi araştırmacılar bunun yanlış olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacıların Ağustos 2005’teki raporlarına göre, kızılcık suyu idrarda hem kalsiyum hem de oksalat düzeylerini artıyordu ve böbrek taşlarından muzdarip insanların büyük bölümünde, esas taş bileşeni kalsiyum oksalattı. Kalsiyum oksalat ise, böbrek taşlarının en yaygın çeşididir.
Araştırmacılar, yaklaşık 20-24 yetişkinden, bir hafta boyunca günde bir litre kızılcık suyu, diğer hafta da her gün bir litre su içmelerini istedi. Her haftanın son iki gününde, araştırmaya katılanların idrar örnekleri alındı. Bulgulara göre, kalsiyum oksalat içeriği ortalama %18 arttı. Hatırlanması gerekir ki oksalat kahve, fındık ve çikolata gibi besinlerde bulunan bir madde. Kızılcık suyunda da aynı madde var! Sonuç olarak; araştırmacılar yetişkinlerde, kızılcık suyu içmenin böbrek taşı oluşumunu desteklediğini duyurdular., Kızılcık suyunda esasen C vitamini bulunuyor, bununsa vücuttaki kalsiyum oksalatı artırdığına inanılıyor. Dolayısıyla, bir grup araştırmacı, “kızılcık suyu böbrek taşlarını azaltır” inancının yanlış olduğunu kabul ederek tersine bunun sakıncalı olduğunu söyledi.
Kızılcık Suyunun Çeşitli Tıbbi Yararları
“Böbrek taşları için kızılcık suyu” konusu, en tartışmalı konulardan biri. Kızılcık suyunun yararları yok değil. Aslında, kızılcığın sağlığa birçok yararı var. Kızılcık suyu, çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonlarının evde tedavisinde rağbet görür. İdrar yolundaki enfeksiyonları tedavi etmede etkin olduğu için, insanlar onu böbrek taşlarına da yararlı sayarlardı, ancak birçok araştırmacı bu inanca karşı çıktı. Kızılcık suyu, oligomerik proantosiyanidin denilen bileşenin yüksek düzeyde varlığı sayesinde idrar yolu enfeksiyonları için ideal bir tedavi oluşturabilir. Bunun yanı sıra, kızılcık suyunun mide ülserleriyle mide kanserleri, solunum yolu enfeksiyonları, kalp ve damar hastalıkları tedavisinde de çok etkili olduğu, başka yararlar sağladığı da varsayılıyor.
Sonuç olarak, “kızılcık suyu ve böbrek taşları” arasındaki ilişki tartışması, artık neredeyse çözüldü. Bir yandan, kızılcık suyunun sağlığa bazı önemli yararlarını görürken;. diğer yandan, böbrek taşlarının kızılcık suyunun yardımıyla tedavi edilemeyeceğini görmüş olduk. Bu sebeple, kızılcık suyunu böbrek taşı beslenmenize eklemeden önce, bir beslenme uzmanına danışmanız iyi olur, böylece o da size, rahatsızlığınız için en uygun beslenme planını kararlaştırmada yardım edebilir.
İklim Değişikliği Böbrekleri Vuracak
Prof. Dr. Sinan ZEREN
hocam merhaba geçen gün yazmıştım silifkeden.böbrek taşı için hocam o kadar su içiyorum ama hala bi kıbırdama yok gibi.2 günfür suyu az içiyom idrarın... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
Böbrek Taşları
İdrarım Neden Kırmızı
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Böbrek Taşı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Daha Sık Görülüyor