- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
Nedir
Böbrek ağrısı böbreklerin kendisinin zedelenmesi veya enfeksiyonu yüzünden oluşur. Eğer sırtınız veya kanat bölgeniz ağrıyorsa böbrek ağrınız olduğunu düşünebilirsiniz, ama muhtemelen böbrekleriniz iyi durumdadır. Aslında birçok insan böbreklerinin sırtlarının göreceli olarak biraz yukarısında alt kaburga kemiğinin biraz altında olduğunu öğrendiklerinde şaşırırlar.
Böbrek ağrısı dediğiniz şeyin gerçekte böbrek ağrısı olduğunu nasıl bilirsiniz? Bunun kesin bir yolu yoktur, ama öyle olma ihtimali diğer işaret ve belirtilerin varlığı ile artar.
Can sıkıcı ve tek yönlü bir ağrı şeklindeki sırtın yukarı kısmındaki ağrıya bilhassa ateş ve idrar yolları belirtileri eşlik ediyorsa bir böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) dolayısıyla oluşan gerçek böbrek ağrısı olabilir.
Sebepleri
Sebepleri
Böbrek ağrısının nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Arterioskleroz (böbrek atardamarı sertliği)
- Böbreğinizde kanama (hemoraji)
- Atnalı böbreği
- Hidronefroz
- Böbrek kanseri
- Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
- Polikistik böbrek hastalığı
- Renal ven trombozu (böbrek toplardamarı tıkanması)
- İdrar yolları enfeksiyonu
Böbrek taşları ağrıya neden olur, ama gerçek böbrek ağrısı bu değildir. Taşlar genelde böbrekte kaldıkları sürece ağrı yapmazken asıl acıtan böbreklerden dışarı çıkma hareketleridir. Bir böbrek taşının idrar yoluyla mesaneye gitmeye başlamasıyla doktorların renal kolik veya üreteral kolik dedikleri keskin, şiddetli ağrı dalgalanmalarına neden olur.
Belirtileri
Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Aşağıdaki belirtileriniz varsa aynı gün için doktorunuzdan randevu almaya çalışın:
- Sırtınızda ve kanat bölgenizde sürekli, can sıkıcı ve tek yönlü bir ağrınız varsa
- Ateş, vücut ağrıları ve yorgunluk varsa
- Yakınlarda idrar yolu enfeksiyonu yaşamışsanız
Böbreğinizde bir kan pıhtısı veya bir iç kanama alt karnınızda ve kanatlarınızda ani ağrılara ve idrarınızda muhtemelen çok miktarda kanamaya neden olur. Bu, renal atardamar arterioskleroz, kanama bozukluğu veya böbrek embolizmi dahil diğer böbrek rahatsızlıklarının veya bir böbrek zedelenmesinin yaygın olmayan bir komplikasyonudur. Böbreğe giden kan dolaşımındaki bir kesinti acil bir durumdur, bu nedenle kanlı bir idrar olsa da olmasa da ciddi böbrek ağrısı yaşıyorsanız acil servise gitmeniz gerekir.
Böbrek taşı düşerken ağrıyı önlemenin yolları
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhaba yaklaşık 1,5 ay önce dahiliyeye kontrole gittim. Kan testimde MON# 1.08 çıktı. En fazla olağan 0.8 normalmiş. Hormonumda TSH 4.41 çıktı. En fa... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
Böbrek Taşları
Kızılcık Suyu Ve Böbrek Taşları
İdrarım Neden Kırmızı
Böbrek Taşı Hastalıkları