Cinsel yolla bulaşan (CYB) hastalıklar A.B.D’de yılda 13 milyon kişiyi etkilemektedir. Klozet kapaklarından CYB hastalıkların bulaştığına dair raporlanmış bir vaka olmasa da insanların çoğu halka açık tuvaletleri kullanmaktan çekinir. Klozet kapağından bir hastalık kapmak teoride mümkün olsa da olasılığı oldukça düşüktür.

Bakterilerin sebep olduğu CYB hastalıklar arasında frengi, belsoğukluğu ve klamidya bulunur. Belsoğukluğu salgınlarında havlulardan, rektal termometrelerden ve ortak banyolardan bulaştığı görülmüştür. Cinsellik harici yollarla geçmesi mümkündür. Ancak 72 umumi tuvalette yapılan araştırmada hiçbir klozet kapağında  belsoğukluğuna sebep olan bakteriye rastlanmamıştır. Frenginin de klozet kapağından bulaşmasının mümkün olmadığı belirtilir.

Viral CYB hastalıklar bakteriyel olanlardan daha tehlikelidir. Virüsler HIV, AIDS, herpes ve genital siğil gibi durumlara yol açabilir. HIV virüsünün çevresel bir yüzeyden asla bulaşmadığı söylenmektedir. Virüs insan vücudunun dışında çoğalamaz. Eğer oturağın üstünde kan veya sperm varsa ve diğer kişinin cildindeki bir yara veya kesik bu sıvıyla temas ederse bulaşma riski mevcuttur. Ancak bu risk küçük olacaktır. Dolayısıyla klozet kapağından HIV bulaşma riski sıfır olarak görülür.

Kasık biti kasık bölgesindeki kıllarda yaşar. 1.5 mm’lik boylarıyla oldukça küçüktürler. Bu bitler insan vücudundan ayrıldıktan sonra 1 ya da 2 gün yaşayabilirler. Ancak vücuttan düşen bitler genellikle ölmekte olurlar ve yeni birine tutunmazlar. Bu bitler zıplamaz ve uçmazlar, sadece yürürler. Zaman zaman havlu veya çarşaflar yoluyla bulaşabilirler. Klozet kapağından bulaşması mümkündür ancak risk azdır.

Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU

hocam öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Hocam ben makatta bir şişlikten dolayı hastaneye genel cerraha gittim. Doktor makata baktı ve anal fissür oldu... devamı